Din oras

Azilul de noapte de pe Oasului, preluat de Primarie numai pe hartie

In urma cu doua luni, consilierii locali votau darea in folosinta gratuita Directiei de Asistenta Sociala si Medicala azilul de noapte de pe strada Oasului, administrat pana atunci de fundatia Prison Fellowship. Numai ca predarea amplasamentului nu s-a facut nici pana acum, motiv pentru care azilul continua sa functioneze in conditiile de pana acum: fara ingrijitori, fara asistenta medicala, cu un politist local, care asigura paza si un singur om, coordonatorul centrului, care se ocupa de peste 40 de oameni fara adapost.

In sedinta Consiliului Local de saptamana trecuta s-au aprobat o organigrama si un regulament de functionare pentru azilul rebotezat “Centru de gazduire temporara”, inutile si acestea pana cand nu se preda amplasamentul. Reprezentantii Primariei pun intarzierea de doua luni pe seama perioadei de concedii si spun ca totul se rezolva in urmatoarele zile.

“Nu s-a facut predarea documentaristica in administrare de catre cei de la Patrimoniu. A fost si perioada de concedii, dar urmeaza sa se faca in perioada urmatoare. Intre timp, cei de la Asistenta Sociala au fost acolo, si-au facut un inventar, si-au intocmit un plan”, a precizat Oana Buzatu, purtatorul de cuvant al Primariei.

Cum se schimba azilul de noapte

Noul proiect al Centrului de gazduire temporara, aprobat de consilieri, aduce anumite schimbari in modul de functionare al adapostului. Beneficiarii nu vor putea ramane aici mai mult de un an, in conditiile in care pana acum azilul avea locatari care au stat ani buni. In schimb, vor avea parte de consiliere pe mai multe planuri, cu scopul de a-si gasi un loc de munca si un loc permanent unde sa locuiasca. Va creste si numarul angajatilor: pe langa seful de centru va mai exista un asistent social, doi psihologi, un asistent medical, un ingrijitor, o infirmiera si un muncitor necalificat.

Persoanele gazduite in centru vor beneficia de control medical gratuit, dar si de asistenta sociala si juridica. In schimb, nu vor avea voie sa consume alcool in perimetrul centrului, sa distruga sau sa sustraga bunurile sau sa aiba o atitudine ostila fata de ceilalti beneficiari sau personalul centrului.

Cei care vor avea la activ doua abateri de genul nepastrarea curateniei, fumatul in alte locuri decat spatiile amenajate, consumul de alcool sau droguri, comportament violent sau nerespectarea altor reguli ale centrului vor fi exclusi din azil, fara sa aiba oportunitatea sa mai fie gazduiti aici.

Azilul are trei dormitoare pentru barbati, unul pentru femei, doua grupuri sanitare, un spatiu destinat hranei, un depozit si un birou administrativ.

Foto: ziuadecj.realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *