Cooltura

Caravana filmelor pentru nevăzători a trecut și prin Cluj. Evenimentul a avut mare priză la studenți

Studenții nevăzători de la Universitatea Babeș-Bolyai sunt pasionați de filme. Și surprinzător sau nu, reușesc, mai mult decât ceilalți spectatori, să se integreze în atmosfera unei producții cinematografice. Au demonstrat-o la evenimentul organizat de Caravana FAN. Este vorba despre un proiect al Fundației Cartea Călătoare din Focșani. O mână de oameni inimoși, finanțați de Administrația Fondului Cultural Național și de Centrul Național al Cinematografiei, colindă anual mai multe orașe și le aduc nevăzătorilor 7 filme artistice dintre cele mai bune producții românești.

Timp de două zile, în 1 și 2 noiembrie, Biroul pentru Studenți cu Dizabilități (BSD) al Universității Babeș-Bolyai a găzduit proiecțiile filmelor ”Bacalaureat”, în regia lui Cristian Mungiu, respectiv ”Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu. Sălile de curs au fost transformate în cinema in asa fel incat sa ii  bucure si pe cei privați de simțul văzului. Studenții au primit la intrare un set de căști în care au auzit explicații suplimentare despre scenele proiectate pe ecran, inserate între replicile actorilor.

”Este un sistem de traducere simultană, singurul lucru pe care noi îl facem în plus este că descriem ceea ce se întâmplă pe ecran în pauzele dintre replicile actorilor. În acele căști pe care le primesc, nevăzatorii ascultă informațiile de care au nevoie pentru a înțelege filmul”, ne-a explicat Gabriela Tatu, reprezentantul Fundației Cartea Călătoare.

Tinerii cu dizabilități au savurat fiecare moment din această experiență. Chiar dacă sunt privați de vederea fizică, arta a reușit să le deschidă alți ochi. Cei ai sufletului. 

”E fantastic. Efectiv, îți imaginezi că tu faci parte din filmul respectiv, din scenariu, că tu ești personajul respectiv, că tu joci, ești acolo stăpân pe sine, pe situație”, a afirmat Cătălin, unul din participanții la proiecția care a avut loc joi seara.
”Mi se pare o idee foarte interesantă cu casca aceasta, prin wireless, cred,  care explică detaliile filmului în timp ce se desfășoară. Filmul rulează, auzi și sunetul cu o ureche și pe cealaltă ureche auzi explicațiile, deci, este foarte interesant”, a spus și Silviu, un student cinefil.

Fundația Cartea Călătoare a adus la Cluj-Napoca prima proiecție accesibilizată pentru publicul nevăzător în 2009, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), ghidați de motto-ul: ”Singura lumină pe care o poţi oferi unui orb, este lumina cunoaşterii”. De asemenea, fundația realizează manuale şcolare şi cursuri universitare în colaborare cu licee pentru deficienți de vedere și universităţi, printre care și Babeș-Bolyai.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *