In vizor

Balconul fisurat de pe strada Horea, in lucrari de consolidare

Dupa cativa ani in care a stat in stare avansata de degradare amenintand vietile trecatorilor de pe strada Horea, balconul de deasupra intrarii in Irish & Music Pub a fost inconjurat de schele si zona este securizata. Dupa repetate somatii la adresa asociatiei de locatari, primaria le-a dat in aprilie si o sanctiune, dupa care s-a emis un certificat de urbanism. Acum balconul este sustinut de un dispozitiv din lemn si sunt anuntate lucrari de consolidare. Initiativa ii apartine noului proprietar al apartamentului din care face parte.

Fisura din ce in ce mai adanca a balconului de pe Horea a fost semnalata de Ziar de Cluj in urma cu aprope un an, cand oficialii Eparhiei Reformate promiteau ca au un plan de renovare si ca planuiesc sa colaboreze cu primaria pentru refatadizare, insa de atunci balconul a ramas neatins. La mijlocul lui august, un grup de cititori revoltati au remis redactiei o plangere in care atrag atentia ca e vorba de un pericol real, mai ales ca vechile fisuri se extind din cauza lucrarilor care se faceau la acea ora pentru refacerea infrastructurii din zona.

Ariana Mandrut, presedintele Asociatiei de Locatari de pe strada Horea 5, a fost foarte iritata in acel moment, cand Ziar de Cluj i-a cerut explicatii despre balcon.

„Domnule, firmele pe care le-am contactat ne-au cerut 160.000 de euro sa ne repare balconul. De unde atatia bani? Proprietarii din imobil sunt oameni in varsta si nu au de unde sa puna atatea mii de euro. De ce nu ne ajuta primaria? E totusi monument istoric! Dar va spun ca nu este responsabilitatea noastra. 60 la suta din cladire se afla in proprietatea Bisericii Reformate care pur si simplu refuza sa se implice. Cei de acolo ne-au zis ca nu au buget. Si ei sunt de vina, fiindca situatia e intr-adevar grava”, spunea ea.

Oficialii Directiei Politia Locala a Primariei Municipiului Cluj-Napoca ne-a precizat ca au somat asociatia de proprietari de mai multe ori, ultima data in decembrie 2013.

“Datorita faptului ca aceasta nu a inceput demersurile, conform prevederilor legale-in zona protejata-de intretinere in stare buna a partilor indivize comune aflate in intretinere cu referire expresa la balconul deasupra intrarii la Irish Pub, in data de 30.04.2014 i s-a intocmit proces verbal de constatare si sanctionare a contraventiei”, au aratat acestia.

Potrivit reprezentantilor municipalitatii, in cursul lunii iulie, asociatia a inceput demersurile conform prevederilor legale pentru consolidarea balconului. Astfel, in data de 25.07.2014 a fost emis, in regim de urgenta, Certificatul de Urbanism nr.2765.

“In conformitate cu prevederile art., 654 coroborat cu art.655 si 690 din Codul Civil, proprietarul este obligat sa asigure intretinerea spatiului care constituie bunul principal, astfel incat cladirea sa se pastreze in stare buna. Fiecare coproprietar suporta cheltuielile legate de intretinerea, repararea si exploatarea partilor comune, in proportie cu cota sa parte”, au incheiat acestia.

In prezent, zona balconului este inconjurata cu schele de lemn care includ si sustinerea balconului. De o parte si de alta sunt placute pe care scrie “Atentie, pericol de cadere balcon”.

Chiar deasupra intrarii in Irish & Music Pub este o alta placuta pe care se atentioneaza ca se executa “lucrari de interventie de prima necesitate”, mai exact consolidarea balconului pe fatada principala a imobilului. Ca beneficiar al lucrarii este mentionat Cosmin Gheorghe Marcu, executantul este Avangart SRL, iar durata de executie a lucrarilor a fost stabilita la 12 luni.

Un oficial al Avangart SRL, care a tinut sa isi pastreze anonimatul, a precizat ca initiativa ii apartine in totalitate lui Cosmin Gheoghe Marcu, cel care a achizitionat apartamentul aferent in urma cu doua luni.

“Proprietarul a transat toata tevatura cu raspunderea pentru starea balconului. Si-a dat seama de pericol si a luat initiativa acestei lucrari. I-am si spus ca a avut noroc ca nu s-a prabusit, ar fi ajuns la puscarie cu siguranta. Balconul s-ar fi prabusit cu aproape o tona de material peste cine s-ar fi nimerit acolo si il facea praf, a fost o sansa extraordinara faptul ca nu s-a intamplat un necaz in toti acesti ani”, a apreciat specialistul de la Avangart SRL.

Firma de constructii a executat schela dupa un proiect realizat de o firma de specialitate.

“Proiectul cuprinde deocamdata doar schela, nu si lucrarile de renovare si refatadizare. Beneficiarul nu are nici resurse si nici intentia sa execute mai mult decat ceea este necesar pentru sustinerea structurii balconului si inlaturarea pericolului de prabusire”, a punctat reprezentantul firmei. 

Problema e departe de a fi rezolvata, dupa cum a precizat Ballai Zoltan, consilier eparhial in cadrul Bisericii Reformate Cluj. 

„Cladirea a apartinut bisericii in totalitate, insa in anii ’90 o parte din apartamente s-au vandut, asa ca noi mai avem in prezent doar 47%. Au mai fost tot felul de procese care inca nu s-au incheiat si care acum se desfasoara la Strasbourg. Stiu ca locatarilor le este foarte greu sa repare totul, mai ales ca fadata e doar o mica parte din ce ar trebui reabilitat. Instalatiile sunt foarte vechi, ar trebui schimbate toate geamurile si acoperisul are o suprafata enorma, de vreo 2.000 de metri patrati. In total, costurile ar ajunge pe la 600.000 – 700.000 de euro. Noi ne-am aratat disponibilitatea de a participa cu cei 47% din suma care ne revine, insa asociatia de locatari ne-a transmis ca nu sunt bani pentru asta. Am incercat sa accesam si oportunitatea pe care o ofera primaria pentru refatadizare, insa e o procedura anevoiasa si nici acolo nu se poate incepe un proiect fara contributia financiara a tuturor. Suntem intr-un impas. Poate ca o iarna mai merge si asa, mai ales ac s-au pus schele la balconul cu probleme, dar apoi trebuie sa gasim cumva o solutie”, a explicat Ballai. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *