Justitie

Bun de plată. Clujean prins că a raportat după un an un deces și a obținut de la Asistență Socială peste 15.000 de lei

Un Clujean are de înapoiat peste 15.000 de lei după ce Direcția de Asistență Socială a constata că acesta a încasat pe nedrept, timp de mai bine de un an, îndemnizația de însoțitor legal al unei persoane cu handicap, care decedase. 

„Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca la data de 28.08.2020 sub nr. dosar civil xxxx, reclamanta DIRECȚIA DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ ȘI MEDICALĂ (DASM) CLUJ-NAPOCA a solicitat instanței, în contradictoriu cu pârâtul B. B.-D., ca prin hotărârea ce se va pronunța să se dispună obligarea pârâtului la plata către reclamantă a sumei de 15.241 lei, reprezentând sumă încasată necuvenit cu titlu de indemnizație de handicap grav, pentru perioada 01.02.2019 –  FEBRUARIE 2020, la care se vor calcula dobânzi și penalități de întârziere până la încasarea integrală a sumei încasată necuvenit, precum și la plata cheltuielilor de judecată.

În motivarea în fapt a cererii formulate reclamanta a susținut, în esență, că pârâtul, in calitate de reprezentant legal al numitei B. V., a beneficiat necuvenit de indemnizația echivalentă cu salariul net al asistentului personal gradația 0, stabilit potrivit prevederilor legale care reglementează nivelul de salarizare a personalului plătit din fonduri publice, conform prevederilor art. 42 alin. 4 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Numita B.V. a decedat la data de 14.01.2019, conform extrasului din registrul de deces nr.2 din data de 15.01.2019, iar familia a sesizat DASM doar în data de 25.02.2020, încasând necuvenit suma de 15.241 lei, reprezentând indemnizație de handicap grav aferentă perioadei 01.02.2019 –  FEBRUARIE 2020, încălcându-și obligația asumată prin Declarația pe propria răspundere prin care persoana se obliga sa aducă la cunoștința DASM orice modificare intervenita in situația persoanei cu handicap. Întrucât pârâtul a încasat necuvenit aceste sume de bani și pârâtul a fost înștiințat să restituie sumele încasate necuvenit, s-a impus promovarea cererii de chemare în judecată.

 

Ce spune legea? 

Articolul 1341 Cod civil

(1) Cel care plătește fără a datora are dreptul la restituire.

(2) Nu este supus restituirii ceea ce s-a plătit cu titlu de liberalitate sau gestiune de afaceri.

(3) Se prezumă, până la proba contrară, că plata s-a făcut cu intenția de a stinge o datorie proprie.

Articolul 1635

Cauzele restituirii

(1) Restituirea prestațiilor are loc ori de câte ori cineva este ținut, în virtutea legii, să înapoieze bunurile primite fără drept ori din eroare sau în temeiul unui act juridic desființat ulterior cu efect retroactiv ori ale cărui obligații au devenit imposibil de executat din cauza unui eveniment de forță majoră, a unui caz fortuit ori a unui alt eveniment asimilat acestora.

Instanța apreciază ca sunt îndeplinite condițiile legale a instituției plății nedatorate, să existe o plată făcută cu intenția de a stinge o datorie/obligație si plata să fie nedatorată, astfel încât va admite cererea reclamantei si va obliga paratul la restituirea sumei de 15.241 lei la care se va adăuga dobânda legala penalizatoare începând cu data de 01.02.2020 pana la data restituirii integrale a sumei.

In temeiul art. 453 C.pr.civ. va respinge cererea reclamantei de obligare a paratului la plata cheltuielilor de judecata întrucât nu s-a făcut dovada existentei unor asemenea cheltuieli.

 

Instanța de judecată le-a dat câștig de cauză celor de la Direcția de Asistență Socială, iar persoana reclamată riscă o executare silită a bunurilor și/poprire pe salar în cazul în care nu achită suma pe care o obținuse fără drept. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *