Sanatate

Botulismul, bomba din conserve

Aceasta intoxicatie alimentara, foarte rara, dar grava, e deseori provocata de consumul de conserve alimentare contaminate prin fabricarea artizanala sau familiala. Ea poate produce cateodata paralizii mortale. Botulismul este cauzat de bacteria “ clostridium butulinum” care secreta o toxina ce determina afectarea sistemului nervos.

 

Mecanismul intoxicarii. “Clostridium” este o bacterie care se gaseste in sol si in intestinul a numeroase animale, inclusiv pesti. Ea se gaseste sub forma de spori, extremi de rezistenti, pe care nici fierberea, nici conservarea in sare sau otet nu-i distrug. Acesti spori sunt inofensivi. In schimb, daca sunt tinuti in conditii particulare, adica intr-un mediu fara oxigen (anaerobioza) si la 20 grade C, ei se transforma in bacterii. Aceste conditii se reunesc atunci cand se fabrica conserve artizanal, in timp ce fabricarea conservelor industrial, incalzite la 120 grade C, nu permite supravietuirea bacteriei.

 

Toxina produsa de bacterie e o otrava extrem de violenta, care impiedica secretia de acetilcolina, una dintre principalele substante ce intervin in transmiterea influxului nervos. Astfel pot sa apara parazitii si alte tulburari ale sistemului nervos.
Simptomele. Primele semne se instaleaza brutal. Legatura cu consumul alimentar se face imediat, deoarece perioada de incubatie e uneori lunga, ea variind de la 5 ore la 5 zile. Semnele sunt reprezentate deseori de dureri intense la nivelul abdomenului, cateodata insotite de varsaturi sau de o scurta perioada de diaree urmata de o perioada prelungita de constipatie.

 

Aceste manifestari digestive dispar o data cu aparitia afectarii sistemului nervos, specifica botulismului. Aceasta incepe deseori cu o tulburare a vederii. Pacientul nu mai poate face acomodatia pentru vederea de aproape (pseudoprezbitie), ceea ce face imposibila lectura, si cateodata priveste in crucis si vede dublu (diplopie). Se observa o dilatare a ambelor pupile (midriaza bilaterala). Apoi bolnavul are dificultati la vorbire si deglutitie. Aceasta jena dureroasa se datoreaza unei uscaciuni a gurii care se insoteste de o sete intensa. Tulburarile de deglutitie pot avea consecinte grave, prin trecerea alimentelor sau lichidelor in plamani cu posibilitatea producerii asfixiei. Poate surveni o paralizie a membrelor inferiore sau a celor superioare, insotita de o afectare a aparatului respirator.

 

Diagnosticul. In fata acestor manifestari specifice, medicul cauta sa afle daca pacientula a consumat recent o conserva prelucrata necorespunzator si mai ales daca celelalte persoane care au mancat acelasi lucru au fost si ele afectate. In general, este vorba despre conserve preparate in familie sau artizanal: legume, jambon sarat sau afumat, carnati, carne uscata, afumata sau sarata sau peste uscat, afumat sau sarat, pateu, carne de pasare conservata in untura. In toate cazurile, contaminarea se produce ca urmare a consumului de alimente sau dupa o simpla incalzire, deoarece fierberea sau coacerea (incalzire la 80 grade C timp de 15 minute) elimina toxina.

 

Diagnosticul e eventual confirmat prin cercetarea toxinei in alimentul incriminat.

 

Tratament. Se impune spitalizarea pacientului. Administrarea serului antibotulinic trebuie facuta de urgenta. Supravegherea medicala intr-o sectie de reanimare e indispensabila pentru combaterea tulburarilor respiratorii determinate de deglutitia dificila. Vindecarea necesita cateodata mai multe saptamani.

 

Profilaxia se bazeaza pe respectarea cu strictete a regulilor de preparare a alimentelor si a celor de sacrificare a animalelor. Conservele dubioase (capac bombat, miros suspect) trebuie eliminate  din consum. Sterilizarea conservelor timp de o ora si jumatate la 120 grade C este o masura  de igiena eficace, care distruge intotdeauan sporii, responsabili de botulism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *