Editorial

BOR a MAI înmormântat un simbol

Dacă o lăsau așa suspendată, suspendată rămânea, iar după trecerea pandemiei, totul revenea la ceea ce a fost, fiindcă oamenii au memoria scurtă și uită repede. Joaca, însă, cu Lumina Sfântă, le-a ars degetele preafericiților de la BOR, care, prin negocierea distribuirii luminii cu ajutorul angajaților MAI, au reușit doar să mai întineze un simbol.

Nu, nu este vorba despre simbolul Luminii Sfinte, ci despre BOR, ca simbol. MAI le-a interzis preoților să oficieze slujbe cu credincioșii, iar credincioșilor le-a interzis să meargă la biserică; dacă preoții o lăsau așa, rămâneau niște lași, dar nu întinau credința, dogma, simbolurile sacre. Nu erau nici martiri, dar nici farisei, iude și iconoclaști.

Cei de la BOR s-au comportat în această criză ca niște șmecherași, cu relații sus, unde trebuie (la Guvern, nu la Divinitate), care și-au folosit influența pentru a negocia lumește distribuirea Luminii Sfinte pe care nu o vor putea niciodată duce credincioșilor angajații MAI, pentru că angajații MAI simbolizează, în mintea „iubiților credincioși”, cu totul altceva decât spiritualitate.

Prin acordul cu MAI, BOR a făcut doar uz de influență, s-a împăunat, și-a arătat public puterea, ca să nu-și piardă puterea și influența în rândul celor care merg la biserică, și nu numai că merg, dar și cotizează generos. O biserică slabă ar putea atrage, cel mai probabil, doar slabe donații de la populație, iar Mercedesul, pelerinajele exotice, frigiderele pline și celelalte preafericite privilegii se țin cu bani serioși, nu cu doi lei de la doi săraci. În plus, preotul, când merge cu lumina pe la casele enoriașilor, poate mai primește câte ceva, că e greu acum pe criză și bani nu-s.

Simbolurile religioase, credințele, ritualurile sfinte nu se negociază cu MAI. Cezarul le poate suspenda, dar nu le poate întina prin suspendare, ci numai prin negociere. Biserica, în exercitarea ei preanefericită a influenței pe care o are, în loc să câștige putere, a pierdut, prin cedarea unor părți din atribuții către polițiști. Ce valoare, ce rost unic mai are preotul, dacă până și polițistul local ne poate aduce lumina?

Iconoclaștii BOR au distrus un simbol prin cedarea și alipirea lui de simbolistica MAI. Lumina bisericii a ajuns să fie asociată, la modul rizibil, cu lumina de la girofar. Nu mai avem nimic sfânt, când am ajuns să luăm lumină religioasă, la propriu și la figurat, de la MAI. Avem doar un obicei lumesc, un ritual desacralizat, pe care preoții îl execută mecanic, ei înșiși sau prin interpuși, ca pe un spectacol la care cei care asistă cotizează, pentru bunăstarea actorilor.

Poporul român e majoritar ortodox, dar nu e majoritar prost. Oamenii au simțit fariseismul BOR, mercantilismul, politica bisericii care se apropie tot mai mult de întinata politică a Cezarului, care, în goana lui după voturi, nu se dă în lături de la a câștiga binecuvântarea bisericii, care mai apoi îi poate sfătui pe credincioși să voteze cu cei care le-au adus lumina.

De la aflarea veștii luminii pe care o vor primi din dubă, românii au râs non-stop pe rețelele de socializare, de s-au prăpădit, iar președintele nostru, atent la ce vrea electoratul, ne-a anunțat acum că le va solicita miniștrilor săi să revină asupra acordul MAI-BOR.

„Stați acasă, altfel, după sărbători vom avea înmormântări!”, ne-a transmis scurt Iohannis, răstit, ca unor nesimțiți ce suntem!

Urmează alegeri și e nevoie de noi la vot, nu la cimitir! Iohannis a salvat și a îndreptat situația, ați înțeles, da?! La următoarele alegeri, votați cum vă spune președintele!

Înmormântări am avut deja, însă, ale unor simboluri. În încercarea de a „organiza distribuirea” Luminii Sfinte, BOR s-a înmormântat parțial pe sine. Cu Lumina Sfântă și cu credința, dacă te joci, te arzi. Iar pe cei de la BOR s-ar putea, după pandemie, să îi ardă unde îi doare mai tare, la buzunar, dacă donațiile de la credincioși se vor împuțina.

Se vorbește în spațiul public în aceste zile despre Lumina Sfântă de parcă ar fi făină și ulei. Se distribuie la proști, să-și facă pâine, să nu facă circ! Poate că suntem proști, dar mulți! Și nu suntem proștii voștri.

Anul trecut, de Paște, am așteptat Lumina Sfântă în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Priviți filmarea de mai jos, să vedeți ce reprezintă, pentru oameni, Lumina Sfântă:

Să vină acum, să ne-o aducă poliția, e noaptea minții.

E, pur și simplu, bătaie de joc. Niciun om de pe lumea asta nu are monopol asupra tainelor divine, așa că, dacă nu o putem lua din biserică, mai bine ne facem biserică fiecare în casa noastră. Să ne rugăm la Dumnezeu să ne lumineze. Iar ei, să umble singuri pe stradă cu lumina întunericului, până li se luminează mintea și revin la adevărata credință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *