Rautacisme

Capitala europeana a aerelor

Presa relata zilele trecute despre rezultatul unui studiu referitor la calitatea aerului care punea Clujul pe primul loc – aici fiind aerul cel mai curat. Titulaturile precum capitala europeana a aerului curat curgeau din condei, spre bucuria functionarasilor Primariei. Ovidiu Campean, sef de serviciu in Primarie, un pasionat al aerelor, pardon, al aerului curat, nu a ratat ocazia sa se laude cu aceasta “realizare”, la care, evident, a contribuit. Cum? Va spune chiar el.

“In ce oras respiram cel mai curat aer? Surprinzator, Cluj-Napoca este pe primul loc, chiar daca studiul prezentat de Le Monde prezinta anumite limite. Cred ca investitiile pe care le derulam in acest an, dar si cele planificate pentru anii urmatori, precum Parcul Est – Gheorgheni sau aplicarea Strategiei de rezolvare a culoarului raului Somes, vor contribui la imbunatatirea calitatii aerului pe care il respiram in Cluj-Napoca”, a scris el pe Facebook.

Acele limite, despre care vorbeste Ovidiu cu atata diplomatie sunt de fapt statiile de monitorizare a calitatii aerului, pe buletinele carora s-a bazat si studiul. Partea interesanta este ca din cele patru statii din Cluj-Napoca rareori functioneaza mai mult de jumatate. Cea din zona centrala, respectiv de pe strada Constanta, nu era functionala nici anul trecut pentru ca “nu este dotata cu analizoare pentru masurarea a cel putin 3 din cei 5 indicatori, conform Ordinului nr. 1095/2007 pentru aprobarea Normativului privind stabilirea indicilor de calitate a aerului in vederea facilitarii informarii publicului,  nu se poate atribui un indice general de calitate a aerului”.

Potrivit ultimului buletin de calitatea aerului disponibil pe site-ul Agentiei pentru Protectia  Mediului, din luna aprilie, era  functionala o singura statie – pe strada Dambovitei, in cartierul Marasti.

Statiile masoara dioxidul de sulf, dioxidul de azot, ozonul, monoxidul de carbon, pulberii in suspensie, adica praful din aer, dupa care se da un calificativ de la unu la sase, unde unu inseamna excelent si sase inseamna foarte rau. Rezultatele cele mai bune, insa, ies atunci cand acestea nu masoara nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *