PORTRET

Cătălin Manolache, povestea unui tânăr hair stylist venit de la 19 ani în Cluj pentru a își construi, prin forțe proprii, o nouă viață

Cătălin Manolache este un pasionat hair stylist  originar din Vaslui care, de la 19 ani, a venit în Cluj pentru că aici a simțit că își dorește să trăiască și să își construiască o carieră în domeniul său, cu toate că nu cunoștea nimic despre acest oraș. Hotărârea sa, luată într-un mod pur intuitiv, s-a dovedit una de bun augur pentru că tânărul lucrează acum la unul dintre cele mai bune saloane din Cluj, Studio LʼInsolence, are nenumărate cliente care îl apreciază pentru talentul și creativitatea sa și o mare familie, colegii săi, alături de care își vede viitorul în Cluj-Napoca, orașul unde se simte acasă. Povestea lui Cătălin Manolache este cea a unui om simplu și muncitor, inteligent și încrezător în forțele sale, care și-a găsit de foarte devreme drumul în viață și care a reușit să se realizeze lucrând chiar și 12 ore pe zi, învățând mereu și punând suflet în tot ceea ce face.

Coafura – domeniul în care a ales să își pună în valoare creativitatea

Cătălin Manolache s-a născut în Vaslui, unde a locuit până la 13 ani, vârstă la care s-a mutat în Câmpulung Moldovenesc, împreună cu familia. Aici a urmat liceul, la o clasă de filologie. De mic a avut un talent nativ pentru artele plastice, a pictat și a desenat foarte mult, iar picturile sale (icoane și creații abstracte) chiar se vindeau foarte bine, fiind apreciate de amatorii de artă. Fire creativă și plină de imaginație, el a făcut parte și din trupa de teatru a liceului și și-ar fi dorit să urmeze mai departe la facultate filosofia, dar, conștient că familia sa nu ar fi avut mijloacele financiare necesare pentru a îl susține, a ales să studieze, chiar de pe clasa a XII-a, un domeniu artistic mult mai practic – coafura:

„Am făcut cursul de coafor care a durat o jumătate de an, în timp ce încă eram la liceu, pentru că mi s-a părut a fi o profesie foarte interesantă și creativă. Tatăl meu are și el o frizerie, dar nu asta m-a determinat să aleg această activitate, pentru că oricum ce fac eu acum este o chestie total diferită. Cursul a fost ținut de o profesoară foarte bună, Gia Sterie, iar după ce am absolvit liceul am început să lucrez la cel mai bun coafor din oraș, care îi aparținea Gabrielei Gagniuc, care a devenit mentorul meu pentru că a fost cea de la care, în primă fază, am învățat foarte mult.”

Cătălin a lucrat la Câmpulung timp de doi ani, interval în care a continuat să se dezvolte profesional mergând la cursuri și seminare în Iași și în București. Acumulând foarte multe cunoștințe a evoluat rapid și a ajuns să își perceapă meseria într-un mod mult mai profund decât la început:

„Am început să o văd ca fiind mult mai frumoasă, dar și mult mai grea decât îmi imaginam eu inițial. Ca să fii un foarte bun hair stylist trebuie în primul rând să ai talent, dar și să fii muncitor, să ai foarte multă putere de muncă, să fii determinat și să fii sigur că domeniul pe care l-ai ales este pentru tine, că te reprezintă și îți poți construi o carieră.”

Cătălin rezona pe deplin cu acest domeniu, așa că a devenit cunoscut în orașul său. Era singurul băiat care făcea coafor și, în plus, o făcea foarte bine! Totuși, fiind un oraș mic, Cătălin și-a dorit mai mult, așa că a încercat să se mute la Iași, unde, chiar dacă a lucrat la un salon foarte frumos, nu și-a dorit să rămână. O perioadă a încercat să lucreze și la București, dar nu i s-a potrivit nici viața din Capitală și, întors acasă la Câmpulung, a luat hotărârea de a se muta într-un oraș pe care nu îl cunoștea deloc, dar în care simțea că își dorește să trăiască: Clujul.

Cătălin a simțit că vrea să înceapă o nouă viață la Cluj

În 2012, la 19 ani, tânărul hair stylist a decis să ia viața de la capăt în Cluj-Napoca, cu toate că în Câmpulung era deja un profesionist apreciat, cu o clientelă formată, care câștiga foarte bine:

„Era foarte bine din punct de vedere financiar însă nu aveam viața socială pe care mi-o doream, orașul fiind mic nu prea aveam ce face, așa că am venit la Cluj. Aveam o verișoară care era aici la facultate, am locuit la ea o perioadă și am început să merg la interviuri în oraș, dar nu mi-au prea plăcut saloanele pe care le-am găsit. Verișoara mea mi-a spus că are o prietenă care se tunde la salonul lui Liviu Gudor, am mers cu ea, i-am arătat lui Liviu câteva poze cu ce știam să fac, el mi-a spus că nu prea are nevoie, pentru că are foarte mulți care lucrează deja la el, dar că, dacă vreau, pot să rămân.”

Cătălin s-a decis să rămână la Studio LʼInsolence pentru că a rezonat imediat cu colegii săi de aici, pentru că a apreciat atmosfera caldă și profesionalismul styliștilor din acest salon:

„Mi-a plăcut faptul că aveam ce învăța de la Liviu, el a văzut că am talent și că sunt muncitor și asta mi-a dat încredere în mine! E important în primul rând să fii muncitor, pentru că talent au foarte mulți, dar când trebuie să muncească mulți spun pas!, că nu e pentru ei sau că nu și-au ales bine domeniul, pentru că e greu să lucrezi 12 ore pe zi și să te trezești dimineața devreme chiar și în weekend, atunci când sunt nunți.”

Ocupația de stylist e un adevărat stil de viață

Pentru Cătălin Manolache hair styling-ul a devenit un adevărat stil de viață. El nu percepe această ocupație drept o meserie, pentru că întreaga sa viață se învârte în jurul a ceea ce face la salon. A fi stylist e foarte greu, dar în același timp foarte frumos și, pentru cei care se dedică acestei activități, satisfacțiile nu întârzie să apară:

„E un domeniu plin de satisfacții, și nu mă refer neapărat la cele materiale, pentru că acestea vin și se duc, ci la mulțumirea de a face oamenii fericiți, de a-i vedea ieșind zâmbind de la tine! E un sentiment foarte frumos, te simți așa, ca un mic Dumnezeu!”

Un hair stylist trebuie, pe lângă aptitudinile specifice acestei profesii, să dea dovadă și de un fin simț psihologic, trebuie să fie capabil să comunice cu clientele sale, să ajungă să le cunoască și să le confere un sentiment de încredere și de siguranță:

„Ca să poți face o coafură care să fie pe stilul și pe placul clientei în primul rând trebuie să o cunoști. Apoi, trebuie să fii foarte bine informat, să știi ce se poartă, care sunt tendințele. Lucrurile sunt destul de relative și coafura depinde de personalitatea fiecărei femei. Contează foarte mult ca tu, ca stylist, să îi intuiești personalitatea să îți dai seama cum e ea, cu ce se îmbracă, cum e în viața de zi cu zi, ce profesie are – toate lucrurile acestea contează foarte mult, te ajută să înțelegi ceea ce ai de făcut.

Clientele îți dau o șansă, maxim două și trebuie să fii bine pregătit și experimentat în meseria aceasta pentru ca ele să se simtă bine la salon, să se simtă libere, să aibă încredere în tine. Pentru ca femeile să se simtă confortabil trebuie să fii modest – dar asta nu e o chestie pe care o înveți, modestia vine din suflet – și trebuie să te vezi la același nivel cu toți oamenii astfel încât să poți relaționa cu fiecare într-un mod plăcut, să te poți înțelege și să îi cunoști, pentru că asta cred că e cheia succesului: pentru ca să faci o persoană fericită prin serviciile pe care i le oferi trebuie în primul rând să o cunoști! Diplomația contează foarte mult în meseria mea.”

„Trebuie să ai încredere în ceea ce îți spune intuiția!”

Un om comunicativ, conștient de valoarea sa, dar în același timp plin de modestie, de când este în Cluj, Cătălin Manolache și-a făcut foarte mulți prieteni. Îi este recunoscător lui Liviu Gudor pentru încrederea pe care i-a acordat-o, pentru că l-a primit în marea sa familie de la Studio LʼInsolence și pentru șansa pe care i-a oferit-o de a își practica meseria într-un mediu competitiv, care îl determină să își dorească să devină din ce în ce mai bun:

„De când sunt la Liviu am mers la foarte multe seminare și cursuri, am avut grijă să ne perfecționăm fiecare dintre noi, cu băieții ne petrecem chiar și timpul liber împreună și atunci e o atmosferă foarte relaxantă și la salon, ne cunoaștem foarte bine și uneori nici nu trebuie să mai vorbim între noi pentru că știm ce gândește fiecare și chiar e foarte faină chestia asta!”

Proiectele de viitor ale lui Cătălin sunt strâns legate de planurile echipei de la Studio LʼInsolence. El e decis să rămână definitiv în Cluj și să evolueze aici alături de colegii săi:

„Avem multe planuri cu băieții, vrem să facem multe lucruri împreună și pe viitor! Noi am participat și la concursuri și la cursuri importante, atât în România, cât și în afara țării. În luna octombrie a acestui an voi merge în Londra la un concurs care are drept scop strângerea de fonduri pentru copiii cu leucemie și intenționez să particip și la concursul revistei Estetica, la sfârșitul lunii mai.

Lucrurile trebuie luate pas cu pas pentru că altfel nu îți reușește nimic și trebuie să știi când e momentul potrivit să faci un lucru și când nu. Trebuie să ai încredere în ceea ce îți spune intuiția! Și când am venit la Cluj a fost o chestie pur intuitivă, nu am stat să mă gândesc sau să studiez piața, pur și simplu am făcut ce am simțit și m-a ajutat foarte mult în viață atitudinea asta!”

Foto: Cătălin Manolache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *