In vizor

Căminele pentru vârstnici din județul Cluj și-au luat măsuri de precauție înainte de a fi obligate de autorități: „Noi suntem în carantină înainte de carantină!”

Cum vârstnicii sunt cei mai expuși în contextul pandemiei de coronavirus, Ziar de Cluj i-a contactat astăzi pe reprezentanții a trei cămine din Cluj-Napoca și din județ, pentru a afla cum sunt afectate de criza sanitară, în această perioadă, persoanele în vârstă care locuiesc în azile – dacă bătrânii mai pot fi vizitați de către rude, dacă mai pot primi pachete, dacă beneficiază de medicamentele necesare, dacă personalul din cămine dispune de măști de protecție și de mănuși și dacă mai sunt locuri disponibile pentru vârstnicii care, poate, în această perioadă, ar dori sau ar avea nevoie să devină rezidenții unui cămin.

Reprezentanta căminului de bătrâni „Casa Greta” din Cluj-Napoca ne-a precizat că măsurile de carantină au fost luate din timp, iar stocurile necesare de materiale de protecție au fost făcute de când a început gripa sezonieră și de când s-a auzit de cazurile de coronavirus din Italia:

„Noi am fost cred că printre primii, din februarie am impus carantină pentru gripa sezonieră și erau apărute deja cazurile din Italia, primele cazuri. Ne-am așteptat ca mai multe persoane să se întoarcă acasă și am impus carantina de când au apărut primele cazuri din Italia.

Pachetele aparținătorii le pot aduce la poartă și le dezinfectăm. Nu am avut solicitări pentru noi cazări, dar avem cameră în care să îi izolăm, la nevoie. Depinde și de unde vin, dacă au avut contact, trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere, se iau anumite măsuri.

Medicamentele la noi le aduc aparținătorii, așa e politica centrului nostru, și scot rețetele pe 3 luni, pentru că așa se dau de la medicul de familie. Noi nu am avut probleme cu lipsa de medicamente.

Am avut stocuri din timp și de mănuși și de măști de protecție. Dat fiind că preconizam ce se va întâmpla, noi ne-am făcut stocuri de când a început perioada de carantină.

Cei cazați sunt categoria de vârstă cea mai sensibilă și atunci ne-am gândit toți cum să facem să fie ok. Noi avem 26 de locuri.”

Și la Căminul de Vârstnici Fileo din satul Luna de Sus, carantina a fost impusă din timp, după cum ne-a explicat Kovacs Ecaterina, reprezentanta centrului:

„Noi suntem în carantină înainte de carantină! Cel puțin de 3 săptămâni. Pentru că a fost gripa și am zis că, în perioada gripei, oricum au sistemul imunitar slăbit, nu ne lipsesc problemele, și noi în perioada gripei deja am intrat în carantină. Pachetele se primesc numai peste gard, dacă e ceva foarte important, dar vizitatori, sub nicio formă!

Momentan avem doar două locuri libere. Vârstnici primim acum doar în cazul în care nu au fost instituționalizați, deci dacă sunt veniți de acasă, da, dar din spitale nu primim. Noi avem capacitatea de 28 de persoane.

Au dispărut anumite medicamente de pe piață de destul de multă vreme deja; înainte să apară problema cu coronavirusul au dispărut deja multe medicamente care erau necesare și folositoare, acestea au fost înlocuite cu altele, cât de bune sau mai puțin bune, nu știu efectele încă, nu se văd schimbări încă, nu sunt. Încă medicamente se găsesc, majoritatea, dar lipsuri sunt. S-au scos foarte multe medicamente care au fost ieftine și bune!

Greu, foarte greu și cu materialele de protecție! Eu deja am sunat în Germania, în Israel, să îmi pot procura dezinfectanți. Slavă Domnului, am reușit, avem stocuri cel puțin pe două luni, sper să nu ne țină mai mult criza aceasta! Furnizorul de la care luăm noi mănușile și măștile ne-a spus că nici ei nu au voie să dea, doar DSP-ului, spitalelor și centrelor de îngrijire. În rest, nu au voie să dea nimănui. Deci, noi avem!”

Și Căminul pentru Vârstnici „Sfântul Sava” din localitatea Copăceni a luat măsuri înainte ca acestea să fie impuse de autorități, ca obligații. Reprezentanta căminului a explicat, pentru Ziar de Cluj:

„Noi nu mai avem locuri disponibile, căminul e plin, bunicii sunt ok, nu primim vizitatori, nu primim pachete. Și așa, personalul merge acasă, vine de acasă, are măști și mănuși, noi le-am dat, să fie protejați. Noi din 9 martie nu mai primim pe nimeni, nici pachete, nici vizitatori. Avem 42 de vârstnici la cămin.

Au fost probleme cu medicamentele, dar nu insurmontabile. Sunt problemele generate de lipsa medicamentelor pentru diabet, pentru tiroidă, și dezinfectații. Astea ne lipsesc și nici nu avem cum să facem rost de ele. Ne vor lipsi și măștile, azi-mâine. Soluția nu este la îndemâna noastră, soluția ține de cei care fac aprovizionarea cu aceste medicamente, de depozite, noi suntem prea mici ca să ne putem implica în distribuția de medicație. Noi suntem centru social, avem medic care vine o dată pe săptămână.”

Așadar, căminele de vârstnici din Cluj, cel puțin cele contactate aleatoriu de către noi, s-au pregătit pentru această criză sanitară încă de dinainte de a le impune autoritățile măsuri speciale – au intrat în carantină când au văzut primele cazuri de coronavirus în Europa și și-au făcut stocuri de materiale de protecție, în limita posibilităților. De acum încolo, depinde de noi toți, să trecem cât mai repede peste această criză. De autorități, să ia cele mai bune măsuri, iar de noi, să respectăm carantina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *