Jos palaria

Cel mai bun boss ROMÂN din producția românească – gest superb de recunoaștere față de o multinațională. Sfaturile superbe ale lui Dragoș Damian

Producătorul de electrocasnice De’Longhi din Italia, cu o fabrică în localitatea Jucu din județul Cluj, a cumpărat o uzină în Satu Mare pe care o va transforma într-o nouă fabrică de aparate de cafea. Compania mai are două unităţi de producţie pe plan local, la Jucu în Cluj şi la Salonta în Bihor. Fapt remarcat într-un text superb de către CEO-ul Terapia Cluj, Dragoș Damian. 

”De Longhi, personalitatea industriala a ultimei decade în Romania. A deschis trei fabrici intr-o tara care are atata nevoie de o industrie puternica.

De Longhi ne informeaza intotdeauna mult prea laconic despre povestea lor de succes si mai ales despre fabricile pe care le-au deschis in Romania, fara sa se laude cu rezultatele lor sau sa se planga de problemele pe care in mod sigur le intampina.

Am sa-i laud eu, fara sa-i cunosc personal si fara sa mi se fi cerut vreodata. Au venit in 2012 langa Cluj, cand era mai mare nevoie, apoi au deschis in 2016 o fabrica la Salonta si de curand au ajuns la a treia fabrica in Satu Mare, o investitie la care a ajutat si statul roman.

Compania are in Romania 3000 de angajati calificati de companie si sprijina indirect cine stie cate alte mii de joburi pe verticala si orizontala, detine tehnologie de ultima generatie si foarte important, plateste taxe si impozite in Romania.

Povestea lui De Longhi in Romania este despre ceea ce inseamna o fabrica, fapt care nu a fost niciodata bine inteles de guvernarile succesive ale Romaniei – dovada, exercitiul de a numara fabricile de zahar si ulei pe care le avem in tara, sa vedem daca ies la numar si daca o sa avem sau nu criza alimentara.

Cu cat vom deschide mai multe fabrici in tara, indiferent de capital, la care sa finanteze si statul roman, cu atat vom fi mai putini vulnerabili in orice domeniu, fie acela si cel al bunurilor de larg consum.

Cu cat vom deschide mai multe fabrici vom forta sistemul de invatamant sa iasa din toropeala academica si sa-si conecteze absolventii de piata muncii, un obiectiv inca foarte indepartat, astazi.

Cu cat vom deschide mai multe fabrici vom intra in circuitele internationale de aprovizionare, vom atrage fabricanti de materiale si materii prime, vom crea orase si hub-uri industriale.

Cu cat vom deschide mai multe fabrici vom reusi sa obisnuim romanii sa cumpere Fabricat in Romania, care in lumea globala de astazi inseamna fabricat de maini romanesti la noi in tara, indiferent de tara de origine a producatorului.

Cu cat vom deschide mai multe fabrici cu atat economia Romaniei va fi mai sustenabila pe termen lung, ferita de evaziune fiscala si munca la negru, iar sursa indatorarii ingrozitoare din prezent, deficitul de balanta comerciala, va fi in cele din urma stavilita.

Celor care au nevoie de un aparat electrocasnic le recomand un De Longhi, achizitia declanseaza invizibil o reactie in lant care are mai multe semnificatii decat ne putem imagina.

Presedintilor Nicolae Ciuca si Marcel Ciolacu le recomand sa isi dea afara consultantii si lobbistii din zona economica si sa isi stranga o echipa de lucru formata 10-20 de directori de fabrici mari din tara, care conduc cel putin 3000 de angajati fiecare, alaturi de care sa creeze o strategie industriala pentru urmatorii 10 ani.”