In vizor

Bâlbâială în Consiliul Județean Cluj. Consilierii județeni habar nu au ce votează. Modernizarea unei secții a Spitalului Borșa costă 1400 de euro/mp

Consilierii județeni au fost gata să voteze azi un proiect pe care se pare că doar cei de la USR l-au citit. Este vorba despre modernizarea pavilionului de ergoterapie și a pavilionului în care se află centrala termică ce deservește acest pavilion, din cadrul Spitalului de Boli Cronice Borșa.

Consilierul USR, Mihai Iepure, a cerut explicații pentru suma foarte mare de bani solicitată în vederea modernizării respectivului pavilion, însă nimeni nu a putut să i le ofere. Iepure a atras atenția asupra faptului că modernizarea unui pavilion care găzduiește secția de croitorie și cea de arte plastice costă 1400 de euro/mp.

„Din calculul nostru rezultă un preț de modernizare de 1400 de euro pe metru pătrat. Pare un preț exagerat. Cu acest preț se poate construi o clădire nouă, motiv pentru care grupul USR se va abține la acest proiect”, a explicat Mihai Iepure.

Vestea a fost total neașteptată atât pentru ceilalți consilieri locali, cât și pentru președintele Alin Tișe și vicepreședintele Vakar Istvan. Ce a urmat apoi, a fost o bâlbâială, culminată cu amânarea acestui proiect.

Redăm mai jos conversațiile de la acest proiect:

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe: „E cineva care poate să ne explice?”

Nu a răspuns nimeni.

Tișe: „Este un deviz estimativ”.

Iepure; „Așa a fost și la echipamente, deviz informativ, dar în momentul când faci o licitație cu o sumă, nu e prost cine cere, e prost cine dă”.

Tișe: „Voi cere explicații de la doamna manager de acolo, voi supune totuși la vot proiectul, pentru a nu fi întârzieri. Aș vrea să primim explicații, dacă valorile sunt în logica economiei de piață, sau sunt valori mult mai mari. Noi am luat ca atare ceea ce a pregătit spitalul, fără să intervenim în bucătăria internă.

Iepure: „Este vorba de secția de ergoterapie unde în acest moment este atelierul de croitorie și un atelier de arte plastice, nu e vorba de o secție de spital, de chirurgie, care are alt regim”.

Tișe: „Îl amânăm, sau nu?”

Vakar: „Pai eu nu știu ce e”, în timp ce frunzărea niște hârtii din fața lui.

Tișe: Doamna manager l-a propus (n.r proiectul).

Iepure: „Dacă considerați, și nu este o urgență, putem să amânăm proiectul pentru o ședința ulterioară și să avem explicații”.

Se face liniște. Urmează alte consultări. Într-un final Tișe a luat decizia să amâne proiectul și să obțină explicații suplimentare.

Tișe:„Propun amânarea. Haideți să supunem la vot amânarea. Numai puțin. Eu sunt inițiator? Nu se mai poate… ok. Amânarea. Fiindcă s-ar putea să facem o amânare doar ca să pierdem vremea, dacă dânșii își mențin părerea, o facem de dragul de a o face. Vreau să mă lămuresc și eu ce e acolo”.

„Imobilul C 10 pavilion ergoterapie a fost construit în anul 2004 şi este o construcţie realizată pe structură din lemn cu un nivel având o suprafaţă construită de 294 mp. Imobilul C9 centrala termică pavilion ergoterapie a fost construit în perioada 2005-2006 şi are o suprafaţă construită de 21 mp, fiind format dintr-o singură încăpere. Ambele clădiri  fac parte din zona de protecţie a ansamblului monumental istoric Castel Banffy (CJ-II-m-B-07536). Este necesară asigurarea funcţionării, pavilionului ergoterapie şi, implicit, a centralei termice care asigură încălzirea acestuia. Expertiza tehnică nr. 348/septembrie 2023 efectuată de Expert tehnic Vasile V. Păcurar (Certificat de atestare serie E nr. 367/06.04.1993 MLPAT) recomandă măsuri de reparaţii curente pe toate zonele unde este necesar”, se arată în proiectul de hotărâre.

 

Valoarea totală a investiţiei (INV) = 2.898.603,73 lei cu TVA inclus , din care construcţii – montaj (C+M) = 2.095.647,06 lei cu TVA inclus.

Ulterior adoptării hotărârii se vor aloca sumele necesare pentru realizarea investiţiei “Modernizare pavilion ergoterapie şi pavilion central termică ergoterapie” la Spitalul de Boli Psihice Cronice Borşa, din bugetul Județului Cluj, începând cu anul 2024.