Din oras

Centrul de Transfuzii Cluj, "aproximativ pregatit". Doar o suta de persoane pot dona intr-o zi

Centrul de Transfuzii din Cluj poate primi doar o suta de donatori pe zi. Situatia din Bucuresti i-a determinat pe clujeni sa fie solidari cu victimele Colectiv, ceea ce a facut ca Centrul de Transfuzii din Cluj sa se confrunte cu o supraaglomerare de persoane. Mai mult, o problema in acest sens o reprezinta si spatiul insuficient de stocare al sangelui. Directoarea centrului asigura ca in prezent aceasta situatie a fost rezolvata. Primele masuri care au fost luate in contextul unui numar prea mare de donatori a fost organizarea pe sistemul numarului de ordine. In prima saptamana din luna noiembrie, in jur de 750 de persoane au dorit sa doneze sange, ceea ce reprezinta jumatate din numarul total al donatorilor dintr-o luna lipsita de incidente. Reprezentantii Centrului de Transfuzii sustin ca au nevoie de donatori care sa vina constant. In acest sens, organizatia studentilor medicinisti are un proiect numit „Doneaza sange, fii erou”, proiect care va da startul unei campanii de educare a clujenilor cu privire la importanta donarii.

Inceputul lunii noiembrie a reprezentat o perioada aglomerata pentru cei de la Centrul de Transfuzii din Cluj. Incidentul de la Bucuresti a facut ca un numar mare de persoane sa se prezinte aici pentru a dona sange. Directoarea Adriana Sime informeaza ca centrul nu face fata la 250 de persoane pe zi, ci doar la cel mult o suta. 

„Nu am fost pregatiti sa primim 250 de oameni intr-o zi, pentru asta nu am fost pregatiti. Pe langa faptul ca acel sange trebuie recoltat de personal calificat, donatorii trebuie sa treaca printr-o procedura de selectie, de triaj si consultatie medicala. Acel sange trebuie procesat. Numarul de persoane pentru care suntem pregatiti este in jur de o suta. Pentru un numar de aproximativ o suta, suntem pregatiti. Acum s-a rezolvat si cu capacitatea de stocare, nu avem probleme”, a declarat Adriana Sime pentru Ziar de Cluj.

Sursa Foto: citynews.ro

In situatia in care in prima saptamana aproximativ 750 de persoane au vrut sa doneze sange, cei mai multi dorind sa faca asta pentru victimele Colectiv, masurile pe care le-au luat au tinut de trimiterea oamenilor acasa. Acestia au fost chemati in ziua urmatoare pe principiul bonului de ordine. In plus, au asezat sase scaune astfel incat sa se poata ocupa de sase donatori simultan. 

„In situatia in care vine un numar mai mare de persoane, ii reprogramam pentru ziua urmatoare. N-am fost pregatiti, dar in zilele care au urmat, de fapt, in prima care a urmat, am dat numere de ordin, astfel incat, lumea sa nu stea buluc si sa vina pe rand. Am incercat sa organizam si sala de recoltare, sa se doneze simultan la sase scaune ca sa mearga mai repede, nici sa nu astepte oamenii, ca si asta este o problema. Daca se intinde programul de donare de sange spre amiaza nici persoanele care doneaza sange, si, mai ales la prima donare, nu se simt confortabil. Pot sa aiba diverse reactii, sa le fie rau si atunci normal ca se intrerupe activitatea si nu mai merge bine. Pe urma am avut ajutorul voluntarilor, ne-am descurcat, nu a fost nicio problema. Pentru o mai buna organizare, acel sange se proceseaza, se stocheaza separat pana cand obtinem laboratoarele, care lucreaza si ele la capacitatea lor maxima. Acel sange trebuie analizat, deci trebuie sa ai o capacitate de stocare pentru sangele nevalid care e in carantina si asteapta rezultatele si separat care e valid si intra in livrare”, a declarat Adriana Sime.

Desi majoritatea donatorilor venisera cu scopul de a ajuta victimele Colectiv, sangele nu a ajuns la Bucuresti, intrucat nu a fost nevoie de el, spune directoarea. Cantitatile de sange donate au reprezentat, insa, un beneficiu pentru centrul de transfuzii.

„Sangele nu a fost transportat pentru ca nu s-a cerut. Nu au avut nevoie, lor li s-a asigurat acolo necesarul de sange. A fost o actiune foarte frumoasa in sensul ca oamenii si-au aratat dorinta de a-i ajuta. Dar lor li s-a asigurat necesarul de sange. Or, noi ne-am bucurat pentru ca am putut asigura necesarul. In Cluj vin bolnavi din toata tara la oncologie, hematologie, de exemplu. Macar am putut asigura necesarul, desi din ei foarte multi donau pentru Bucuresti”, a adaugat Sime.

In cazul unei situatii de urgenta, care ar necesita donari de sange din partea a mii de oameni, directoarea Centrului de Transfuzii Cluj, Adriana Sime, a spus ca ei sunt „aproximativ pregatiti”. Intr-o asemenea situatie, spune Sime, o solutie ar fi existenta a mai multor puncte de recoltare, in Cluj existand doar unul.

„Eu am inteles ca nu a fost nicio problema cu sangele la acest incident, dimpotriva, asta s-a asigurat din primele momente de cand a fost cerut necesarul de sange. Deci, cu sangele nu a fost absolut nicio problema. De asemenea, nici cu asistenta de urgenta nu a fost nicio problema. Acum, daca Doamne fereste, se intampla o situatie foarte grava, pentru asta, suntem aproximativ pregatiti. Si suntem obligati sa avem un management corect al stocului de sange. Daca ar fi o calamitate, sa speram ca nu se pune aceasta problema, daca ar veni o mie de oameni sa doneze intr-o zi, nu s-ar putea. Tot asa daca s-ar duce o suta de oameni sa fie operati intr-un spital nu s-ar putea. Deci, trebuie organizat. Depinde de anvergura situatiilor de urgenta. Se pot face puncte de recoltare in spitale cum este la Bucuresti. Ei au mai multe puncte de recoltare. In Cluj avem unul singur desi sunt foarte multe spitale care sunt arondate si care cer sange de la noi”, explica directoarea.

In prima saptamana a lunii la centrul de transfuzii au venit in jur de 750 de donatori, ceea ce reprezinta jumatate din numarul de persoane care vin intr-o luna. De obicei, pe parcursul unei luni, la centrul de transfuzii se prezinta in jur de 1400-1500 de persoane, spune Adriana Sime. 

„Avand in vedere ca pe o luna avem aproximativ 1400-1500 de donatori, noi intr-o saptamana am lucrat practic o jumatate de luna si atunci trebuie sa fii pregatit cu reactivii care sunt necesari, sa ceri o suplimentare, ca sa poti sa-i lucrezi pe cei care urmeaza”, a completat aceasta. 

Mai mult, ea sustine ca e important ca oamenii sa faca un obicei din a dona, sa vina cu o oarecare regularitate deoarece doar asa pot asigura „o securitate transfuzionala marita si acesta este idealul, ca donatorul sa vina regulat”, a incheiat ea.  

Cu privire la aceasta educatie a donarii de sange cu care ei incearca sa obisnuiasca oamenii, Robert Simon, membru al OSM, Organizatia Studentilor Medicinisti, are in vedere o campanie in acest sens. De altfel, el este si initiatorul proiectului „Doneaza sange, fii erou”, proiect care desi are traditie, din acest an va reprezenta si lansarea campaniei sale. El are in vedere doua etape: strangerea de fonduri si, implicit, crearea unei baze materiale precum si educarea clujenilor in sensul donarii. 

„Proiectul meu care face parte din OSM, Organizatia Studentilor Medicinisti, este acela de a creste procentajul donatorilor din Cluj undeva la 20%, sa ajungem la un procentaj european. Pentru a face lucrul acesta, am in vedere mai multe cai, una dintre ele fiind reabilitarea centrului de transfuzii care se gaseste in capacitatea de lucru. Pe langa asta, mai este si partea de educatie a populatiei si astfel 
sa punem Clujul pe primul loc ca si numar de donatori din tara si sa ne ridicam la nivelul Europei. Pentru a face asta, trebuie sa avem o baza materiala solida, pentru a putea primi, astfel, si donatori. Automat, pentru asta, vreau sa strangem cat mai multe fonduri pentru a incerca sa reabilitam cat mai bine centrul de transfuzii”, a explicat Robert Simon, student la medicina generala. 

Sursa Foto: Facebook

In cea de-a doua etapa, miza lui Robert Simon este de a educa populatia clujeana, ceea ce va presupune o campanie mai lunga cu pliante, postere, mijloace media, articole si sesiuni de informare in randul tinerilor, explica el. Mai mult, publicul tinta este cel cu varsta cuprinsa intre 18-60 de ani. In campania pe care o va porni odata cu luna decembrie si cu proiecul „Doneaza sange, fii erou”, Robert Simon se bazeaza si pe parteneriatul cu cei de la Beard Brothers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *