In vizor

Calin Stoia obtine refacerea urmaririi penale in dosarul "Number One" si poate scapa de acuzatii

Calin Stoia este la un pas de a scapa de acuzatia de trafic de influenta in dosarul “Number One”. Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au dispus casarea sentintei de condamnare a omului de afaceri clujean si retrimiterea dosarului la procurorii DNA Cluj. Singura proba din dosar, denuntul lui Ioan Bujorel Bold, ar putea sa nu fie luata in considerare la refacerea urmaririi penale, deoarece denuntatorul si-a schimbat declaratiile, in timpul procesului de pana acum. In acest fel, DNA Cluj ar putea da NUP in aceasta cauza.

Calin Stoia a fost urmarit penal in dosarul de coruptie al fostului primar Sorin Apostu. In acel dosar, prima instanta l-a achitat.

In timp ce era arestat preventiv in dosarul “Apostu”, procurorii DNA i-au mai deschis un dosar, de trafic de influenta.
A fost denumit dosarul “Number One”, si a pornit de la o interceptare telefonica, in care Stoia discuta cu omul de afaceri din Arges, Ioan Bujorel Bold.

Procurorii DNA l-au acuzat in acest dosar pe Stoia de trafic de influenta, dupa ce intr-o convorbire telefonica, interceptata pe 28 august 2011, i-a promis lui Ioan Bujorel Bold ca va interveni pe langa factori de decizie din Guvernul Romaniei („Number One”, n.r.)pentru a debloca o suma de un million de euro din Fondul de Rezerva al Guvernului.

Aparatorul lui Calin Stoia, avocatul Sergiu Bogdan a obtinut, ieri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie retrimiterea dosarului la DNA Cluj pentru refacerea urmaririi penale. Asta, deoarece, sustine aparatorul, s-a incalcat dreptul la o aparare si dreptul la un proces echitabil.

“Probele au fost administrate neloial, deoarece denuntatorul a fost audiat fara ca inculpatul sa fie anuntat ca este urmarit penal. Singura proba din dosar este acea declaratie, data de Ioan Bujorel Bold, care a fost audiat in 9 decembrie, fara prezenta aparatorului lui Calin Stoia”, a aratat Sergiu Bogdan.

Calin Stoia isi petrece timpul liber la golf, in timp ce avocatii lui il scapa de acuzatii. Foto: facebook.com

Ce a declarat Bold la DNA in decembrie 2011

Denuntul lui Bold de la acea vreme a stat la baza dosarului de urmarire penala. Iata ce declara acesta fata de omul de afaceri clujean:

“In fapt, i-am solicitat acestuia sa vada daca Primaria era pe lista Guvernului pentru a i se pune la dispozitie fonduri, iar in caz negativ sa intervina prin relatiile pe care le are. Stoia Calin mi-a dat de inteles ca o sa intrebe pentru mine la persoanele pe care le cunoaste, insa mi-a transmis ca costul interventiei pentru persoanele care decid este de zece la suta din suma. Stoia mi-a dat de inteles ca ar putea interveni pe langa reprezentantii Guvernului cu atributii de decizie in acest sens, insa persoanele pe care el le cunoaste nu s-ar dat jos din pat nici pentru 100.000 de euro. Stoia a mai specificat ca, pentru a se rezolva problema in cauza, se cere de regula 10 la suta din valoarea totala a sumei de recuperat”, a declarat Ioan Bujorel Bold in fata anchetatorilor.

In timpul procesului, insa, Ioan Bujorel Bold si-a schimbat declaratia si a spus ca nu a cumparat influenta de la Stoia si a denuntat pentru ca asa l-a invatat procurorul.

“In aceste conditii, daca nu se va lua in considerare prima declaratie, la refacerea urmaririi penale este posibil ca procurorii sa dispuna neinceperea urmaririi penale fata de Calin Stoia”, a explicat avocatul Sergiu Bogdan.

Discutia de la care a inceput dosarul penal

Stoia: Hai, zi, cumetre.
Bold: Fii atent cum e treaba, deci e totul OK, legal, frumos, e adresa facuta de prefect presedintelui Consiliului Judetean, intelegi? E lucrarea din 2009 la niste drumuri, cand au fost calamitatile alea, intelegi?
S: Da.
B: Si de, oamenii au un milion de euro de recuperat, si acuma, in prima transa, e facut scrisoarea de astia, ti-am zis.
S: De firma care o facut lucrarile?
B: Da, dar pe primarie, e facuta adresa pe primaria respectiva.
S: Deci primaria o avut contract, firma respectiva cu primaria.
B: Da, deci nu apare firma, stii? Doar primaria apare.
S: Am inteles.
B: Intelegi? Si in prima transa ar fi vrut 500.000 euro, 540.000.
S: Stai putin, e foarte important, cine trebuie sa plateasca banii astia? Primaria care trebuie sa-i primeasca de unde?
B: De la Guvern.
S: De la Guvern ce? De la Fondul de rezerva?
B: Da, Fondul de rezerva.
S: Ala-i la dispozitia primului ministru.
B: Da, pai asta ti-am zis, ca ala merge…
S: Şi de ce nu-i da?
B: Pai se face o lista acuma, ca de aia e urgenta, cica se face o lista acuma in care sa se dea la mai multi si stii cum e, care intra pe lista. Asta ne trebuie.
S: Nu, ca in momentul in care s-a angajat lucrarea, ea trebuie sa fie bugetata.
B: Ei, e din 2009, iti dai seama. Si nu si-au luat astia banii. Si sunt in cap. Deci sunt in cap ca intra in toate cacaturile acuma, cu banci, cu toate prostiile si sunt disperati.

Cum ajungi la “Number One”

S: Mai frate, iti spun sincer si sa nu ma intelegi gresit, dar suma e prea mica ca sa pot sa declansez o chestie de genul asta, ba, haide, dati-le la aia un milion de euro. intelegi? Adica eu am niste mecanisme prin care pot sa declansez o operatiune de genul asta, dar toate astea au niste costuri.

B: Pai normal ca oamenii…
S:  Is oameni seriosi, daca spun ajutati-ma si pe mine sa ia ala un milion…, pentru o suta de mii nu ma dau jos din pat.
B: Da, da, atunci da, prima transa e de 500 mii, urmatoarea e de 500, intelegi?
S: inteleg, de asta incerc sa-ti spun, ca sa ajungi acolo in preajma lui „number one” trebuie sa ajungi prin niste oameni care au si ei anumite valori, intelegi? Şi asta vine si spune, ce-mi iese mie la afacerea asta? O suta de mii? Sau 50 mii cum zici  tu? Pai pentru 50 mii nu ma dau jos din pat, frate.
B: Da.
S: Cam asa functioneaza. Adica afacerea trebuie sa fie suficient de interesanta ca sa-i…
B: Dar normal, e normal. Deci nu e pe ochi frumosi.
S: Am inteles. Dar sunt niste costuri, asta incerc eu sa-ti explic tie, ca-s niste sume la care baietii care-i stiu eu, care pot sa influenteze chestia asta nu se deranjeaza.
B: Da, asta e.
S: Eu o sa pun o intrebare. Ca sa nu…, asa de dragul tau, da eu cunosc fenomenul foarte bine.
B: Pai da, bine, pune o intrebare si zi, ma frate care ar fi costul, stii?
S: Cum?
B: Pune-i o intrebare si zi bai care ar fi costul. Ca sa stim.
S: Iti spun acuma, 10% e intotdeauna. Asta-i costul.
(Neinteligibil)
B: Da, un 10% asta e, dar no, stiu eu, nu e o problema, dar problema…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *