PORTRET

Bogdan Herea, fondatorul ACADEMY+PLUS: „Încercăm să le oferim cât mai multe cunoștințe și cât mai multă putere oamenilor care astfel pot face o schimbare pozitivă în jurul lor!”

Bogdan Herea este un român care, după ce a studiat în cadrul unei prestigioase universități din Lyon (Institutul National de Științe Aplicate), după ce și-a format o solidă experiență profesională în Franța, s-a întors în România, la Cluj, unde a fondat o companie de IT de succes, Pitech+Plus și, în urmă cu doi ani, o școală gratuită de IT, Academy+Plus, care le oferă tinerilor pasionați șansa de a deveni foarte buni programatori printr-o programă neconvențională, diferită de tot ce a însemnat până acum învățământul în România. 

Academy+Plus răspunde cerințelor pieței de muncă din domeniul IT-ului din Cluj și din țară, necesității stringente de tineri bine pregătiți, capabili de a se integra perfect în companiile din domeniu și chiar de a porni noi companii, cu potențialul de a transforma în mod decisiv peisajul IT-ului românesc. Tinerii care învață la Academy+Plus se instruiesc la modul practic, fără profesori, fără note, fără un program fix, adevărata evaluare a acestui tip de învățământ inovator urmând a o decide viitorul, pe măsura plusvalorii pe care o vor crea absolvenții în societate.

Bogdan Herea este un întreprinzător care nu s-a mulțumit să își dezvolte doar propria companie, să își instruiască numai propriii angajați, prin academia pe care a fondat-o contribuind din plin la sănătatea mediului autohton de IT, la descoperirea și la antrenarea de programatori talentați, a angajaților și a antreprenorilor de succes de mâine. În anul 2012, GADIF (Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone) i-a acordat titlul de „Antreprenorul francofon al anului” şi a devenit, în acelaşi an, preşedinte al Clubului de Afaceri Francofon din Cluj. Prin academia sa, unică în România, Bogdan Herea ar putea fi premiat și pentru excelența în educație și ar merita chiar și o medalie pentru curajul de a fi un deschizător de drumuri în acest domeniu.

București – Lyon – Cluj 

Părinții lui Bogdan Herea, profesori la Universitatea Tehnică din București, l-au ghidat pe fiul lor pe calea științelor exacte. Încă din gimnaziu, Bogdan a început să le dea meditații la matematică colegilor săi din clasele mai mici, pe clasa a IX-a a fost olimpic național la fizică, iar la finalul liceului a obținut o bursă pentru a își continua studiile la Institutul National de Științe Aplicate din Lyon, Franța. În cadrul acestei școli de elită pentru ingineri, el și-a ales ca specializare informatica, un domeniu care, după absolvire, îi oferea perspectiva de a rămâne pentru a profesa în Franța. A lucrat în Franța timp de 13 ani, a obținut și cetățenia franceză, însă gândul său, încă de la început, era cel de a se întoarce în România. 

După ce a acumulat suficientă experiență profesională, în 2001, Bogdan Herea a avut o primă tentativă de a reveni în țară. El a păstrat mereu legătura cu România, ajutându-i chiar pe prietenii săi francezi să investească aici, unul dintre ei ajungând să se stabilească în Cluj, unde și-a deschis un birou de Research & Development în mecanică. 

În 2001, Bogdan Herea lucra pe o poziție de program manager în cadrul unei multinaționale olandeze, Getronics, și se gândea să se întoarcă în țară prin intermediul companiei la care lucra, să fie o interfață a acesteia în România și să încerce să deschidă o colaborare cu o echipă de aici. În urma unui studiu realizat la București și la Cluj, a ales un proiect cu o companie din Cluj, însă criza bursieră din acel an i-a stopat proiectul și i-a amânat revenirea în țară, până în 2005:

„În acel an a apărut o oportunitate la Cluj prin niște colegi cu care lucram, care au vrut să vină și să cumpere aici o companie. Tranzacția până la urmă nu s-a realizat, dar astfel am ajuns să cunosc orașul, să știu la ce să mă aștept și am ales să pornesc la Cluj de la zero o companie (inițial cu parteneri francezi, însă după 6 luni ne-am despărțit și am rămas singur să continui ce am început).

În 2005, Clujul era un oraș care, din punctul de vedere al calității vieții, era net superior Bucureștiului. Începuse din nou să duduie economia în România, era bula aceea imobiliară, se construia și era un coșmar să trăiești în București în acele vremuri. În plus, în Cluj oamenii erau mult mai statornici, mult mai de cuvânt, mult mai fideli. La București, semnalele pe care le aveam prin colegii care încercaseră să facă echipe acolo, erau că lumea se mișca de la o săptămână la alta, oamenii se mutau, plecau la o altă companie doar pentru câteva zeci de euro în plus.

Piața nu era extraordinar de dezvoltată la Cluj-Napoca, toate companiile erau la început și ideea cu care am pornit era să construiesc o companie de 50 de colaboratori.  Am început cu PiTechnologies și am avut primii clienți în zona digitală – am realizat câteva proiecte cu agenții de comunicare din Franța cu care avusesem contacte de dinainte. Treptat, echipa noastră a crescut. Partenerii cu care am venit în Cluj ne-au rămas apropiați, chiar dacă nu am mai lucrat împreună, și au continuat să ne conecteze cu alți clienți. Așa am început să lucrăm cu grupul Publicis, care a fost unul dintre acceleratorii noștri. După doi ani de zile am început să lucrăm și cu Organizația Mondială a Vămilor și am început să ne dezvoltăm pe orizontală din punct de vedere tehnologic.

După 3 ani, am ajuns la 50 de colaboratori, punct de cotitură în care m-am gândit cum aș putea să dezvolt, să duc compania mai departe, făcând în continuare outsourcing. Am adus un cofondator, pe Vlad Pranitchi, cu care am fondat o nouă companie specializată pe dezvoltarea de aplicații mobile – Rodeapps.

În paralel, am deschis și alte companii – am deschis o companie în Franța, care să ne ajute pe procesul de vânzări, am deschis o agenție digitală care făcea consultanță în marketing digital, aici, în România, și am continuat să creștem în continuare noi, ca entitate.

În perioada aceea am început să facem și trainingurile interne pentru că ne-am dat seama că singura modalitate prin care puteam să creștem sănătos era să ne formăm noi colegii mai tineri și să nu captăm persoane de la alte companii. Asta, din două motive: primul, pentru că voiam să avem cultura noastră proprie și al doilea, pentru că nu voiam să facem un overcost, să plătim mai scump faptul că atrăgeam personal din alte companii.”

O companie care oferă servicii foarte complexe

Bogdan Herea își definește cultura organizațională proprie printr-o foarte mare responsabilizare a tuturor resurselor și prin creșterea accelerată pe zona de management; o cultură francofonă, pentru că foarte mulți colaboratori ai săi sunt fie foști colegi de la INSA, fie persoane din țările francofone, cu care compania sa a păstrat o legătură foarte strânsă.

Când colaboratorii de la Publicis, cu care Bogdan Herea a lucrat, au început să fie Business Angels pentru startup-uri din Paris, și compania sa a început să lucreze cu startup-uri:

„Aceasta este una dintre activitățile principale ale companiei în momentul de față, lucrăm cu startup-uri, de la foarte mici, chiar la început de drum, până la companii care sunt în zona de eCommerce și care fac sute de milioane de euro cifră de afaceri în fiecare an. 

Am creat un knowledge în companie, niște cunoștințe care sunt particulare în România, pentru că putem face în același timp marketing digital, putem să ajutăm companiile mari cu care lucrăm acum (de exemplu, E-On România) să își digitalizeze activitățile, dar în același timp putem să intervenim și pe subiecte core business în organizații mari sau foarte mari, cum sunt băncile, operatorii telecom, companiile din zona de online gaming; de doi ani de zile lucrăm, de pildă, cu Loteria Franceză. 

Activitatea noastră se desfășoară și în zona de inovație pentru că, fiind implicați în munca cu startup-urile, atingem și tehnologii foarte avansate. Acum lucrăm pe tehnologii de genul machine learning  sau inteligență artificială. Nu mai există nicio companie în România care să aibă toate aceste componente.”

Pitech+Plus în contextul noii economii digitale

Scopul grupului de companii Pitech+Plus este cel de a fi suficient de importanți ca activitate și de a avea produse atât de inovative încât să conteze în noua industrie, în noua economie (”The New Digital Economy”), care, în opinia lui Bogdan Herea, o să transforme radical societatea următorilor 10 ani, din toate punctele de vedere: economic, social, ca sistem politic, de sănătate sau de educație:

„Noi vrem să avem un loc aici, să fim relevanți. De exemplu, compania noastră – Parking+Plus este într-o zonă de mobilitate urbană și regională care în următorii 10 ani se va schimba pentru că o să avem din ce în ce mai puține mașini, din ce în ce mai conectate între ele. Mașinile vor fi autonome pentru că nu vor mai avea șofer și vor fi conectate cu restul orașului, cu locurile de parcare. Aceasta va însemna o creștere a calității vieții, mai puține ambuteiaje, mai puține accidente și consum redus de energie.”

Bogdan Herea consideră că evoluția societății înspre noua economie digitală se va accelera în următorii 5-10 ani și va însemna partaj și optimizare de resurse, transparență, inteligență economică și socială bazată pe informație și pe inteligența artificială. Antreprenorul intenționează să se dezvolte cu compania sa în spiritul și în ritmul acestui nou trend, iar pe lângă spin-off-ul pe aplicații mobile, realizat acum doi ani și jumătate, a început să lanseze și alte spin-off-uri orientate pe produse:

„Avem mai multe proiecte la care lucrăm – unul numit Younify, care este un sistem de plăți online, mai este proiectul Parking+Plus (un proiect legat de gestionarea parcărilor și accesului într-un mod inovativ) și mai avem un proiect dezvoltat în cadrul Rodeapps, unul de feed-back collection.”

Academy+Plus – „Eu cred în primul și în primul rând în oameni!”

În urmă cu doi ani de zile, Bogdan Herea a fondat Academy+Plus, o școală alternativă gratuită de IT (în parteneriat cu Școala 42 din Paris), o academie inovativă care are drept scop final schimbarea paradigmei pieței muncii din industria IT. 

Academia propune un nou stil de învățare, fără profesori și fără note, pe baza unei curricule practice, bazată pe gamification și pe peer-to-peer learning, fiind astfel încurajată atât independența în rezolvarea problemelor, cât și munca în echipă. O filială Academy+Plus a fost deschisă anul acesta și la Chișinău (în colaborare cu un partener, cu un operator telecom), iar anul viitor se va deschide o nouă filială la București:

„Obiectivul este ca în 5 ani de zile să ajungem să formăm anual câte 1000 de informaticieni și, în același timp, să și incubăm startup-uri pentru că cifrele pe care le avem din Franța ne arată că 20% dintre elevii care urmează acest tip de program se lansează pe drumul antreprenoriatului, al fondării de startup-uri.

Încercăm să aducem și să reconvertim mai multe persoane în zona de programare pentru că industria IT are nevoie de mai multe resurse decât pot furniza filierele clasice în momentul de față, iar școala noastră este complementară cu universitățile de profil. Încercăm să reconvertim resursa umană dinspre industriile unde nu sunt locuri de muncă spre industria IT pentru că efectul pieței a făcut ca salariile să crească foarte mult în ultimii 5 ani de zile, din cauza lipsei de forță de muncă, și există riscul să nu mai fim competitivi în viitorul apropiat față de alte țări care activează în industria de outsourcing. Pe de altă parte, academia încearcă să dezvolte și competențe de antreprenoriat, o schimbare a modului în care creăm valoare aici, în România. Nu mai vrem să creăm valoare prin outsourcing, ci prin generarea de produse care să ne permită să plătim salarii mari și foarte mari oamenilor care lucrează în companiile de IT.”

Prin înființarea Academy+Plus, Bogdan Herea își propune să pună umărul la transformarea industriei de IT&C și, prin aceasta, la schimbarea generală în bine a mediului social:

„Eu cred în primul și în primul rând în oameni! Chiar dacă omul e o ființă paradoxală, care poate să își facă rău singură, eu cred că salvarea de la orice rău poate veni doar prin noi înșine. Prin toate lucrurile pe care le dezvoltăm – atât academia, cât și felul în care am gestionat cultura organizațională în companie – încercăm să le oferim cât mai multe cunoștințe și cât mai multă putere oamenilor care astfel pot face o schimbare pozitivă în jurul lor!”

Foto: Bogdan Herea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *