Eveniment

Centrul de Management al Deșeurilor sau gunoiul de sub geamul tău: PETIȚIE cu dedicație pentru Agenția de Protecție a Mediului

„Consiliul Județean Cluj nu are unde să-și pună gunoiul, așa că-l pune sub geamul tău.

Consiliul Județean Cluj încearcă să convingă Agenția pentru Protecția Mediului ca, după apoape un deceniu de tărăgănare, termene depășite și pagube de zeci de milioane de lei, să-i autorizeze măcar un loc de depozitare al gunoiului. Doar că face asta într-un loc care contravine legislației în vigoare, iar asta se vede și din satelit”, se arată în petiția inițiată de către activiștii civici clujeni, cei care încearcă să atragă atenția Agenției pentru Protecția Mediului Cluj în privința gravelor abateri de la lege a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor.

Prin acest demers, activiștii clujeni solicită Agenției pentru Protecția Mediului Cluj verificarea rapoartelor întocmite de Consiliul Județean Cluj și conformitatea acestora pentru realizarea Centrului de prelucrare a deșeurilor, situat la o distanță mai mică de 1000 de m, adică cea leagă, de locuințe. 

CITEȘTE ȘIÎnainte să autorizeze CMID, invităm Agenţia de Protecție a Mediului Cluj să ia ruleta şi să iasă pe teren. Se va lăsa cu denunţuri penale

De ce este important?

Ordinul Ministrului Sănătății 119/2014 prevede că gunoiul trebuie să fie depozitat la o distanță mai mare de 1000m de zonele locuite. Dar când ne uităm la distanțele de la zona vizată în solicitarea de autorizare depusă de Consiliul Județean Cluj până la casele din jur, găsim distanțe mai mici, de 800m până la case în direcția Nord-Est, iar în cazul întregului amplasament, de 450m în direcția Nord-Vest.

Având în vedere

– nivelele de toxicitate a solului, a apelor și a aerului care vor rezulta în urma depozitării gunoaielor la distanțe mai mici decât cele prevăzute în lege.

– antecedentele de poluare a mediului de către CJ Cluj, amendată de multiple ori atât de Agenția pentru Protecția Mediului Cluj și de Garda de Mediu Cluj.

– declanșarea în acest an de către Comisia Europeană a unei proceduri de sancționare din cauza dezastrului ecologic reprezentat de gropile de gunoi din jurul marilor orașe din România.

Prin urmare, inițiatorul petiției solicită Agenției pentru Protecția Mediului Cluj – într-o deplină conștientizare a responsabilităților legale care-i revin,

„- să verifice veridicitatea tuturor afirmațiilor din raportul de amplasament și formularul de solicitare depus de CJ Cluj și publicat pe siteul APM sub titlul “Anunț public privind depunerea solicitării autorizației integrate de mediu pentru „Centru de management integrat al deșeurilor Cluj”

– să comunice public rezultatele tuturor verificărilor făcute

-să nu dea curs niciunei exceptări de la prevederile legii în autorizarea / neautorizarea depozitului de deșeuri solicitate de CJ Cluj.

APM trebuie să ia o decizie informată și asumată, cu respectarea întocmai a legislației, pentru protejarea sănătații tuturor clujenilor”, se arată în petiția lansată recent și care semnalează gravele probleme ecologice cu care se confruntă județul Cluj din cauza gunoaielor, dar și necesitatea implicării structurilor abilitate în acest sens, precum Agenția de Protecție a Mediului Cluj, chemată să verifice conformitatea din teren a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor. 

Petiția cu titlul „APM, verificați rapoartele CJ Cluj despre Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Cluj” poate fi accesată aici. 

 

 

sursa foto: campaniamea.declic.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *