In vizor

Cartierul Tineretului, afacere păguboasă pentru Primăria Cluj-Napoca: prejudiciu de 8,8 milioane de lei

Curtea de Conturi a descoperit, în urma unei acțiuni de control desfășurată la Cartierul Tineretului SRL, abateri financiare în valoare de 8,8 milioane de lei. Cartierul Tineretului este o societate a cărui acționar majoritar este Primăria Cluj-Napoca. Societatea a fost înființată în 2006, prin asocierea dintre Primăria Cluj-Napoca și Polus Real Estate, scopul fiind construirea unui cartier de locuințe.

„Au fost acordate, în perioada 2007-2009, avansuri pentru achiziția de imobilizări corporale, reprezentând lucrări de proiectare, fără respectarea prevederilor legale, cu consecința imposibilității recuperării ulterioare, înregistrarea pe pierderi și implicit reducerea capitalurilor proprii ale societății, de 2.367.546 lei. Au fost angajate și efectuate cheltuieli cu încălcarea prevederilor cuprinse în Contractul și Statutul societății, precum și în Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale, fiind cauzat un prejudiciu societății în sumă de 6.525.000 lei”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Demersurile pentru Cartierul Tineretului au început în 2005, dar nu s-a făcut nimic pe parcursul celor 13 ani. Societatea Cartierul Tineretului SRL a fost înființată în 2006, când administrația locală a participat cu 203 ha teren, estimate atunci la valoarea de 28.705.860 lei, iar firma Polus Real Estate cu 27.580.140 lei, bani cu care ar fi trebuit să se demareze construirea cartierului.Polus Real Estate era controlată la acea dată de Arpad Paszkany.

Ultimii ani au fost marcați de procese, conflicte juridice și decizii ale instanțelor. Despre construirea locuințelor, numai de bine. Au rămas o idee măreață pe o hârtie. Mai mult, Primăria a fost la un pas să piardă terenul de 203 hectare pe care urma să se construiască Cartierul Tineretului.

În 2006, Primăria Cluj-Napoca și Polus Real Estate au bătut palma printr-un parteneriat public-privat în vederea construirii cartierului respectiv și a 384 de locuințe sociale. În asociere, Primăria Cluj-Napoca deținea 51% din societate, iar Polus Real Estate, 49%, reprezentată de valoarea construcțiilor și a infrastructurii. Contractul a fost semnat pentru o perioadă de cinci ani. Problemele au apărut încă din momentul semnării contractului când s-au iscat scandaluri între acționarii Polus Real Estate. Arpad Paszkany, acţionar minoritar în afacerea imobiliară, a încercat să-i elimine pe ceilalţi acţionari. În tot acest timp, proiectul a stagnat.

Ca urmare a crizei economice, în 2010, s-a decis reconversia proiectului în parc fotovoltaic. Unul dintre acționarii Polus Real Estate a atacat Hotărârea de Consiliu Local care prevedea transformarea proiectului, iar în 2014 Curtea de Apel Târgu Mureș a decis blocarea definitivă a reconversiei Cartierului Tineretului în parc fotovoltaic.
În 2016, s-a discutat despre relansarea Cartierului Tineretului, dar nu s-a mai făcut nimic. Proiectul este mort.

Cartierul Tineretului a fost conceput ca un proiect imobiliar ce urma să fie dezvoltat pe dealul Sfântul Gheorghe între Bulevradul Muncii și Fânațele Someșeni din Cluj-Napoca. Potrivit proiectului, acolo urmau să fie contruite 6000 de unități locative, dintre care 384 eray locuințe sociale. De asemenea, cartierul urma să aibă creșă, grădiniță, școală generală, liceu, spital, etc. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *