Sanatate

Campania națională de vaccinare în Cluj: din patru cabinete de vaccinare, în Gherla funcționează doar unul

În etapa a doua a vaccinării în masă, care a început pe 18 ianuarie, s-au vaccinat împotriva Covid-19 până duminică un număr de 451 de persoane, la centrul deschis în sala de sport a liceului Kemeny Zsigmond din Gherla, potrivit viceprimarului Paul Măhălean. Este vorba despre persoanele cu grad ridicat de risc și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale. Pe platforma online pentru înscriere la vaccinare nu se mai pot face programări în Gherla decât după data de 24 martie 2021. 

Aceasta se datoreaza numărului limitat de vaccinuri, dar și pentru că la centrul din oraș s-au programat persoane din alte localități, cum sunt Cluj-Napoca, Florești sau Câmpia Turzii.

„Așa a decis Ministerul Sănătății, prin DSP.

Și noi am fost nemulțumiți, dar n-am avut ce face”, a precizat Măhălean.

„Inițial ne-au informat că se pot vaccina la Gherla cei din oraș și din nouă comune apropiate.

Dar pe platforma de programare s-au putut înscrie și persoane din alte părți”, potrivit viceprimarului Paul Măhălean citat de gherlainfo.ro

În aceste condiții, unii locuitori dornici să se vaccineze mai devreme, s-au înscris pentru vaccinare la rândul lor în alte centre, chiar și din alte județe, unde au găsit locuri libere, cum ar fi de exemplu la Tg. Lăpuș, în Maramureș.

În cadrul centrului de vaccinare din Gherla au fost înființate patru cabinete de vaccinare, cu o capacitate de 240 de persoane pe zi, dar procesul de vaccinare poate fi derulat doar într-un singur spațiu ( capacitate de 60 de persoane), din cauza numărului redus de vaccinuri puse la dispoziție, potrivit gherlainfo.ro

Ziar de Cluj semnala recent dificultățile întâmpinate de autorități în privința organizării bunei desfășurări a procesului de vaccinare în Cluj, în condițiile reducerii cu 50% a livrării dozelor de vaccin de către producător pentru România. 

CITEȘTE ȘICluj: campania națională de vaccinare este un eșec

Autoritățile clujene au confirmat dificultățile întâmpinate în procesul de vaccinare, după semnalarea unei situații jenante la unul din centrele de vaccinare din municipiul Cluj-Napoca, cartierul Zorilor, unde oamenii au fost nevoiți să aștepte peste 2 ore la – 6 grade fie pentru că nu s-au regăsit pe lista de programări, fie pentru că dotarea centrului medical cu vaccin a întârziat.

„Nucleul judetean a facut toate solicitarile si informarile necesare insistand pe necesitatea aprovizionarii cu doze suficiente in contextul dat, cu celeritate. 

Situatia a fost foarte dificila si demersurile greoaie pentru ca este un context complicat la nivel national, fiind scazuta cu peste 50% livrarea de doze catre tara de la producator.

In momentul in care s-a obtinut confirmarea de la nivel central de gestionare a dozelor existente la nivelul centrului regional de stocare, cu privire la toate cele 6 judete arondate, am inceput distribuirea in mare graba in baza centralizarilor detinute si pregatite deja”, au declarat pentru Ziar de Cluj reprezentanții Prefecturii Cluj. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *