Diete

Catina alba, polivitamina naturala

Fructele de catina alba sunt drupe false, cu un singur sambure. Ele au forma unei bobite mici (0,30-0,55 g), sferice, galbene sau portocalii, acide si astringente inainte coacere; dupa aceea pierd mult din aciditate si taninozitate.

Perioada de recoltare a catinei albe dureaza de la mijlocul lunii august pana la sfarsitul lunii septembrie. Fructele nerecoltate pot ramane pe planta si in cursul iernii, dar pierd foarte mult din calitate.

Fructele de catina alba au valoare alimentara si terapeutica ridicata. Ele contin apa (71-82 %), zahar reducator (fructoza si glucoza), putina zaharoza, acizi, pectina, tanin, celuloza, proteine, saruri minerale, carotinoide. Catina alba este, alturi de maces, specia pomicola cu cel mai ridicat continut in vitamina C (4005-860 mg la 100 g, in fructele galbene si 452-1332 mg la 100 g suc in fructele portocalii). Fructele de catina alba sunt bogate si in alte vitamine, cum sunt cele din complexul B (B1, B2, B6, acidul folic, inozitolul, vitamina PP) sau vitaminele E,F,K, si P, fiind considerate veritabile “polivitamine naturale”.

Din fructele de catina alba se prepara suc, sirop, vin, gem (asociate cu mere si prune) si diferite produse farmaceutice (pastile polivitaminate, ulei, hidrolizate din ulei s.a.).

In scopuri terapeutice se folosesc fructele (sub forma de suc, infuzie, decoct), decoctul din seminte si uleiul:

–    Sucul obtinut din fructe, prin presare /stoarcere se separa intr-o fractiune apoasa, ce contine flavonozide (vitamina P) si vitamina C, si intr-o faza uleioasa, bogata in carotinoide si vitamine liposolubile. Congelarea protejeaza continutul de vitamina C, cu conditia prelucrarii imediate a fructelor dupa decongelare. Fractiunea uleioasa contine circa 0,25 % provitamina A si 100 mg vitamina E la 100 g.

 

–    Cura cu fructe si suc de catina alba. Prin continutul ridicat al fructelor in provitamina A, este influentata favorabil vederea. Complxul vitaminic asociat cu microelementele pe care le contin fructele (fluor, mangan, aluminiu, titan), cu aminoacizii si enzimele, sporeste rezistenta organismului uman la efortul fizic si intelectual. Considerate “un medicament-minune din farmacia naturii” fructele de catina alba sunt un tonifiant general, cu efecte benefice in avitaminoze si anemii, in convalescenta. Prin substantele tanoide pe care le contin, fructele proaspete au actiune astringenta (antidiareica), iar decoctul de seminte, dimpotriva, are efect purgativ. Fiind sarace in zaharoza si bogate in vitamina E (hipoglicemianta) fructele de catina alba sunt indicate in diabetul zaharat. In scopuri terapeutice, fructele se recolteaza numai la maturitate deplina si se pastreaza pana la prelucrare in stare uscate sau congelate.

 

–    Decoctul din fructe 5 %, indulcit cu miere, da rezultate bune in tratarea constipatiei, a aterosclerozei, artritetei si trombangeitei obliterante, precum si a anemiei; se beau doua cani pe zi.

 

–    Infuzia din fructe de foloseste in cazuri de anemie, diaree, hepatita epidemica, hepatita cronica, ciroza hepatica si urticarie. Aceasta infuzie se prepara din doua linguri de fructe zdrobite la 0,5 apa clocotita; se lasa vasul acoperit 30 de minute; se bea fractionat, in cursul unei zile, facandu-se o cura indelungata; dau rezultate foarte bune si contra alcoolismului (se bea pana la dezintoxicare).

 

–    O bautura racoritoare din catina alba, cu gust placut, se obtine din 750 g fructe, care se fierb in 6 litri de apa si 1kg zahar. Dupa racire, se toarna in sticle si se pastreaza la loc racoros.

 

–    Uleiul de catina alba este foarte bogat in vitamina E (tocoferoli), care este un antioxidant natural al lipidelor si inhiba formarea peroxizilor grasi, care sunt implicate in aparitia cancerului. Acest ulei contine peste 200 mg vitamina E la 100 g ( fata de 100 ng la porumb si floarea soarelui si 120 mg la soia). El se foloseste pentru tratarea unor boli dermatologice (intertrigo) si arsuri; are totodata proprietatea de a proteja pielea si mucoasele contra unor radiatii.

 

–    Ceaiul din fructe uscate de Catina alba, produs de unitatile Plafar, amelioreaza starea de oboseala intelectuala, fiind un remediu natural impotriva insomniei.

In urma administrarii constante a fructelor si extractelor de catina alba s-au constatat ameliorari si vindecari ale unor boli oculare, cardiovasculare, reumatism, ulcer gastric, conjuctivite acute, hipertensiune arteriala, nevroze, dermatoze, stari inflamatori s.a.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *