Diete

Broccoli – o minune de leguma

Broccoli, o legume cunoscuta pentru calitatile sale de prevenire a cancerului, poate contribui, prin consumul regulat, la intarirea sistemului imunitar, incetinind procesul de imbatranire. Aceasta este una din concluziile cerecetatorilor nutritionisti.

 

 

Broccoli face parte din familia Crucifere. Spre deosebire de conopida (cu care se aseamana), are partea comestibila mai rasfirata, cu aspect de ciorchine. Inflorescenta este de culoare verde, galbena sau violeta. Este foarte fraged si se poate consuma si vara, spre deosebire de conopida, care se gaseste toamna. Are un gust mai placut decat conopida.

 

 

Broccoli contin: 1,6 % glucide, 82,7 mg/100 g vitamina C, 10,2 % saruri minerale, 16 % celuloza (fibre), 7 % azot.

 

 

Intregul complex de vitamine B, precum si magneziul si fierul pot fi gasite in legume proaspete verzi (de preferat crude), cum sunt broccoli, sparanghelul si spanacul. Broccoli este si o excelenta sursa de coenzima Q10, o substanta nutritiva de o importanta cruciala in producerea de energie la nivel celular.

 

 

 

Broccoli si mugurii de broccoli contin un compus fitochimic numit sulforaphan, ce omoara bacteria Helicobacter pylori. Aceasta bacterie se face vinovata de majoritatea ulcerelor si cancerelor la stomac. Prin teste s-a dovedit ca sulforaphanul poate distruge aceasta bacterie, de altfel rezistenta la tratamentul cu antibiotice. Deci, se recomanda consumarea de broccoli crud in cantitate cat mai mare, cu atat mai mult cu cat fitonutrientii din legumele crucifere sunt foarte buni protectori ai tesuturilor moi, precum sanii si prostata.

 

 

 

Procesele biologice normale, asociate cu alimentatia si respiratia, conduc la generarea unor substante foarte daunatoare, numite radicali liberi. Excesul lor poate favoriza distrugerile celulare si chiar aparitia cancerului. Distrugerile de acest tip se acumuleaza o data cu inaintarea in varsta. Legumele crucifere, precum conopida, varza, varza de Bruxelles, broccoli furnizeaza antioxidanti care reduc productia de radicali liberi. Broccoli, in mod special, cu ajutorul sulforaphanului din el, declanseaza productia de gene si enzime antioxidante ce pot combate procesul de oxidare celulara.

 

 

Consumul regulat de broccoli, crud sau fiert in aburi, poate reduce riscul de boli cardiace, ajutand organismul sa lupte impotriva distrugerilor celulare. Studiile indica o legatura clara intre nivelurile crescute de anumite substante ce se gasesc in legume si reducerea distrugerilor celulare provocate de faptul ca inima primeste o cantitate insuficienta de oxigen.

 

 

Consumul de broccoli poate elimina distrugerile din organism provocate de diabet vaselor sanguine. Sulforaphanul din aceasta leguma activeaza proteina din organism numita Nrf2 ce protejeaza celulele si tesuturile de distrugere prin activarea enzimelor antioxidante si de detoxifiere. O dieta bogata in legume crucifere pot sa aiba efecte benefice asupra pacientilor cu diabet.

 

 

Cateva portii de broccoli consummate saptamanal pot preveni instalarea cancerului de prostata. Asta datorita izotiocianatului, o substanta din aceasta legume, care are proprietatea  de a activa genele ce lupta impotriva bolii.

 

 

Reteta pentru gurmanzi: Salata de broccoli. Ingrediente: ½ broccoli mic, 2 rosii, 1 ardei capia sau gogosar, ½ ceapa de apa, 1 legatura verdeata, sos vinegreta dietetic sau maioneza dietetica cu 2 catei de usturoi. Sos vinegreta dietetic: ulei presat la rece, sare de mare, zeama de lamaie, patrunjel sau asmatui, tarhon sau marar. Facultativ: 5-10 frunze de papadie. Mod de preparare: Cantitatea de broccoli nu trebuie sa fie mai mare (cam ¼) fata de celelalte ingrediente. Broccoli se spala si se tine in apa rece cu o lingura de sare, pentru a iesi eventualii viermisori. Se poate prepara si consuma (crud, fiert sau combinat) la fel ca si conopida. Se fierbe in abur, putin timp (5-6 minute),ca sa nu se sfarame. Crud sau fiert, se desface in buchetele mici, se aseaza in salatiera si se amesteca apoi cu sos vinegreta sau cu maioneza din legume. Se decoreaza cu verdeata tocata.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *