In vizor

Casa de Pensii a Bisericii Reformate, care construiește un parking în centrul orașului, implicată în tot felul de afaceri, inclusiv cu un offshore din Cipru

Casa de Pensii a Bisericii Reformate din România va construi un parking pe strada Avram Iancu, la intrare în Cimitirul Central, pe o suprafață de 2.113 mp, la intrarea în Cimitirul Central. Parkingul va avea șase nivele (două subterane și patru nivele, respectiv 2S+P+3E+T). Parkingul va avea 321 de locuri de parcare. Parcela a fost cumpărată în 2016. Investiția a fost estimată la 4 milioane euro și va fi realizată de o firmă care se va înființa de către Casa de Pensii. Banii investiți urmează să fie amortizați în aproximativ 16 ani.

Biserica Reformată este una dintre cele mai bogate biserici din România, are susținere financiară puternică de la Guvernul Ungariei. De exemplu, anul trecut, Biserica Reformată din Florești a fost reparată cu 3,5 milioane lei de la Guvernul maghiar. Legătura Bisericii Reformate din România cu Ungaria este atât de puternică încât la inaugurarea edificiului religios din Florești a fost prezent Viktor Orban, premierul Ungariei.

Să nu uităm de faptul că majoritatea clădirilor din centrul istoric al Clujului sunt ale Bisericii Reformate. Și nici de rolul important pe care l-a avut Laszlo Tokes la declanșarea Revoluției din 1989.

Casa de Pensii a Bisericii Reformate este implicată în tot felul de afaceri. De exemplu, acum trei ani MVM, compania energetică deținută de statul maghiar și una dintre cele mai mari din Ungaria, a cumpărat 90% din acțiunile producătorului de energie în microhidrocentrale Hivatalos SRL din Miercurea Ciuc. Tranzacția echivalează cu intrarea liderului pieței de energie din Ungaria în România pe segmentul de producție de energie, microhidrocentralele preluate având o putere instalată de aproximativ 7 MW. Conform Registrului Comerțului, locul vechilor acționari – Winsland Holdings LTD, vehicul de investiții din Cipru cu 50% din acțiuni, și Hydroenergy ZRT Ungaria cu 40% din acțiuni a fost luat de MVM Partner Bucharest SRL cu 90% din acțiuni, reprezentanța grupului ungar în România. Celălalt acționar este Casa de Pensii și Ajutoare a Personalului Bisericii Reformate Cluj Napoca, care deține în continuare 10% și care nu a participat la tranzacție.

În 2011, Casa de Pensii a Bisericii Reformate a cumpărat o parte din acțiunile societății de finanțare rurală LAM IFN, astfel că Fundaţia LAM şi Casa de Pensii a Bisericii Reformate din România au obținut deţineri de 85,80% şi respectiv 13,63%.

Pe apele de munte din România, alături de mulți investitori străini din Italia, Belgia sau Spania sunt și entități mai puțin obișnuite, precum Casa de Pensii a Bisericii Reformate din Cluj-Napoca. De exemplu, acum doi ani, pe râul Uz, la limita județelor Bacău și Harghita, jurnaliștii Pro Tv descoperiseră un proiect al cărui dezvoltator era o asociere cu trei acționari: patronul unei fabrici de bere din Miercurea Ciuc, un off-shore din Cipru, și Casa de Pensii a Bisericii Reformate din Cluj Napoca. Ulterior, în acționariat a intrat un concern din Ungaria, din domeniul energiei, în care acționar majoritar e … statul maghiar!

Întrebați despre această investiție, reprezentanții Bisericii Reformate au avut un răspuns simplu și la obiect: “Dar banii din ce se fac? Noi nu trebuie să facem bani?”.

Biserica Reformată a avut și divergențe cu statul român. În urmă cu trei ani a făcut plângere, la CEDO, împotriva statului român, în cazul Colegiul Szekely Miko din Sfântu Gheorghe, a cărui naţionalizare a fost considerată nelegală.

Citește și:

Primăria doarme și face un parking în 5 ani. Casa de Pensii a Bisericii Reformate construiește o parcare pe 6 nivele, în centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *