Din oras

Broaste testoase in lacul din Parcul Central. In aprilie, pe mal a fost gasita o vipera

De cateva luni incoace, doua broscute testoase pot fi vazute in lacul din parc, cel mai adesea „agatate” de vaslele barcilor de langa debarcader. Nu sunt primele animale exotice care isi gasesc adapost aici. Specialistii de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) avertizeaza asupra unui fenomen care ar putea sa ii puna in pericol pe clujeni: multe persoane isi abandoneaza in lac animalele de companie de care considera ca nu mai pot avea grija. Cea mai recenta descoperire a fost facuta in primavara acestui an, cand un clujean a dat peste o vipera pe mal. 

Aparent, cele doua testoase o duc bine in lac, petrecandu-si timpul pe vasle sau inotand rapid in adancuri. Ele isi fac veacul undeva in stanga terasei Chios.

Potrivit profesorului Ioan Bud, intre altele fost coordonator al Complexului Acvatic de la USAMV, soarta lor depinde de specia din care fac parte. 

„Daca sunt acvatice, atunci nu e nici o problema: coboara la fund si raman in hibernare. Daca sunt terestre vor muri. Nu au unde sa se refugieze in conditii de securitate si atunci mor. Clujenii au testoase de toate felurile, in Cluj sunt peste 16 specii, ce-i drept, cele mai multe de apa. Acum lumea se ocupa de testoase, reptile, serpi si multe altele”, a spus acesta. 

In acelasi lac au ajuns in ultimii ani diverse animale de companie, inclusiv pesti piranha. 

„Norocul a fost ca cei care i-au gasit au prins toate exemplarele si le-au adus la noi, pentru identificare. Ulterior, le-au pastrat ca trofeu. Unele specii de pesti pot fi periculoase doar pentru animalele cu care impart spatiul, in timp ce altele sunt periculoase si pentru om: piranha pot reteza un deget cu dintii, de exemplu”, a atras atentia profesorul. 

Specialistul avertizeaza ca intre vietatile abandonate in zona lacului din Parcul Central se afla adesea si serpi. 

„Chiar in primavara asta a fost gasit langa lac o vipera. Omul care a gasit-o a ucis-o mai intai si apoi a adus-o la noi”, a dezvaluit Bud. 

Pe langa acestea, clujenii mai arunca in apa lacului scoici, melci, pesti de toate felurile, fenomen care pare sa se intample in toata lumea. 

„Facultatea de Biologie are atat terariu, cat si acvariu, ca sa nu mai vorbim de acvariile de la noi. Oamenii ar trebui sa stie ca pot sa lase oricand un animal acvatic la noi daca nu il mai doresc. Este si aici o discutie, cu abandonul care se petrece la fel ca si in cazul cainilor si pisicilor. Familia mea are o casa in zona Capus si de acolo putem vedea cum vin masini care lasa in urma catei si pisicute care raman in voia sortii. Si noi hranim 5-6 caini. Problema e ca de multe ori acestia omoara pisicile. Nu stiu ce suflet au oamenii acestia: traiesc cativa ani cu un animal, de orice fel ar fi el si apoi il abandonezi”, a atras el atentia. 

Specialistul ridica un semn de intrebare si in privinta pazei asigurate de autoritati in zona lacului. 

„Nu prea este paza, angajatii stau acolo mai mult pentru barci, nu urmaresc ce se intampla in jur. Pe vremuri, pe insula aceea din mijloc era plin de pasari salbatice. Acum sunt doar rate si nici de ele nu se ingrijeste nimeni”, a mai spus Ioan Bud.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *