Din oras

Bisnitarii aurului inca traiesc in centrul Clujului

Toti clujenii stiu unde sa mearga daca vor sa vanda aur, argint sau telefoane mobile la un pret mai ridicat decat cel oferit de casele de amanet. Daca latura cu Diesel a Pietei Unirii este consacrata drept “strada bisnitarilor de valuta”, strada Tipografiei de langa magazinul Central este teritoriul tiganilor, care vand si cumpara aur.

Pe mica strada presarata cu magazine de bijuterii si case de amanet, tiganii “vanatori de aur” sunt omniprezenti. De dimineata de la ora 9 pana dupa-masa la 5 se aude pe la colturi “Haur? N-aveti haur de vanzare?”.

Stau in grupuri de cate doi-trei, pozitionati strategic pe langa intrarea in magazinele cu care au o intelegere nescrisa. Indata ce conving un trecator sa le vanda aurul de la gat, intra in magazinele de bijuterii si folosesc cantarul ca la ei acasa. Nicio persoana care trece pe strada Tipografiei nu scapa neintrebata. Daca reusesti sa treci de primul grup, sigur nu scapi de cel de-al doilea, al treilea sau chiar al patrulea. In momentul in care te opresti, se aduna toti in cerc, bucurandu-se de un potential client.

“Iti dau mai mult ca la magazin, ei iti dau 60 de lei, eu iti dau 75 sau chiar 80. Il ai la tine? Mergem acum si il cantarim, in care magazin vrei tu”, ne spune unul dintre bisnitari.

Nevasta lui e sceptica, iar restul grupului se imprastie cand aude ca nu avem aur, dar avem argint.

“Pentru argint in magazin iti dau 70 de bani. Noi dam dublu, sau si mai bine. Nu prea merita argintul, e ieftin. Il topim si noi. Aur n-aveti?”, incearca barbatul sa incheie o afacere rapid.

Cand aude de bratara mamei, mostenire de familie, devine si mai insistent. Nu mai are rabdare, vrea sa mergem sa cantarim, chiar daca ii spunem de mai multe ori ca e acasa. Nevasta-sa bolboroseste pe partea cealalta a drumului. Nu ii plac discutiile fara rezultat.

“Ce-i cu atatea intrebari? Parca esti la interviu”, apoi ii spune ceva in tiganeste barbatului, care isi indreapta privirea catre telefonul mobil din mana.
“Cumparam si telefoane, daca aveti mai bune. Pret bun. Aur, argint, telefoane, si mergem aici la bijuterie, unde vreti voi si cantarim”, spune el.

Aurul cumparat isi gaseste rapid noi stapani prin intermediul tiganilor, cel putin asa sustine barbatul – bijuteriile din metalul pretios sunt vandute mai departe.

Cel mai plauzibil tiganii duc aurul la amanet, ori il vand putin mai scump decat l-au cumparat bijutierilor. Acestia il slefuiesc putin si il pun din nou pe tarabe, de unde va ajunge probabil inapoi in circuitul bisnitarilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *