Sanatate

Cardiologia preventiva

Prevenirea celor mai multe cazuri de infarct si atac cerebral nu este un vis fantezist, ci un lucru pe deplin realizabil in ziua de azi. Deseori, chiar si persoanele predispuse genetic la manifestarea timpurie a unor afectiuni cardiace pot depasi aceasta tendinta.

Cel mai important este ca eforturile de prevenire sa inceapa din timp. Cu cat acestea incep mai devreme, cu atat mai usor se pot evita posibilele catastrofe. In foarte multe cazuri, prima manifestare a unui infarct sau atac cerebral este, din pacate, si ultima.

Fireste, alimentatia joaca un rol crucial in strategia preventiva. De multe ori, mai ales in cazul pacientilor cu diabet sau prediabet, ea reprezinta punctul-cheie. De asemenea, exercitiile fizice sunt importante; exista medicamente si suplimente alimentare foarte bune, concepute pentru a ne asigura o sanatate perfecta. Dar o alimentatie potrivita este absolut necesara.

Exercitiile fizice. In prevenirea majoritatii infarcturilor si atacurilor cerebrale un rol important il au exercitiile fizice. La fel ca in cazul alimentatiei, scopul dvs. trebuie sa fie conceperea unui plan de exercitii fizice care sa se integreze perfect in stilul dvs. de viata si pe care sa-l incorporati cu usurinta in rutina zilnica.

Puteti sa cautati cele mai grozave exercitii pentru inima, demne de un viitor maratonist. Dar daca trebuie sa va dati toata viata peste cap pentru a le practica, probabil ca programul n-o sa functioneze. N-o sa puteti respecta planul pe termen lung, iar sentimentul de descurajare va va lasa intr-o stare mai proasta decat inainte de a incepe.

In afara de asta, nu trebuie sa indepliniti un program militaresc sau de campion olimpic pentru a avea o inima sanatoasa. Aveti nevoie doar de o doza zilnica de activitate care sa produca efectul dorit, intr-un mod cat mai eficient. Tot ce depaseste acest scop este optional. Multi incep un program intens, il respecta o vreme, apoi obosesc si il lasa balta. Mai bine gasiti un program de 30 de minute pe care sa-l faceti in fiecare zi. Nu veti arde o gramada de calorii la o astfel de sedinta, dar efectul cumulat nu va va aduce decat foloase.

Primul lucru de care aveti nevoie sunt niste exercitii aerobice clasice. Faceti zilnic o plimbare de 20-30 de minute in pas vioi. Nu alergati decat daca vreti neaparat. Respectati aceasta regula simpla: daca transpirati, inseamna ca v-ati atins scopul. Dupa primele 20 de minute, exercitiul si-a facut deja efectul. Daca vreti sa va opriti, foarte bine. V-ati atins obiectivul. Dar trebuie sa munciti cate 20 de minute in fiecare zi, serios si energic. Mai puteti sa inotati, sa mergeti cu bicicleta, sa faceti exercitii de intindere, sa lucrati cu greutati.

Pe langa ca intaresc sanatatea inimii, exercitiile fizice regulate scad tensiunea arteriala si maresc nivelul colesterolului bun. Un program regulat de exercitii fizice si o alimentatie adecvata va garanteaza ca nu veti avea probleme cu inima.

Medicamente si suplimente. Aparute in anii ’80, statinele (Mevacor, Pravachol, Lescol, Zocor si Lipitor) sunt niste medicamente care blocheaza productia de colesterol catre ficat cu pana la 50 %. Desi destul de scumpe, studiile facute in timp au aratat ca ele pot diminua atacurile de cord cu circa 30 %. Recomandate preventiv ele trebuie luate numai sub supraveghere medicala.

In ultimii ani, suplimentele nutritive au devenit si ele o parte importanta a medicinei preventive. Majoritatea persoanelor cu risc stiu ca e bine sa ia in fiecare zi o aspirina, care le subtiaza putin sangele si previne infarcturile si atacurile cerebrale. Este un medicament atat de obisnuit si de ieftin, incat unii oameni uita ca ea, aspirina, reprezinta o parte importanta a oricarui regim preventiv.

Cateva precizari despre vitaminele antioxidante clasice (A, C si E) in prevenirea infarcturilor, atacurilor cerebrale si a cancerului: majoritatea studiilor nu au reusit sa demonstreze acest lucru. Ele pot sa nu ne faca nici un rau, dar si ca nu fac nici un bine. Recomandarea specialistilor este ca dozele din acesti oxidanti sa le luati prin consumul de fructe si legume, bogate in elemente nutritive. Puteti lua, preventiv, in fiecare zi o pastila de multivitamine.

Spre deosebire de antioxidanti, capsulele cu ulei de peste pot fi benefice. Tot asa cum se recomanda oamenilor sa manance mult peste bogat in uleiuri omega-3, precum somonul si tonul, se recomanda si aceste capsule. Ele scad nivelul de trigliceride si subtiaza sangele, previn decesul subit cauzat de aritmie cardiaca – adica oprirea brusca a batailor inimii, previn diabetul si prediabetul si joaca un rol important in tratarea depresiei si artritei.

Studii recente au aratat legatura dintre scaderea nivelului de testosteron la barbati, combustibilul dorintei sexuale, cu functiile cardiace. In cazul in care exista deficiente, testosteronul luat sub forma de supliment mareste masa musculara si osoasa, reducand obezitatea centrala, deci imbunatatind indirect si activitatea inimii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *