Diete

Ceapa, bulbul cu mai multe camasi

Planta erbacee bianuala (Allium cepa), al carei bulb, compus din mai multe  “camasi” concentrice, cu miros si gust puternice, este utilizat  in scopuri alimentare si terapeutice.

 

 

Pe piata se gasesc in tot timpul anului numeroase varietati de ceapa: ceapa alba, dulce si frageda, care ajunge la maturitate primavara si vara; ceapa rosie, care se maturizeaza mai tarziu, are un gust mai ferm si se conserva pentru un timp mai indelungat.

 

 

 

Ceapa se consuma cruda si preparata: la cuptor, data in clocot in putina apa sarata sau ca ingredient principal in supa de ceapa. Utilizarea culinara depinde de varietate. Ceapa alba sau rosie, cu bulbul turtit, poate fi consumata cruda, in salate; ceapa mare, de primavara, este adecvata pentru sosurile picante (pinzimonio); ceapa galbena reprezinta ingredientul de baza care se caleste pentru sosurile de rosii sau pentru preparatele cu carne si oua; ceapa alba, oparita si pusa in otet simplu sau cu zahar, este consumata ca aperitiv, ori calita inabusit, se consuma ca si garnitura. Dar majoritatea mancarurilor se fac cu ceapa.

 

 

Compozitia chimica a cepei: apa – 92 g; proteine – 1 g; lipide 0,1 g; glucide – 5,7 g; fibre alimentare – 1,1 g; fier – 0,4 mg; calciu – 25 mg; sodium – 10 mg; potasiu – 140 mg; fosfor – 35 mg; vitamina C – 5 mg; energie – 26 kcal la 100 g.

 

 

Ceapa are faima de a fi “leac” natural, in special prin proprietatile sale depurative si dezintoxicante, datorate unora dintre elementele sale componente, cum sunt compusii sulfurati, flavonoizii, acizii fenolici, sterolii, saponinele, peptinele.

 

 

Primavara este bine sa se faca o cura de ceapa verde, deoarece frunzele au efect depurativ. Consumata vara, stimuleaza irigarea sanvina si subtiaza sangele ingrosat din cauza caldurii. In special ceapa verde are proprietati de reintinerire, purificare si stimulare a proceselor de regenerare. De aceea se spune ca da viata lunga.

 

 

Consumarea zilnica a 6-10 fire de ceapa verde ajuta la alergii, prin diureza pe care o produce, prin efectul depurative si reglator al anumitor glande din corp. Eczemele aparute din cauza dereglarilor hormonale se pot remedia cu ceapa verde, marar si telina, consumate impreuna pe stomacul gol minimum 2-3 zile.

 

 

Ceapa verde are proprietati diuretice si reglatoare endocrine mai puternice decat ceapa matura, fiind de ajutor chiar si in diabetul avansat. Cura indelungata cu salata de ceapa verde asociata cu telina si salata verde regleaza ciclul menstrual dureros, neregulat, si ajuta pe cei cu acumulari de apa in tesuturi.

 

 

Ceapa are urmatoarele proprietati: are actiune dezinfectanta sau bacteriostatica fata de numeroase specii de microorganisme care produc maladii (dizenterie, febra tifoida, holera). Fluidizeaza sangele, micsorand riscul instalarii trombozei, al aterosclerozei si al infarctului de miocard. Este stimulent nervos, hepatic, renal, diuretic (cu eliminare de sare, uree), antireumatic, antiscorbutic, antiseptic, antiinfectios, expectorant, digestiv, puternic hipoglicemiant (ajuta la diabet), antisclerotic, antiscrufulos, vermifug. Este echilibrant glandular si usor hipnotic. Are o actiune excitanta asupra simturilor, mai ales sexual, fiind un afrozidiac. Scade nivelul colesterolului din sange, reduce concentratia de lipide si presiune arteriala. Este tonic pentru inima, reduce pulsul in tahicardii. Ajuta vederea, combate durerea de rinichi, stimuleaza formarea laptelui la mame si a sangelui, omoara viermii intestinali si combate balonarile.

 

 

 

 

Afectiuni in care se recomanda: astenii, surmenaj, oligurii, retentii lichidiene, pleurezii, reumatism, litiaza biliara, diaree, guturai, bronsita, astm, laringita, raguseala, gripa, obezitate, ateroscleroza, impotenta, diabet, adenite, limfatism, rahitism, paraziti intestinali, dezechilibrari glandulare.

 

 

In acest scop (in special pentru ateroscleroza), se poate bea, dupa mese, suc crud proaspat de ceapa rosie (1/2 pahar) cu miere de padure (2-3 linguri) timp de 3-4 luni, cu o pauza de o luna, sau 30 picaturi de ceapa inainte ori dupa masa, timp de o luna.

 

 

Vin pentru circulatia sangelui: 2 l vin alb natural, 100 g vasc macinat, 200 ml suc de ceapa, 200 g usturoi pisat, 200 g miere polifora. Se pun toate la macerat in borcan de 3-5 l, care se tine la soare sau la temperatura camerei timp de 14 zile. Zilnic se amesteca cu lingura de lemn. Apoi se strecoara prin tifon, se pune in sticle de culoare inchisa si se pastreaza la frigider. Se consuma 50 ml de doua ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de micul dejun si cina , pana la vindecare. Primele rezultate se vad dupa 14 zile.

 

 

Pentru tuse, bronsite, mai este bun un decoct de ceapa cu miere sau zahar candel: 2-3 cepe cu coaja fierte in 30 ml apa timp de 15 minute; se bea cald, indulcit cu miere sau zahar candel, pe stomacul gol. Se pot lua minimum 2 linguri dimineata si seara; cura poate dura 21 de zile.

 

 

Contra parazitilor intestinali: o ceapa mare, taiata felii, se macereaza 6 zile intr-un litru de vin alb; Timp de o saptamana se bea un pahar in fiecare dimineata, cand luna este in scadere. Se reia dupa 2-3 luni.

 

 

In caz de furunculi, se aplica in zona ceapa coapta pe o tabla, taiata si stropita cu otet de miere timp de 12 ore (doare); in caz de febra, se aplica o cataplasma cu ceapa tocata pe frunte si abdomen. Se mai pot pune 3-4 cepe taiate marunt in sosete de lana care se incalta. Deasupra se mai pune o pereche de sosete de lana; se doarme cu ele pana dimineata. Picioarele raman calde pana scade febra.

 

 

Atentionare! Dozele mari de ceapa repetate pot produce o iritare rapida a mucoaselor respiratorii superioare si a conjuctivelor, iritarea mucoasei intestianale cu colici si flatuenta, dureri la nivelul nervilor afectati traumatic.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *