In vizor

Bazinele de înot din Cluj sunt închise de cinci luni: copii, adulți și sportivi de performanță nu mai au unde să facă antrenamente

Clujul, orașul european al sportului, nu poate să le ofere înotătorilor, amatori sau de performanță, bazine în care să se antreneze. Chiar dacă deja din iunie accesul publicului larg este permis în bazinele aflate în aer liber, iar al sportivilor de performanță și în bazinele acoperite, în Cluj acestea au rămas închise. 

Părinții care au copii înotători de performanță sunt disperați pentru că acești sportivi și-au întrerupt antrenamentele în martie și de atunci nu au putut să le reia. 

”Ma intereseaza cand se vor deschide bazinele de inot din Cluj Napoca,sunt foarte ingrijorat in ceea ce priveste cariera sportiva a copilului meu care este campion national la inot. Baiatul nu a avut posibilitatea sa inoate din 12 martie de cand s-au inchis bazinele ,decat in piscina de 20 m. Stim cu totii ca exisa reguli,norme care sa ne lase sa functioneze aceste unitati…de ce nu se deschide macar unul dintre aceste bazine din Cluj ( babes,olimpic,grigorescu )ca,acesti inotatori,copii talentati,sportivi de performanta sa-si poata continua munca lor?”, transmite un părinte îngrijorat.

O altă mămică, a cărui copil face înot ne-a dezvăluit că trebuie să se antreneze în bazinul de la World Class, la comun cu ceilalți clujeni care merg să întoate doar din pasiune, acesta fiind singurul bazin deschis.

Dan Macarie, antrenor de înot în cadrul bazinului olimpic al UBB din Parcul Victor Babeș, este revoltat de decizia autorităților centrale de a menține bazinele de înot închis pentru publicul larg.

”Nu ne-am reluat activitatea, bazinul nu este deschis pentru public. Nu este deschis nicăieri. Singurul deschis este World Class. Eu nu aș fi închis deloc bazinele. Din păcate așa este, sportivii nu se pot antrena. Și în bazinul de la Politehnică cei de acolo au echipă de polo, dar nu s-au deschis bazinele. Problema e că sunt condiții destul de drastice pentru vestiare, Nu în apă ar fi problema. Nimeni nu își asumă responsabilitatea”, explică Dan Macarie.

Reprezentanții UBB recunosc că bazinul a rămas închis pentru pubicul larg, dar că sportivii de performanță pot să se antreneze acolo dacă vor. Doar că această declarație este contrazisă de părinții a căror copii nu se pot antrena în condiții optime. 

”Bazinul este deschis doar pentru sportivii prefesionști care ao solicitat să se antreneze în bazin. Nu l-am deschis pentru publicul larg pentru că este spațiu închis. Sportivii profesioniști pot să se antreneze, după cum se menționează în ordinul Ministerulul Sportului”, a declarat pentru Ziar de Cluj, purtătorul de cuvânt de la UBB.

Complexul de natație al Universității Tehnice a rămas închis deoarece costurile pentru redeschiderea lui în condițiile impuse de către autorități ar fi fost mult prea mari, după cum a declarat pentru Ziar de Cluj purtătorul de cuvânt al Universității.

”Deschiderea bazinelor ar fi presupus investiții care nu ar fi acoperit veniturile ulterioare. Măsurile de distanțare și tot ce a însemnat asta, înseamnă destul de mari chletuieli. Contractele cu firmele pe care noi le avem pentru întreținerea piscinei au fost suspendate pentru că impozitele acolo sunt foarte mari și nu ar fi acoperit cheltuielile pe care noi le avem acolo și nu ar fi acoperit din veniturile obținute din plata intrărilor, dacă bazinul ar fi fost funcțional. Ar fi fost o disproporție și atunci colaborările cu firmele care fac întreținerea bazinului, ceea ce înseamnă calitatea apei, salubritate, salvamari au fost întrerupte. Nu cred că se va deschide în curând”, potrivit purtătorului de cuvânt al Universității Tehnice. 

Nu doar sportivii sunt afectați de această situație, ci și copii sau adulți pasionați de înot și care nu mai au unde să practice acest sport. Nici bazinul olimpic Grigorescu nu a fost deschis în acest an, nici măcar după ce acest lucru a fost permis de către Guvern. 

”Sper ca la Cluj Napoca sa se deschidă in sfarsit bazinele pentru noi cei care iubim înotul.. ca si sport ,vorbesc despre .. înot nu despre balaceala…oricum suntem mai puțini ca si la terase..mall ,biserici .supermarchet ..si apa este cu…mult clor ..!Haideți să arătăm că înotul nu ..răspândește virusi..ci ne tine sanatatosi!”, potrivit unui iubitor al acestui sport. 

Sportul nu a reprezentat însă o prioritate pentru Guvern în momentul când au ridicat treptat restricțiile. În timp ce se redeschid restaurante, terase, plaje, cinematografe, stadionaele rămân închise pentru public, iar sportivii de performanță au primit și ei târziu dreptul să reia antrenamentele și competițiile sportive. În timp ce lumea stă buluc pe plaja, la terasă sau prin parcuri fără a respecta nicio măsură de distanțare socială competițiile sportive în aer liber precum alergatul sunt interzise. Sportul ne menține sănătoși, însă se pare că autoritățile sunt convinse că e mai ușor să te îmbolnăvești de coronavirus dacă practici un sport decât dacă mergi la plajă sau pe terase. 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *