Din oras

Cartierul Mărăști, ignorat de Primărie: clădiri vechi și murdare, trotuare sparte și împânzite de tarabe, ronduri de flori în stare avansată de degradare

Cartierul Mărăști, un cartier cu pretenții, unde prețurile apartametelor sunt printre cele mai mari din oraș, a fost uitat de Primăria Cluj-Napoca. Zona din apropierea Pieței Mărăști nu a mai cunoscut de foarte mult timp lucrări de întreținere sau de mpdernizare. La doar 10 minute de mers pe jos de centru, zona este precum un ghetou de la periferie: trotuar spart, clădiri lăsate în paragină, graffiti, mizerie.

Piața Mărăști este un loc aglomerat, colorat, haotic, unde sunt adunate la un loc piață de legume-fructe, haine, fast-food, sala de fitness, restaurant. La fel de sunt și oamenii care își duc veacul prin zona pieței. Locuitorii din Mărăști și-ar dori și ei o piață la standarde europene, însă în acest moment, construcția este privată, iar municipalitatea nu prea are cum să intervină.

”Când se va face o piata frumoasa ca si in alte cartiere si in cartierul Marasti? Pare cumva ca acest cartier e lasat in urma la toate capitolele. Va rugam sa va indreptati atentia si catre el”, se întreabă un clujean.

Clujenii reclamă și faptul că zona Pieței Mărăști este punct de tracție pentru oameni de toate felurile, unii dintre ei neavând cele mai bune intenții. Adesea între grupurile de romi care se plimbă prin zonă apar conflicte rezolvate în gura mare în plină stradă, ceea ce crează un disconfort pentru ceilalți clujeni.

”Piata Marasti a devenit un focar. Foarte multi oameni dubiosi, periculosi sunt prin zona. Aspectul deplorabil al zonei probabil ca ii atrage. Va rugam faceti ceva sa ne simtim mai in siguranta. Nu de puitine ori am vazut grupuri de oameni dubiosi care se iau de lume in zonă”, dezvăluie un alt clujean.

Municipalitatea a încercat să înfrumusețeze zona amenajând rondele cu flori, dar rezultatul a fost și mai patetic. În rondele murdare, sparte, aceleași din vremuri de mult apuse, florile nu fac decât să atragă atenția asupra urâțeniei zonei.

Dacă înaintăm spre sensul giratoriu ne întâmpină aceleași rondele din piatră, sparte pe alocuri, murdare și acoperite de grafiti. Urmează apoi zona din fața clădirii Poștei, acolo unde troturarul ar avea mare nevoie să fie modernizat.

”Zona din fata postei Marasti este deplorabila. Nu te poti plimba pe acolo cu un carucior cu copil. Cand va intra in atentia dumneavoastra si Cartierul Marasti pentru o renovare completa a trotuarelor?”, se întreabă un locuitor din zonă

Pe cealaltă parte, spre strada Fabricii se află coloane ce datează din perioada comunistă. În acest moment acestea se află în stare avansată de degradare, se desprind părți de piatră care pot reprezenta un pericol pentru trecători. De asemenea, acestea sunt murdare, pline de afișe și de graffiti, ceea ce crează o imagine dezolantă a zonei în care se dezvolta sedii de banci. Mai mult, zona a deveniot un loc în care se comercializează flori, legume și fructe. Contrastul dintre sediile moderne ale băncilor și coloanele degradate, alături de tarabe reprezintă un contrast puternic ce crează o zonă kitchoasă.

”Zona pietei Marasti, impreuna cu Aleea Bibliotecii, cu strada Fabricii trebuie refacuta complet. Domnule Primar, veniti in zonele acestea sa vedeti cum arata… E ca acum 20 de ani.. nimic nu s-a schimbat. . Trotuarele sunt sub orice critica”, dezvăluie un cetățean.

Răspunsurile municipalității la toarte aceste solicitări și sesizări este că se va verifica regimul juridic al terenului, iar în măsira în care este posibil vor demara lucrări de întreținere.

”Vom identifica regimul juridic al terenului mentionat de dumneavoastra. Pe zonele unde terenul este in domeniul public vom demara procedura de autorizare lucrari”, transmite municipalitate.

În realitate însă, nu există niciun proiect concret pentru modernizarea acestei zone. Recent, municipalitatea a anuțat că se var realiza un proiect amplu de modernizare a ztrăzii Bulevardul 1 Decembrie 1918 și a zonelor adiacente. Pe același model, primăria poate să meargă și mai departe, în continuarea Bulevardului 21 Decembrie și să creeze un proiect prin care să fie modernizate cel puțin trotuarele și zonele publice, precum rondele de flori. Iar pentru comerțul stradal să fie găsite soluții, deoarece în acest moment zona este atât de colorată și de diversă, neexistând un tipar unitar care să nu creeze o imagine dezordonantă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *