Sanatate

Cauze ale hipoglicemiei

Glucoza, un tip de zahar, este sursa principala de energie a organismului. Cea mai comuna sursa de glucoza este digestia zaharurilor si carbohidratilor care se gasesc in fructe, vegetale si multe alte manacaruri. In timpul digestiei glucoza este absorbita in sange, care o transporta la celule in tot corpul. Glucoza care nu este folosita imediat este depozitata in ficat sub forma unor lanturi de molecule , numite glcogen.

 

 

Nivelul zaharului din sange este atent controlat, pentru a se pastra intr-o gama mai restransa, pentru a satisface nevoile celulelor corpului. Hormonii – insulina primara si glucagonul, produsi in pancreas – controleaza cantitatea de glucoza din sange. Alti hormoni implicati in controlul nivelului zaharului din sange sunt: cortizolul, epinefrina si hormonii de crestere, care sunt produsi de alte glande din sistemul endocrine, cum sunt glandele suprarenale. Acesti hormoni controleaza si alte functii ale corpului.

 

 

Nivelul acestor hormoni creste si scade, pentru a pastra nivelul zaharului din sange in limite normale – euglicemia. Un nivel in sange prea redus sau prea ridicat din acesti hormoni poate determina nivelul zaharului din sange sa scada prea mult hipoglicemia – sau sa creasca prea mult – hiperglicemia.

 

 

In mod normal, nivelul zaharului din sange creste usor dupa fiecare masa. Cand zaharul din sange creste, pancreasul elibereaza insulina. Insulina stimuleaza celulele corpului pentru a absorbi glucoza din sange si nivelul zaharului din sange scade inapoi la normal. Cand scade prea mult, cantitatea de insulina eliberata scade, iar alte celule din pancreas elibereaza glucagon. Glucagonul stimuleaza ficatul pentru a transforma glicogenul inmagazinat inapoi in glucoza si o elibereaza in sange. Aceasta aduce nivelul zaharului din sange inapoi la normal.

 

 

Cauze ale hipoglicemiei. Hipoglicemia este adesea vazuta ca o complicatie a tratamentului pentru diabet (hipoglicemie diabetica). O persoana cu diabet poate dezvolta hipoglicemie, daca ia prea multa insulina sau anumite medicamente hipoglicemiante.

 

 

 

Hipoglicemia poate rezulta dintr-o multime de alte cauze, dar acestea sunt mai putin intalnite decat diabetul. Alte posibile cauze de hipoglicemie includ:

 

 

–    Droguri si medicamente. Anumite medicamente folosite la tratarea altor afectiuni decat diabet pot cauza hipoglicemie si sa ii ascunda simptomele.

 

 

–    Insulina in exces – hiperinsulinism. Excesul de insulina in corp poate fi produs de tumori in pancreas, care produc insulina, afectiuni ale pancreasului sau boli autoimune, care afecteaza actiunea insulinei in corp.

 

 

–    Hipoglicemia artificiala. Hipoglicemia poate fi cauzata intentionat de folosirea nepotrivita a insulinei si a drogurilor. Aceasta se observa mai des la persoanele care lucreaza in sanatate, la cei cu diabet sau la rudele lor. Motivele pentru hipoglicemia autoindusa variaza si pot fi asociata cu probleme psihiatrice sau nevoie de atentie.

 

 

–    Probleme metabolice genetice. In cazuri mai rare, hipoglicemia poate fi cauzata de deficiente enzimatice si hormonale genetice, mostenite, in special cele care afecteaza metabolismul zaharurilor si altor carbohidrati. Aceste afectiuni sunt adesea detectate in copilarie si exemple ar fi galactosemia, intoleranta ereditara la fructoza si boli cauzate de depozitul de glicogen.

 

 

–    Alte boli sau probleme de sanatate. Hipoglicemia poate aparea cand alte boli afecteaza metabolismul zaharului in corp. Acestea pot include afectiuni ale pancreasului si sistemului endocrin, boli ale ficatului si ale rinichiului, insuficienta cardiaca congestiva, infectii grave, generalizate.

 

 

–    Alcoolul. La unele persoane alcoolul poate cauza scaderea nivelului de zahar in sange si hipoglicemia a fost asociata cu alcoolismul cronic. Hipoglicemia asociata cu alcoolul poate fi foarte severa, daca persoana nu a mancat timp de sase ore, deoarece postul poate descompleta cantitatea de glucoza din ficat, si alcoolul poate afecta capacitatea ficatului de a face glucoza noua. Persoana poate intra in coma, care poate fi fatala.

 

 

–    Hipoglicemia alimentara este cea care apare la 1-2 ore dupa masa si este uneori asociata cu golirea rapida a stomacului prin trecerea continutului acestuia in intestine; aceasta cauzeaza absorbtia rapida a glucozei in sange si o supraproductie in sange si o supraproductie de insulina – hiperinsulinism, ca raspuns. Aceasta problema a golirii rapide poate aparea dupa operatii la stomac pentru ulcer peptic sau alte probleme.

 

 

–    Hipoglicemia reactiva spontana. Simptomele de hipoglicemie la 1-2 ore dupa masa la oamenii care nu au avut operatii la stomac se numeste hipoglicemie reactiva spontana sau hipoglicemie idiopatica. In multe cazuri, este dificil sa verifici daca simptomele se datoreaza zaharului scazut in sange. Adesea, testarea arata un nivel normal de zahar in sange si nu indica alte boli.

 

 

–    Alte cauze. Hipoglicemia mai poate aparea, desi mai rar, in anumite conditii in timpul sarcinii, in faza timpurie, sau dupa post prelungit sau mese sarite, malnutritie severa sau exercitiu fizic extenuant, prelungit, cum ar fi un maraton. Poate aparea si la nou-nascutii cu greutate prea mica sau la cei a caror mama a fost tarata de diabet  tip 1 sau gestational in timpul sarcinii.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *