Din oras

Centrul Sollievo a inaugurat Școala de Vară pentru copiii fără posibilități. Clujenii sunt invitați să „adopte” un copil și să îl susțină financiar

Perioada de izolare, cauzată de restricțiile impuse de pandemie, i-a afectat pe toții copiii, indiferent de vârstă, statut social sau financiar. Dacă, de curând, copiii cu posibilități au reușit să se întoarcă în grădinițele și creșele private din municipiu, cei mai puțin norocoși au rămas acasă. Din fericire, Asociația „Misionarii lui Padre Pio” a găsit o soluție și pentru aceștia și a deschis Școala de Vară unde copiii proveniți din familiile nevoiașe pe care asociația le susține, să poată reveni în comunitate, să învețe și să socializeze.

„Proiectul cu Școala de Vară pe care îl organizăm la Centrul Sollievo este o inițiativă a voluntarilor noștri, inițiativă care a apărut ca o urmare a celor trei luni de izolare pe care le-am petrecut cu toții în această pandemie. Cum măsurile au fost relaxate în ultima vreme, printre care și activitățile cu copiii în școlile private, în grădinițe, în after schools, ne-am hotărât să reluăm și noi activitățile pentru copiii care participau în timpul școlii la programele noastre after school. Este vorba despre copiii proveniți din familiile nevoiașe pe care asociația noastră le susține, copii fără posibilități materiale care nu și-ar fi permis să meargă la un after school privat sau la o școală privată pe timpul verii dar care, și ei ca și ceilalți copii, au fost privați de libertate, de activități. Pentru ei am organizat această școală de vară.”

a declarat pentru Ziar de Cluj Lucian Pîrvu, președintele Asociației „Misionarii lui Padre Pio”.

Cursurile se vor desfășura până la jumătatea sau la finalul lunii august, în funcție de cum vor evolua lucrurile. Până atunci, în fiecare zi, timp de 8 ore, copiii beneficiază de ateliere, activități, o masă caldă și două gustări. Printre cursurile pe care le vor urma cei 11 copii se află ateliere de limba engleză, ateliere de pictură, terapie prin joc, cursuri de creație textilă, ore de muzică, lucru manual și ateliere de povești.

Cel mai important aspect din întregul proiect este că cei care doresc să facă o faptă bună, se pot implica financiar. Astfel, asociația a lansat o provocare către clujenii doritori, să „adopte” unul din cei 11 copii și astfel, să ajute cu costurile pentru desfășurarea în cele mai bune condiții a Școlii de Vară.

„Fiind vorba despre copii fără posibilități materiale, nu îi putem pune pe părinți să plătească costurile pe care le implică această Școală de Vară și de aceea am apelat la bunăvoința donatorilor noștri și a clujenilor care ne susțin activitățile, pentru a susține unul dintre acești copii cu o donație financiară în care să includem mesele copiilor, gustările, materialele de la activități. De asemenea, sunt foarte costisitoare materialele pe care legislația actuală ni le impune pentru prevenirea coronavirusului, apoi controlul medical săptămânal, pentru că copiii beneficiază și de control medical săptămânal. Și atunci, am făcut un cost pentru fiecare copil în parte, săptămânal, așa încât, donatorii să poată susține un copil fie pe perioada unei săptămâni, fie pe perioada celor 6 săptămâni de activități. Fiecare decide cum are posibilitatea și dorește.”

a mai declarat Lucian Pîrvu

Potrivit asociației, e nevoie de aproximativ 110 lei pe săptămână/copil pentru acoperirea acestor costuri. Până acum, din cei 11 copii, 5 au fost deja „adoptați” financiar. Pentru restul, asociația speră să fie găsită o soluție cât de curând, asta pentru că momentan, costurile pentru ceilalți 6 copii sunt suportate din fondurile de rezervă ale asociației.

„Toți merg la școală, doar că nu avem costurile acoperite pentru toți, dar sperăm ca pe parcurs să reglăm situația. Momentan, costurile pentru ei le asigurăm din fondurile asociației. Deci, nimeni nu rămâne pe dinafară, dar ne-am bucura ca toți să aibă sprijinul cuiva, să ne fie și nouă mai ușor.”

a mai declarat președintele asociației.

Asociația Misionarii lui „Padre Pio” mai derulează în prezent alte două proiecte importante pentru oamenii nevoiași ai Clujului. Proiectul „Mânca-vor săracii și se vor sătura”, de exemplu, a trebuit readaptat, însă el funcționează foarte bine, în ciuda restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus.

„Acum apelăm la o firmă de catering care ne ajută la prepararea mâncării, deci nu mai putem merge cum mergeam până acum cu voluntari, să gătim noi în aceste centre. Dar continuăm să oferim în fiecare săptămână această masă caldă pentru 100-110 persoane.”

a mai declarat Lucian Pîrvu

Un alt program care are nevoie de implicarea societății civile este cel prin care familiile susținute de asociație primesc lunar pachete alimentare. 

„Aici avem din nou nevoie de sprijin în ceea ce privește donațiile de alimente neperisabile. Avem nevoie de alimente în fiecare lună, pentru a putea pregăti 30-50 de pachete lunar. Poate oricine să vină la sediu să aducă alimente, însă în perioada aceasta, cum e Școala de Vară, e bine ne dea un telefon în prealabil, pentru a programa vizita, pentru că sunt măsurile astea restrictive și fiind vorba de copii, e bine să organizăm fiecare vizită în parte.”

a declarat Lucian Pîrvu

Așa se face că acum, clujenii care doresc să se implice și să facă o faptă bună, au de unde alege. Pot dona pentru atelierele urmate de cei 11 copii nevoiași înscriși la Școala de Vară, pot duce la sediul de pe strada Anatole France nr. 39, alimente neperisabile pentru familiile fără posibilități financiare sau pot ajuta proiectul „Mânca-vor săracii și se vor sătura”.

 

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *