Sex

Bunatatea sufleteasca in relatia de cuplu

Un ingredient aparent banal al longevitatii unui cuplu fericit il constituie bunatatea sufleteasca. Cand cei doi stiu sa-si exprime bunatatea unul fata de celalalt, relatia este in siguranta. “Nimic nu poate înlocui şi suplinii nitica bunatate sufleteasca, nitica bunavointa, toleranta, întelegere. Bunatatea sufleteasca nu-i o virtute subtila şi rafinata, e un atribut de baza al fiintei omeneşti şi totodata un atribut al culturii”- sustine Parintele de la Rohia, Nicolae Steinhardt.

 

Toti avem nevoie de confirmari; este foarte important ca acestea sa vina de la persoana pe care ne bazam cel mai mult in viata. Exprimarea reciproca a sentimentelor de afectiune pentru partener poate salva casnicia aflata in prag de destramare.

 

Cum sa fim mai buni cu celalalt? Exista mai multe modalitati prin care putem fi buni unul cu celalalt. Toate acele gesturi cotidiene ii ofera partenerului siguranta, liniste sufleteasca si incredere. Bunatatea poate sa fie singura veriga care poate tine doi oameni impreuna cu adevarat.

 

Primul pas pe calea bunatatii este sa va atingeti partenerul chiar si atunci cand nu sunteti in pat, recomanda psihoterapeutii. De multe ori oamenii casatoriti, care mai au si copii, uita sa se mai tina de mana, sa se sarute tandru pe obraz sau pur si simplu sa se sarute ca doi adolescenti, prima data indragostiti, chiar daca sunt in public.

 

Trebuie ca ambii parteneri sa se simta iubiti si altfel decat strict ca obiecte de obtinere a placerilor sexuale. Nu este nimic mai important decat strangerea de mana a celui drag atunci cand este intr-un moment dificil. Asta poate sa insemne ca esti alaturi de partener in depasirea dificultatii in care se afla.

 

Al doilea pas este sa va creati si dezvoltati un obicei din a fi buni si tandri cu celalalt, chiar daca nu aveti intotdeauna dispozitia necesara sau aveti unele reprosuri de facut in legatura cu comportamentul partenerului. Bunaoara, un sot iubitor ajuns acasa nu se arunca pe canapea in fata televizorului, interesandu-se doar de meniul cinei, ci isi asculta sotia relatand evenimentele zilei din familie, ii maseaza delicat umerii acesteia si incearca sa o linisteasca atunci cand este ingrijorata din diverse motive ce tin de problemele de serviciu sau de cele domestice.

 

Chair daca nu intotdeauna sotia nu isi exprima pe moment recunostinta, va sti ca si sotul este la fel de obosit si ca are la randul lui nevoie de relaxare, iar in timp va aprecia eforturile partenerului ei de a mentine calmul si echilibrul in relatia lor.

 

 

Exista cupluri care isi pun pasta de dinti pe periuta reciproc, isi pregatesc cu randul cafeaua sau ceaiul de dimineata sau pachetelul de mancare pentru serviciu, isi asteapta partenerul (a) treaz (a) atunci cand el / ea lucreaza pana tarziu. Aceste adevarate ritualuri, in care cei doi fac mici sacrificii sau servicii pentru celalalt, au darul de a-l face pe cel / cea cu care convietuieste sa simta ca se poate baza pe partener (a). Este un mesaj zilnic, ca partenerul rezoneaza pe aceeasi lungime de unda, ca este gata sa sara in ajutor si ca o face cu placere.

 

Sa spui “multumesc” sau “te rog”, sunt de asemenea gesturi-formule incluse  la capitolul bunatate. Atunci cand sotul sau sotia face ceva pentru dvs., nu este deloc rau sa-i spui “multumesc, iubitule”. Iar daca iti ceri iertare atunci cand faceti ceva gresit, partenerul (a) dvs. va simti ca nu ati intentionat sa-l (s-o) raniti. Mai mult, acest tip de politete elementara demonstreaza respect pentru partener, o conditie esentiala pentru orice relatie sociala de succes.

 

Complimentele ajuta si ele foarte mult. Spuneti-i partenerului / partenerei dvs. cat de bine arata sau ce idee buna a avut cand se imbraca intr-un anumit fel. Sau cand isi schimba tunsoarea sau coafura. Si partenerii de cuplu au nevoie de confirmari si recunoasteri prin gesturi afective si delicate facute permanent.

 

Mai valoroase, poate, decat complimentele spuse direct sunt vorbele bune, de apreciere despre partenerul nostru in fata celorlati. Un complimet facut de fata cu prietenii sau un moment in care ne vorbim partenerul “de bine” atunci cand nu este de viata, are efecte pozitive profund benefice asupra relatiei in sine. Asemenea gesturi ne intaresc propriile convingeri despre cat de mult ne iubim partenerul, ne face sa fim mandri de partenerul de langa noi.

 

Bunatatea in momente dificile poate face minuni. Daca sotul dvs. tocmai si-a pierdut slujba, este mult mai bine sa ii pregatiti o cina romantica si sa-i sugerati ca sarbatoriti faptul ca a scapat de o slujba care nu-i prea placea si sa ciocniti un pahar pentru umatoarea slujba care va fi mai buna si mai bine platita, chiar daca in sinea dvs. va indoiti de acest lucru. Acest comportament este o demonstratie ca stiti sa-i fiti alaturi si la greu. In plus, impuneti atitudinea corecta fata de un necaz: optimism si puterea de a o lua de la capat.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *