Editorial

Bătrânețea mi s-a dus cu banii

Potrivit Institutului Național de Statistică, în România trăiesc 3.804.000 de persoane vârstnice, de 65 de ani și peste. Seniorii îi depășesc pe tineri cu 579.000, ceea ce ne arată accentuarea fenomenului de îmbătrânire demografică.

Tot INS-ul ne arată că România are undeva la 5,3 milioane de pensionari, aici intrând și cei pensionați pe caz de boală, pensiile cu handicap, fericiții care s-au pensionat mai repede și, evident, pensionarii speciali. Ce ne-am face noi fără pensionari speciali?

Teoretic, toți pensionarii României ar trebui să fie speciali pentru statul român. Doar că, după zeci de ani de muncă, au ajuns la mila statului. Un milion de pensionari trăiesc cu pensia minimă, adică la limita subzistenței, iar 1,9 milioane au pensii de cel mult 1.000 de lei, adică 40% din totalul pensionarilor români. Ca s-o scurtăm: 3 milioane de vârstnici își numără fiecare leuț, că poate mai vor să existe prin țara asta. Deși țara asta le arată că nu-i pasă dacă mai stau sau se mută în țara de Dincolo.

Spre deosebire de pensionarii occidentali, care la bătrânețe încep a doua viață și cutreieră lumea, ai noștri cutreieră piețele, în căutare de produse ieftine, și o ard pe facebook. Când vine vremea, fiecare vârstnic primește de la Casa de Pensii un post de manager la facebook, atâta bucurie să facă și statul pentru ei.

Și, ca tot românul, stau pe facebook și se radicalizează. Creierul lor, șlefuit de comunism, este dopat acum cu democrația corectitudinii politice, iar dacă punem în combinație și sărăcia, avem imaginea românului bătrân, pe rit nou. Un ursuz fără chef de viață, care a uitat ce e ăla zâmbet. Prin ochelarii lor ponosiți, pe care nu i-au schimbat de ani de zile, că n-au avut bani, viața în România are doar nuanțe de gri.

„Un bărbat de 88 de ani, din Mediaș, județul Sibiu, s-a trezit din somn pentru a schimba hainele soției, pentru că victima transpira abundent din cauza unei afecțiuni, iar între cei doi soți a izbucnit un conflict în cadrul căruia, bărbatul și-a lovit soția cu o rangă de mai multe ori în cap, apoi, cu un cuțit, a înjunghiat-o. Din cauza insuficienței respiratorii provocate, femeia a murit.”, scrie stiripesurse.ro.

88 de ani, din care, probabil, mulți de căsnicie. Și te trezești într-o noapte, iei o rangă și îți omori soția în bătaie. De ce? Pentru că poate n-ai avut o masă decentă de câteva zile, medicamentele sunt scumpe și mai și transpira, nenorocita! Sigur, nu știm ce l-a mânat în luptă pe bătrân, dar poate la 88 de ani ai alte preocupări, decât să-ți omori soția. Dacă ești pensionar român și n-ai bani de hobby-uri, poate fi și ăsta unul.

Ne mutăm oasele în Tulcea, unde avem un scandal între două observatoare prin vizor. „O bătrână de 90 de ani din Tulcea, care își acuză vecina de 71 de ani de furt, s-a dus duminică la ușa acesteia și i-a spart-o cu pumnii și cu picioarele. Femeia de 71 de ani a sunat la 112, iar la fața locului au venit jandarmii.

Femeia de 71 de ani le-a spus oamenilor legii că nu este prima dată când vecina sa îi distruge uşa de acces în locuinţă. Pe numele bătrânei de 90 de ani a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere.”, scrie libertatea.ro.

71 de ani și 90 de ani. Ce poți să-ți mai dorești de la viață, ca pensionar român? Păi… puțină adrenalină și un dosar penal. Că te mai plictisești și de facebook, și de telenovele și ca să-ți condimentezi puțin viața, te apuci și spargi uși prin bloc. Pensionarii nemți merg în croaziere, ai noștri își fac propriul parc de distracții, pe scara blocului.

„Un bătrân de 97 de ani din Timişoara s-a ales cu dosar penal după ce a lovit un pensionar de 74 de ani pe trecerea de pietoni şi a părăsit locul accidentului. Dosarul scoate la iveală că pensionarul şi-a reînnoit permisul la vârsta de 95 de ani.”, scrie adevarul.ro.

97 și 74 de ani. Mai ai ce căuta la volan, la 97 de ani? Aparent, un medic a hotărât că e apt să conducă. Asta deschide discuția despre cât de riguroase sunt aceste evaluări, la câți seniori care încurcă traficul avem pe străzi. Și nu doar că-l încurcă, dar mulți dintre ei sunt pericole publice. Nu zic să li se taie permisul, dar poate ar trebui verificați mai temeinic. Că ei n-au nicio treabă să iasă în trafic, crezând că au aceleași reflexe ca în tinerețe. Iar condusul e una dintre puținele „distracții” pe care le au în țara în care au avut ghinionul să se nască.

Nu generalizez, nu toți bătrânii României sunt ca cei despre care am vorbit azi. Dar seniorii acestei țări sunt o povară pentru un stat care îi tratează ca cetățeni de rang inferior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *