Din oras

Campionatul de Gatit in Aer Liber, de la snitel din parizer, la cele mai complicate retete ale competitiei de Black Box

Cea de a IX-a  editie a Campionatului International de Gatit in Aer Liber se afla azi in plina desfasurare in parcarea Polus Center. Sute de competitori isi demonstreaza maiestria in arta gatitului, incantand publicul cu cele mai variate retete gastronomice. De la snitelul din parizer la specialitati alese din peste sau ceaun, clujenii pot sa admire si sa guste preparatele celor peste 100 de bucatari profesionisti veniti din toate colturile tarii, dar si din Bulgaria, Israel, Ungria, Cipru, Anglia si Serbia.

In aceasta dimineata clujenii au putut sa isi faca inviorarea pe platoul din parcarea Polus Center in acorduri de zumba. Dupa care, in cadrul Campionatului International de Gatit in Aer Liber, aflat in acest an la cea de a IX-a editie au putut degusta atat mancaruri traditionale romanesti, cat si specialitati din bucataria internationala. Pentru prima data, in acest an, organizatorii au decis ca in cadrul competitiei toti bucatarii care doresc sa isi arate valoarea sa fie triati prin sistemul de Black Box, prin care participantii au primit prin tragere la sorti cate o cutie cu ingrediente surpriza din care aveau de gatit un preparat.

„Noi credem ca pentru bucatari este o provocare si trebuie sa aducem asta si la noi in tara. Am incercat la alte editii, dar la o scara mult mai mica. La aceasta editie am hotarat ca toate categoriile sa se desfasoare in sistemul Black Box, pentru ca aici vezi adevarata valoare a celui care gateste, a bucatarului care este pus in situatia in care are de gandit o reteta din cateva ingrediente pe care le are la dispozitie si de care, evident, nu stie”, a declarat Maria Stefan, unul dintre organizatorii competitiei din acest an.

Categoriile de baza al concursului sunt bucatarie calda, meniu traditional si tort festiv. Pe intreaga durata a zilei, cei care ajung in parcarea Polus Center vor putea participa la demonstratiile bucatarilor profesionisti, demonstratii care includ un meniu ciobanesc, meniul bucatariei comuniste sau de produse de desert. Ziua se va incheia cu un concert sustinut de cunoscuta formatie Iris.

„La categoria de bucatarie calda avem azi in cadrul competitiei de Black Box peste si mancare vegetarina, iar maine vom avea meniu din pasare si desert de restaurant. Pe langa acestea avem categoriile de meniu traditional si tort festiv. In cadrul Campionatului de Pizza trofeul va fi inmanat castigatorului in memoria lui Claudiu Toader, unul dintre pizzarii de renume pe care Romania i-a avut”, a afirmat Stefan.

Nostalgia vremurilor trecute a determinat un grup format din 5 moldoveni din Iasi si un constatean, cu cravata de pionier la gat si insigne in piept, sa le pregateasca azi clujenilor traditionalul snitel din parizer si mazare, macaroane cu branza si un bors de sfecla, in cadrul Cantinei Socialiste.

            „Bucataria comunista inseamna a manca sanatos si ieftin. In bucataria comunista ponderea legumelor in mancare era de 70% iar carnea de doar 30%, daca era carnea respectiva si totusi lumea nu era atat de obeza ca in zilele noastre. Inainte de ’89 majoritatea romanilor gateau cu tacamuri de pui care avea parca mai multa carne. Acum majoritatea celor care gatesc puiul arunca tacamurile de pui la animale.  Meniul pe care il prezentam clujenilor este o tocanita cu tacamuri de pui in care adaugam si pulpe si aripi taiate marunt, snitel din parizer, mazare scazuta cu cubulete de parizer iar maine o varza cu carne de porc, cu picioare de porc pentru a da gust. Cu o reteta moldoveneasca pentru clujeni vrem sa ii atragem cu un bors de sfecla cu cartofi. Desertul, de care orice roman de peste 30 de ani isi aduce aminte, este format din macaroane cu branza iar maine o budinca de gris cu lapte si dulceata. Am venit din Iasi, suntem o echipa de 6 insi si ne rotim, pentru ca participam si la concursul de Black Box”, a declarat Gigi Fedeles, bucatarul sef al Cantinei Comuniste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *