In vizor

Calin Platon, bun de plata. O afacere liberala cu prejudiciu de 800.000 de euro

Clujul are de departe cele mai proaste drumuri dintre judetele Transilvaniei. Motivul pentru care soferii isi rup masinile pe drumurile din judetul Cluj se datoreaza faptului ca, pe de o parte, un contract de reabilitare demarat in 2012  sta pe masa instantelor de judecata, iar lucrarile de intretinere facute de Regia Autonoma de Drumuri Judetene in urma cu doi-trei ani nu au fost inca decontate de executivul CJ. O afacere de peste 800.000 de euro cheltuiti din bugetul regiei pe baza unei intelegeri verbale risca sa fie imputata directorului RADJ, Calin Platon.

Horea Uioreanu, Ioan  Oleleu si Calin Platon au stabilit inca din 2013 infiintarea unei societati care sa inglobeze RAADPP si RADJ. Seful RADJ, Calin Platon, a propus atunci conducerii CJ un proiect prin care fosta Regie Autonoma a Drumurilor Judetene, actuala SC Drumuri si Poduri Judetene SA, sa preia administrarea si intretinerea drumurilor judetene de la Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Privat (RAADPP).

In acest sens, Calin Platon a depus la sfarsitul anului 2013 la CJ un proiect ca societatea pe care o conduce sa preia administrarea drumurilor judetene. Proiectul a fost discutat cu executivul de atunci, adica Horea Uioreanu si Ioan Oleleu, insa Consiliul Concurentei nu si-a dat avizul contopirii celor doua regii si a trimis un punct de vedere prin adresa nr 5307/14.05.2014 inregistrata la CJ Cluj cu nr 8988/03.06.2014 in care se precizeaza:

”Avand in vedere ca Societatea Drumuri si Poduri Judetene SA executa lucrari atat pentru Consiliul Judetean Cluj , cat si pentru terti, in judetele limitrofe, Consiliul Concurentei apreciaza ca in acest caz NU este indeplinita conditia de la art 31 alin (2) litera (b) din Legea nr 51/2006 privind derularea procedurii de atribuire directa, ca modalitate de delegare a gestiunii acestor servicii. Astfel, potrivit prevederilor legale respective, operatorul caruia i se va incredinta gestiunea delegate prin atribuire directa trebuie sa desfasoare activitati exclusive din sfera furnizarii/prestarii serviciilor de utilitati publice doar pe raza unitatii administrative-teritoriale care i-a delegat gestiunea serviciului”, se arata in adresa transmisa de Consiliul Concurentei reprezentantilor CJ. 

Si astfel a inceput scandalul intre executivul CJ si regia subordonata lui Platon. Pe scurt, istoria scandalului dintre RADJ si RAADPP: In perioada cand se discuta desfintarea RAADP urmand ca angajatii  sa fie preluati de catre RADJ, Horea Uioreanu a  facut o intelere cu directorul RADJ Calin Platon ca regia pe care o coorodoneaza acesta din urma sa execute lucrari pe mai multe drumuri judetene. Toata aceasta intelegere NU a fost parafata printr-un contract sau o comanda scrisa.

Deoarece RAADPP, ce urma sa fie desfintata,  nu mai avea acord cadru pe intretinere, regia  putea incheia doar contracte de achizitie directe de 100.000 euro / tip de lucrarare, potrivit cod CPV. Calin Platon, fiind sigur ca va trece proiectul de hotarare privind desfiintarea RAADPP in plenul CJ, urmand ca ulterior Regia sa fie preluata de RADJ, a dat ordin pentru executarea lucrarilor de intretinere pe cateva drumuri din judet, conform intelegerii cu Uioreanu. Totodata reprezentaantii RADJ erau siguri ca pe viitor tot ei vor fi si administratorii drumurilor judetene. 

Dar faptul ca sedinta de CJ care avea pe ordinea de zi desfiintarea RAADPP si asimilarea ei de catre RADJ a fost chiar dupa arestarea lui Uioreanu a facut ca proiectul sa fie retras de pe ordinea de zi. 

Ulterior, la sefia CJ Cluj, dupa o perioada de tulbure pentru angajatii institutiei, a ajuns Mihai Seplecan. Acesta a inceput un razboi cu conducerea RADJ si RAADPP, refuzand sa semenze ordinele de plata pentru lucrarile in cauza executate de  RADJ, cu toate insistentele si presiunile pe care Platon le-a facut la toti factorii de decizie din CJ. 

Valoarea lucrarilor executate de catre RADJ la “comanda” verbala a lui Uioreanu sunt de 3.665.950,19. Suma in cauza a facut obiectul unei cauze in instanta, insa regia condusa de Platon a pierdut. RAADPP a castigat definitiv actiunea facuta de RADJ pe raspunderea civila delictuala. In prezent, RADJ a deschis o noua actiune in instanta, motivand  imbogatirea fara justa cauza a CJ ca urmare a neplatii lucrarilor executate de regie.  In aceasta cauza RADJ este reprezentata de avocatul  Mircea Pop, presedintele Baroului Cluj. 

Nici actualul presedinte, Alin Tise, ales in luna iunie a acestui an, nu a plecat capul la rugaminitile lui Platon si a refuzat sa plateasca cei aproximativ 815.000 de euro. Practic, lucrarile NU au fost comandate si nici NU au fost verificate de catre reprezentantii Consiliului Judetan Cluj ceea ce poate duce la imputarea sumei, cel putin teoretic, directorului RADJ Calin Platon. Acesta a fost vazut in repetate randuri cu jalba in protap la conducerea CJ Cluj, solicitand sa ii fie platite lucrarile executate de catre societatea pe care o conduce, invocand imposibilitatea de plata a salariilor catre angajatii regiei. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *