Sanatate

Cancer de col uterin: Statul te testează o dată la 5 ani, medicii recomandă anual

Prevenţia ar trebui să fie una dintre principalele activităţi ale sistemului sanitar, deoarece costă mult mai puţin decât tratarea bolii. Păcat că încă nu au priceput acest lucru şi cei care au stabilit că, în cazul femeilor, este suficientă o testare gratuită o dată la 5 ani, pentru prevenirea cancerului de col uterin.

Cancerul de col uterin este una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică în România, unde se menţin cele mai înalte rate de incidenţa şi mortalitate din Europa. În România, cancerul de col uterin este a două cauză de mortalitate prin cancer la femei, după cancerul mamar, ne informează Direcţia de Sănătate Publică.

Însă, prin Programul naţional de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, derulat de Ministerul Sănătăţii începând cu anul 2012, femeile între 25 şi 64 de ani beneficiază de testarea gratuită (testul Babeş-Papanicolaou) o dată la 5 ani.

Absolut toţi medicii cu care Ziar de Cluj a discutat pe marginea acestui subiect au susţinut că e prea mult timp lăsat între două astfel de testări. Majoritatea medicilor au spus că un an este un termen rezonabil, iar dacă două testări ies bine, se poate merge până la maxim o testare la 2-3 ani.

Profesorul şi senatorul Florin Stamatian, şeful secţiei Ginecologie I a admis că un cancer de col uterin nu se dezvoltă peste noapte, dar 5 ani sunt prea mult.

„Nu vreau să greşesc dându-va exemple din alte ţări, însă un termen decent ar fi maxim 3 ani. Acum, la o femeie activă sexual, cu partener stabil, dacă nu a avut teste efectuate anterior care să arate probleme, se poate merge o dată la 3 ani.”

Totuşi, în calitatea să de senator, profesorul Stamatian este îngrijorat de diminuarea atenţiei financiare acordate programelor naţionale de screening, admiţând că prevenţia e o componentă importantă, mai ales dacă femeile i-ar acordă o atenţie mai mare.

Aceeasi parere o are si medicul (desi pediatru, e tot medic) Laszlo Attila. Acesta a explicat ca programul a inceput cu ajutorul fondurilor norvegiene, iar zona de nord-vesta tarii a fost aleasa pentru implementarea unui program-pilot de screening. Si dansului i se pare urias termenul de 5 ani.

Medicul ginecolog Dana Ignat recomandă că testarea să fie iniţiată între 20 şi 30 ani şi se efecteaza un test anual.

„Ultimele recomandări ale Societăţii Americane de Cancer spun că după 30 de ani se pot spatia examinările la 2-3ani, dacă ultimele 3 Pap-testări au fost normale, dar asta în condiţiile în care există o legătură strânsă medic-pacienta (în sensul în care pacienta este notificată că a venit momentul să repete examenul Papanicolau), legătură care din păcate la noi lasă de dorit. După 70 ani femeile cu 3 teste PAP succesive normale şi fără teste anormale în ultimii 10 ani pot să oprească testarea”, susţine medicul ginecolog.

Medicii de la clinică InovaGyn recomandă testul „în general femeilor cu vârste mai mari de 35 de ani, însă pentru depistarea timpurie orice femeie, indiferent de vârstă, trebuie să facă acest test cel puţin o dată pe an. Ideală este realizarea acestuia la 6 luni.”

În spitalele de stat, respectiv la Ginecologie I şi la Stanca, o astfel de analiză costă 35 de lei. Nu costul e neapărat important, ci faptul că poţi pierde, pentru a ajunge să ţi se recolteze proba, câteva ore bune.

„Am înţeles că la Stanca se fac doar 5 analize gratuite pe lună, în prima zi lucrătoare. Am avut trimitere de la medicul de familie, însă m-am îngrozit când am văzut ce coadă şi ce aglomeraţie era acolo. Am renunţat şi am mers în privat. Pierzi o zi de muncă, dacă te încăpăţânezi să faci investigaţii la stat”, spune o pacientă care şi-a încercat norocul.

În privat, majoritatea cabinetelor au pachete care includ, pe lângă analiza efectivă, un control ginecologic şi/sau o ecografie.

Spitalul privat de obstetrică şi ginecologie Gynia, de exemplu, percepe un tarif de 145 de lei pentru consultaţie cu examen citotumoral Babeş-Papanicolau. Pentru aceleaşi servicii, clinica Novogyn percepe un tarif de 150 de lei. La clinica Radusan tariful pentru consultaţie şi analiză este de 125 lei, iar un pachet complet, care conţine şi ecografie, costă 225 lei.

Din păcate, multe femei au informaţii insuficiente şi prin urmare nu beneficiază de programele disponibile. Fie şi o dată la 5 ani, această testare poate salva vieţi. Pentru efectuarea testului în cadrul programului naţional, femeile trebuie să se adreseze medicilor de familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *