Din oras

Casa Regala ii asteapta pe clujeni sa scrie carti si biografii ale membrilor sai

Nici un roman nu a scris pana acum vreo biografie a regelui Carol I, reginei Maria, regelui Ferdinand si, mai ales, nu se stiu multe despre Regina Elena, mama Regelui Mihai, a atras atentia Principele Radu Duda la Cluj, invitand lumea universitara clujeana sa se implice in acest sens. 

Cu o prezenta desavarsita si relatari savuroase, Principele Radu Duda a sustinut astazi o conferinta la Biblioteca Centrala Universitara (BCU) “Lucian Blaga” in care a subliniat dorinta publicarii unor carti si lucrari despre membrii Casei Regale a Romaniei.

„Imi face foarte mare placere sa vin la Cluj. Atat Alteta Sa Regala Margareta, singura, de la venirea in Romania de la 18 ianuarie 1990 cat si impreuna, din 1996 am inceput un drum fara precedent. Nu s-a mai intamplat niciodata in istoria institutiei regale romane sa revii dupa atatea decenii, sa te asezi intr-o societate care nu mai impartaseste principiile monarhiei, sa traiesti un numar de ani intr-o Romanie care nu ii da voie monarhului sa stea in tara si care intr-un mod atat de brutal si de contradictoriu il proslaveste sau il acuza. Mostenitoarea tronului venea intr-o tara care era aproape in razboi civil. Nimic nu e nou in ceea ce noi facem. Am fost adesea intrebati daca avem nevoie de sensibilitate sau imaginatie ca sa reinventam regalitatea aparand in fata camerelor de luat vederi, preluand sloganuri de genul „Investitori straini, veniti si investiti in tara noastra” si lumea pierde din vedere ca nimic din toate acestea nu a fost inventat de noi”, a  declarat principele.

“Eu si Principesa Margareta lucram la o carte numita “Craciunul Regal”. Ne-am gandit sa o oferim societatii romanesti pentru acest Craciun din 2013 cand avem inca norocul sa avem printre noi un suveran de 92 de ani. E o carte despre toate Craciunurile regale pe care Romania le-a avut in istoria ei”, a anuntat principele.

El a dezvaluit cateva episoade pe care le-a descoperit in timpul documentarii.

Regele Ferdinand, imediat dupa Marea Unire a inaugurat 150 de biblioteci pentru satele tarii. Un alt episod il are in centrul pe fiul sau, Carol al II-lea care, impreuna cu cel ce urma sa fie Regele Mihai, s-au dus de Craciun in tara pentru a imparti 1.500 de carute taranilor din cele mai defavorizate zone ale Romaniei, fiind obligati sa petreaca in tren cele trei zile de sarbatoare.

“Daca cineva din Universitatea “Babes-Bolyai” sau din alta zona a culturii Clujului ar avea intentia sa publice o carte, sa scrie o lucrare de doctorat sau de masterat despre expozitia nationala din 1906, va descoperi lucruri fenomenale, o expozitie de produse, bunuri si servicii care a acoperit ceea ce astazi se numeste Parcul Carol, aducand cele mai avansate mijloace pentru a construi facilitatile si a permite 140.000 de oameni sa treaca portile unei expozitii despre care azi nu se mai stie nimic”, a mai adaugat Radu Duda.

Demersul sau a ajuns apoi in punctual esential:

“Nu exista nici macar un singur autor roman care sa fi scris o biografie a reginei Elisabeta, a regelui Carol al II-lea, o biografie a regelui Ferdinand sau a reginei Maria. Si le-au scris singuri, gandindu-se, probabil, ca va fi nevoie de initiativa lor. Biografia reginei Elena, salvatoarea a 120.000 de vieti de evrei in anii 40 a fost scrisa de un britanic, in anii stalinisti. Nimeni, de atunci incoace, de 60 de ani, nu a gasit de cuviinta sa scrie o biografie a Reginei Mama Elena, cea fara care nu am fi acum aici”, a adaugat principele.

Ca la toate evenimentele la care participa membri ai Casei Regale, lansarile de la BCU au avut momente emotionante, oameni care au istorisit episoade vechi care ii implica si pe acestia, oameni care purtau steaguri cu insemnele monarhiei, fotografii, insigne, ori care au adus cadouri pentru familia Regelui Mihai.

Ucu Bodiceanu, de la casa Municipala de Cultura i-a daruit principelui un volum lansat recent despre Clujul interbelic.

Jurnalistul clujean Virgil Lazar s-a ridicat la conferinta de presa prezentandu-se drept un “octogenar ziarist care a crescut in spiritul monarhiei”.

„Am participat la greva la Regala si am strigat Regele si Patria. Am fost primul ziarist care a primit-o pe Principesa Margareta la hotelul Continental care a venit prima data la Cluj, alaturi de domnul Vida, de la radio. I-am facut si prima poza. In hol era un batran imbracat in uniforma veche a paznicilor. Mi-a cerut sa il prezint, ca e seful de vanatoare al regelui si am venit sa o vada pe principesa. L-am ajutat si a vorbit cu principesa. Va doresc sanatate si romanilor, monarhie”, a spus Lazar.

O alta clujeanca i-a inmanat principelui un cadou pentru Principesa Margareta, iar alti doi au tinut un steag si fotografii ale Casei Regale pe tot parcursul evenimentelor de la Biblioteca Centrala Universitara (BCU) “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. De asemenea, la intrarea in cladire, un cor de monarhisti, acompaniati de un cantaret la taragot, au intonat tot imnul “Traiasca Regele”.
Alaturi de Principele Nicolae, Radu Duda a participat la o lansare a unei serii de carti pentru copii la Transilvania College. De asemenea, i-au acordat actritei clujene Silvia Ghelan Decoratia Regala „Nihil Sine Deo”.

Cei doi membri ai Casei Regale au mai luat parte la BCU la vernisajul a doua expozitii. Una are in centru Familia Regala si Monarhia in Romania si este organizata de Serviciul Colectii Speciale al B.C.U.. Cealalta expozitie se numeste Regele Urmarit  si a fost pusa la punct de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *