Analiza

CASA DE INSOLVENŢĂ TRANSILVANIA: Lista numelor de la care administratorul judiciar al City Insurance vrea să obțină bani pentru că „au contribuit la declanșarea falimentului”

Raportul Casei de Insolvență Transilvania vorbește despre felul în care șefii City „au ținut o contabilitate fictivă”. Conform bugetului intern, consultat de Libertatea, numai salariile celor din conducerea și supravegherea City erau, în medie, de 10.000 de euro net pe lună. La care se adaugă bonusuri și propriile afaceri, pe spatele City, prin prejudicierea asiguraților. Cine sunt oamenii implicați?

  • Administratorul judiciar al City Insurance, Casa de Insolvență Transilvania (CTIR), se va îndrepta împotriva conducerii companiei City din perioada 2017-2021, pentru a recupera din pagube, conform răspunsului CTIR la întrebările Libertatea.

Raportul privind cauzele insolvenței, realizat de către administratorul judiciar numit de instanță, indică direct mai multe persoane în culpă pentru falimentul City. Din cauza falimentului, Fondul de stat a plătit deja asiguraților 120 de milioane de euro, la 64.000 de cereri plătite, 25% dintre cele depuse. Mai sunt de analizat și, la cele aprobate, de plătit aproape 200.000 de cereri. Conform Raportului CTIR, persoanele considerate culpabile sunt:

  • Dan Odobescu – directorul general al City Insurance
  • Renato Szilagyi – președintele directoratului companiei
  • Mircea Barbu Buzera – vicepreședinte al directoratului
  • Spyridon-Stavros Mavrogalos Fotis – membru al directoratului
  • Max Walter Rossler – vicepreședinte al consiliului de supraveghere
  • Epameinondas Papanikolaou – membru al consiliului de supraveghere
  • Aelita Arampova – membru al consiliului de supraveghere

Casa de Insolvență Transilvania spune în raport că unii dintre aceștia „au ținut o contabilitate fictivă” și „au facilitat dispariția unor documente contabile”

În ceea ce-i privește pe toți, „motivele principale care ar explica promovarea unei asemenea acțiuni s-ar datora îndeplinirii, în mod necorespunzător, a măsurilor administrative de redresare financiară aplicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, întrucât aceste acțiuni au contribuit la starea de insolvență și declanșarea procedurii de faliment împotriva societății de asigurare/reasigurare”, se arată în document.

Nu apare pe listă numele lui Robert Browne Woodthorpe, fost președinte al Consiliului de Supraveghere al City la momentul retragerii dreptului de administrare din partea ASF, în iunie 2021.

INVESTIGAȚIE. Lista numelor de la care administratorul judiciar al City Insurance vrea să obțină bani pentru că „au contribuit la declanșarea falimentului”

Salariile conducerii

Conform raportului privind insolvența, cheltuielile cu salariile conducerii companiei au fost de 7,7 milioane de lei în anul 2020.

Conducerea companiei era asigurată de trei membri ai directoratului și de cinci membri ai consiliului de supraveghere.

Astfel, rezultă o medie de aproximativ 16.000 de euro brut pe lună de fiecare persoană, ceea ce înseamnă aproape 10.000 de euro net.

În total, 76.000 de euro net pe lună. Conform aceluiași buget consultat de Libertatea, cei 416 angajați ai companiei aveau un salariu mediu de 5.400 de lei, circa 1.100 de euro net.

INVESTIGAȚIE. Lista numelor de la care administratorul judiciar al City Insurance vrea să obțină bani pentru că „au contribuit la declanșarea falimentului”

Cine sunt cei vizați

Dan Odobescu (foto jos) este cumnatul fostului premier Adrian Năstase, soția sa, Rodica Odobescu, fiind sora Danei Năstase.

A controlat City Insurance prin intermediul Vivendi International, companie de la care City a primit împrumuturi fictive pentru care a plătit dobânzi reale. Conform Ziarului Financiar, Odobescu are o licență în drept și are o specializare în drept internațional la Academia de Studii Economice (ASE).

Timp de doi ani, între 2004 și 2006, a fost directorul companiei de asigurări Uniqa. În 2013 a preluat asigurătorul City Insurance. Anterior, între 1993 și 2001, Odobescu a mai deținut o companie de asigurări în România, numită Charisma Enterprises, pe care a vândut-o către Alpha Insurance.

INVESTIGAȚIE. Lista numelor de la care administratorul judiciar al City Insurance vrea să obțină bani pentru că „au contribuit la declanșarea falimentului”

Renato Szilagyi (foto jos) activează de peste 20 de ani pe piața asigurărilor. În 2014 a fost consilier la Ministerul Muncii în Guvernul Ponta, conform paginii personale LinkedIn.

INVESTIGAȚIE. Lista numelor de la care administratorul judiciar al City Insurance vrea să obțină bani pentru că „au contribuit la declanșarea falimentului”

Mircea Barbu Buzera (foto jos) a fost director de vânzări în cadrul City până la preluarea funcției de vicepreședinte al directoratului companiei, conform ZF.ro.

Anterior, a lucrat în cadrul companiei de asigurări Groupama timp de trei ani, între 2009 și 2012, iar din 1998 până în 2009 a lucrat la Asiban, companie care a fost apoi încorporată în Groupama, conform paginii sale de Linkedin.

INVESTIGAȚIE. Lista numelor de la care administratorul judiciar al City Insurance vrea să obțină bani pentru că „au contribuit la declanșarea falimentului”

Spyridon-Stavros Mavrogalos Fotis a fost membru al Consiliului de Administrație al Băncii Alpha Bank în Grecia din partea Fondului Elen de Stabilitate Financiară al statului, conform grupului financiar.

Aelita Arampova face parte din conducerea Howden-Matrix, una dintre cele mai importante companii de asigurări din Grecia, conform LinkedIn. A fost director al Camerei de comerț Marea Britanie-Grecia. Și-a început cariera ca jurnalist în Georgia.

Max Rössler (foto jos) este un investitor elvețian care deține participații importante în compania de construcţii Implenia şi în companii de servicii financiare, inclusiv în societăţi de asigurare înregistrate în Europa, conform unui comunicat ASF. Licențiat în matematică, cu un doctorat în calcule orbitale, a lucrat în tinerețe pentru NASA.

INVESTIGAȚIE. Lista numelor de la care administratorul judiciar al City Insurance vrea să obțină bani pentru că „au contribuit la declanșarea falimentului”

Epameinondas Papanikolaou nu are profil pe LinkedIn și nici pe alte platforme specializate.

„Societatea a înregistrat tranzacții și operațiuni inexistente”

Casa de Insolvență Transilvania spune în raport că aceștia „au ținut o contabilitate fictivă, au facilitat dispariția unor documente contabile sau nu au ținut contabilitatea conform legii”.

Aceasta se referă la contul bancar de la Axion Swiss Bank, care s-a dovedit fals. „Astfel, societatea a înregistrat în evidența contabilă tranzacții și operațiuni inexistente”, conform CTIR.

De asemenea, conducerea City este acuzată de plata de dobânzi la credite fictive și dividende către Vivendi și că a cumpărat terenuri la prețuri „supradimensionate” pe care le-a vândut la preț mic la câțiva ani distanță.

De-a lungul timpului, City a fost condusă de mai multe persoane

Inițial, aceasta a avut un consiliu de administrație și directori.

Consiliul de Administrație era format din trei membri, dintre care unul era președinte. În 2016, acesta era format din Bogdan Ivanov, Cristian Pascale și Dan Odobescu (președinte).

În 2017, Consiliul de Administrație s-a schimbat, iar membri erau Epameinondas Papanikolaou (interimar), Cristian Pascale, în vreme ce al treilea membru nu era numit.

Tot din 2017, compania a trecut la un sistem dualist de conducere, cu Consiliu de Supraveghere și Directorat.

În 2017, când un document sosit de la autoritatea fiscală din UK, publicat de Libertatea, arată că au început transferurile de bani „pe bază de contracte false”, Consiliul de Supraveghere era compus din:

  • Eberhard Lau – a renunțat la funcție
  • Hans-Willi Schroiff – președinte
  • Max Walter Rossler – vicepreședinte
  • Cristian Pascale – membru

În 2018, s-a mărit numărul membrilor de la 3 la 5:

  • Hans-Willi Schroiff – președinte
  • Max Walter Rossler – vicepreședinte
  • Cristian Pascale – membru
  • Aelita Arampova – membru nou
  • Spyridon-Stavors Mavrogalos Fotis – membru nou

Ulterior, în noiembrie 2018, sunt revocați Willi Schroiff  și Fotis și apar:

  • Robert Woodthorpe Browne – președinte
  • Epameinondas Papanikolaou – membru

Membrii directoratului au fost numiți în 2017:

  • Epameinondas Papanikolaou – președinte
  • Szilagyi Renato – vicepreședinte
  • Herold Jochen Bodo

Herold Jochen Bodo a fost revocat în 2018 și în locul lui a fost numit Spyridon-Stavros Mavrogalos Fotis.

În 2019, Consiliul de Supraveghere schimbă componența directoratului:

  • Szilagyi Renato – președinte
  • Mircea-Barbu Buzera – vicepreședinte
  • Spyridon-Stavros Mavrogalos Fotis – membru

Cine sunt acționarii din acte

Conform raportului privind insolvența, acționarii City sunt:

  • Vivendi International – 85,5%
  • Nicolae Mușat – 9,17%
  • Alte persoane fizice și juridice – 5,28%

Acționarul Vivendi International este Solexim Sarl (100%), o firmă înregistrată în Elveția.

Profit.ro a scris în noiembrie 2021 că Dan Odobescu era în spatele Vivendi și că a transferat acțiunile către Solexim.

Administratorul Vivendi era indicat Epameinondas Papanikolaou, cu un mandat de 15 ani, conform sursei citate.