In vizor

Caracatita afacerii blocurilor dintre case din Gruia. Proiectantul a ajuns arhitect-sef la Baia Mare

Saptamana aceasta a avut loc un nou termen soldat cu o noua amanare in procesul intentat de vecinii ansamblului de blocuri de pe strada Romulus Vuia din cartierul Gruia municipalitatii si beneficiarilor constructiilor.  Intre timp blocurile de patru etaje s-au inaltat, iar din cladirea care s-a extins, conform autorizatiei, nu a ramas decat un zid amarat. Interesant este ca proiectantul-beneficiar, Mircea Dinculescu, s-a relocat la Baia Mare, devenind arhitectul-sef al orasului. Tot acolo isi are sediul societatea catre care Dinculescu a vandut afacerea inainte de inceperea constructiilor si in care arhitectul este asociat cu fratele unui consilier local, apropiat al primarului Catalin Chereches.

Povestea a inceput acum in 28 august 2007, cand consilierii locali au aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru construirea a trei blocuri cu patru etaje pe strada Romulus Vuia numarul 8-10, imediat dupa intersectia 7 Strazi, intr-o zona de case. La protestul vecinilor, municipalitatea a refuzat sa elibereze autorizatia de construire, dar in 2011 a fost obligata de instanta sa o faca, astfel ca lucrarile au inceput in vara anului 2012. Proiectantul este arhitectul Mircea Dinculescu, cel care are in palmares mai multe proiecte de blocuri intre case in Cluj-Napoca. Acesta, prin Adamco Grup SRL, alaturi de David Alexandru Simion si sotia lui, Voichita, au fost beneficiarii proiectului. Inainte de inceperea lucrarilor, in 2012, au vandut insa afacerea catre Mordin Construct, firma infiintata cu doar cateva luni inainte de tranzactie. Dinculescu este si el asociat in noua firma beneficiara, alaturi de Vasile si Ioan Moroz.

“Am proiectat o cladire care se incadreaza in legi, iar ca design, nu cred ca o sa fie urata. Inainte era aici barul Cocor, era o zona infecta, asta de ce nu spune niciun vecin?”, spunea Dinculescu in primavara anului trecut.

In toamna anului trecut, la sesizarea a 40 de familii din zona constructiilor, un control mixt format din subprefectul Mihnea Iuoras si reprezentanti ai Institutiei Prefectului, ai Inspectoratului de Stat in Constructii si ai Serviciului de Control Urbanism al Politiei Locale a avut loc pe santierul din cartierul Gruia.

“Oamenii au reclamat ca nu exista in teren ceea ce este in autorizatia de constructie, eliberata in urma unei sentinte. Am primit sesizari semnate de vreo 40 de familii, nemultumite de mamutul care se face acolo. O concluzie vom putea sa va dam in urmatoarele zile dupa ce analizam toate documentele, dar am gasit niste lucruri la limita legii. De exemplu cota zero, care stabileste parterul, este la 1,72 de metri de nivelul asfaltului, asa ca daca parterul e la inaltimea asta, demisolul si subsolul sunt deasupra solului. Mai mult, in partea din spate, terenul fiind in panta, acesta este la nivelul acoperisului vecinilor, pana la care distanta este de numai 3-4 metri. Din pacate legislatia nu prevede clar modul de stabilire a cotei 0, iar proiectantii si constructorii au profitat de lacune legislative pentru profit maxim comercial. Cei care au facut proiectul au gasit portitele in lege astfel incat sa fie acoperiti. Vrem sa gasim solutii pentru oameni, inclusiv propuneri de modificare a legislatiei”, a subliniat subprefectul Mihnea Iuoras la momentul controlului.

Apoi Prefectura a facut front comun cu vecinii nemultumiti in momentul in care a sesizat instanta cu privire la acest proiect. Intre timp, in vara acestui an, Mircea Dinculescu devine, prin concurs, arhitectul sef al Baii Mari. Specialistul nu se afla la primul contact cu orasul: Mordin Construct, societatea beneficiara a ansamblului de blocuri din Gruia, unde Dinculescu este asociat, isi are sediul tot in Baia Mare.

Sursa foto:emaramures.ro

Partenerul de afaceri al acestuia este Vasile Moroz, ruda consilierului local Mihai Moroz (foto), un apropiat al primarului Catalin Chereches. Potrivit declaratiei de avere, cei doi, Vasile si Mihai Moroz, au cateva proprietati mostenite in Italia impreuna: un teren intravilan, doua case si doua apartamente.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *