Justitie

Bogdan Ursan, dat afară din Poliția Cluj, după condamnarea pentru UCIDERE din CULPĂ: „Am fost concediat în timp ce mă aflam în concediu de odihnă”

Polițistul Bogdan Ursan, polițistul din cadrul serviciului Rutier Cluj, a fost dat afară prin dispoziția inspectorului șef, cms. Mircea Rus, ca urmare a condamnării sale la închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă. Ursan a pătruns într-o intersecția din Piața Cipariu, doar cu luminile pornite ale autospecialei, fără semnalele acustice în funcțiune. A pătruns în intersecție, fără a se asigura, cu viteză și pe culoarea roșie a semaforului. Drept urmare, Ursan a provocat un accident în urma căruia o femeie, pieton, și-a pierdut viața. 

Pe data de 5 ianuarie 2021, inspectorul șef al IPJ Cluj, cms. șef Mircea Rus, a emis o dispoziție prin care Ursan a fost dat afară din Poliția Română. Ursan susține că cel mai mult l-a deranjat faptul că a fost dat afară în timp ce se afla în concediu de odihnă. Astfel că tânărul a cărui carieră s-a încheia prematur din cauza accidentului, în loc să accepte dispoziția a început o serie de procese împotriva Poliției Române. Prima dată a dat în judecată Inspectoratul de Poliție al Județului Cluj, pierzând procesul în luna februarie: 

„Ca urmare a condamnării definitive, la data de 05.01.2021, Șeful Inspectoratului de Poliție Județean Cluj cms. șef Mircea Ion Rus a procedat la emiterea Dispoziție nr. 9/05.01.2021, întemeiată pe prevederile art. 69 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 360/2002, prin intermediul căreia a dispus încetarea raporturilor de serviciu ale reclamantului. Considerând că această dispoziție este nelegală, Bogdan Ursan a formulat plângere prealabilă solicitând revocarea acestuia, iar în fața instanței de judecată a introdus o cerere de suspendare a actului administrativ indicat”, se arată la dosar. 

Printre motivele invocate de către Ursan, pentru ca acesta să fie reintegrat în IPJ Cluj se numără ratele la bancă, copilul minor aflat în întreținerea sa și a soției (polițistă la Secția 2 Cluj-Napoca), dar și faptul că a fost condamnat doar la închisoare cu suspendare.

Într-adevăr, sursele Ziar de Cluj susțin că rudele clujencei care a murit în accidentul provocat de Ursan au declara în fața instanței că îl iartă pe acesta și că nu doresc o pedeapsă de tipul închisorii cu executarea. Însă, mai rămâne de lămurit un aspect: în ziua în care s-a produs accidentul, povestea era că Ursan urmărea un camion care circula ilegal în zona centrală. Acum de ce s-a schimbat povestioara? 

„În motivarea cererii, reclamantul a arătat că, la data de 02.05.2019 în jurul orelor 08:14, se afla in exercitarea atribuțiilor de serviciu, atunci cand la ordinul superiorului său a plecat pentru a ajunge la IML Cluj pentru a preda de urgența o trusa cu mostre biologice de sange. Cand a pornit la volanul autospecialei cu numărul de înregistrare MAI 0****, a pornit semnalele luminoase și acustice însă cele din urma nu au funcționat. Avand în vedere că era o zi liberă națională și era trafic intens, și-a continuat drumul doar cu semnalele luminoase fără a mai încerca să repare sistemul acustic și în contextul în care misiunea era una urgentă. Ajuns în Piața Cipariu din municipiul Cluj-Napoca cu direcția de deplasare spre Piața Ștefan cel Mare, la intersecția cu străzile Traian Moșoiu, Posada și Piața Ștefan cel Mare, a pătruns în intersesctie și autovehiculul cu numărul de înmatriculare CJ-98-*** l-a lovit din partea dreapta. In urma impactului autospeciala de poliție fiind proiectată pe trotuarul stânga direcției de deplasare, surprinzând victima Ionițoae G. care a suferit leziuni corporale în urma cărora a decedat la data de 02.06.2019”, a explicat Ursan celor de la Tribunalul Cluj.   

 

Cu toate acestea, Tribunalul Cluj a apreciat că excluderea lui Ursan din Poliția Română s-a făcut conform legii: „Respinge ca neîntemeiată cererea formulată de reclamantul Ursan Bogdan Vasile, în contradictoriu cu pârâtul I. P. J. Cluj, având ca obiect suspendare executare act administrativ. Respinge ca nefondată cererea reclamantului de obligare a pârâtului la plata cheltuielilor de judecată. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare, calea de atac urmând a fi depusă la Tribunalul Cluj, Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă şi asigurări sociale”, se arată în decizia instanței.

La scurt timp după, Ursan a dat în judecată Inspectoratul General al Poliției Române, dosarul aflându-se pe rol în prezent. 

„Bogdan Vasile Ursan nu mai face parte din Inspectoratul de Poliție al Județului Cluj”, confirmă Beatrice Milonean, purtătorul de cuvânt al instituției. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *