In vizor

Autoworld, Tirrena Scavi, Sortilemn, Baladei Thirdway, MMM Parts, SANEX, Mobile Distribution, IQUEST, VLG, CTP – companii clujene ce fac umbra pamantului fiscal

Ziar de Cluj v-a prezentat recent o lista cu 150 de firme clujene care au cifre de afaceri anuale foarte mari, dar care, in mod suspect, au profituri declarate jenante, care insulta inteligenta oricarui om ce le analizeaza.

 

Citeste si:

TOP 150 de firme clujene cu cifre de afaceri ametitoare, DAR profituri SUSPECT de mici. ANAF Cluj ar trebui sa mediteze putin dupa citirea acestor cifre. Putem vorbi de o stare generala de evaziune fiscala?

Inter Cars, Punctual Comimpex, Mol Retail, Frieslandcampina, Fujikura, Energobit, Unix Auto, Impresa Pizzarotti, Eckerle si ARL fac businessuri de sute de milioane si declara profit de cumparat seminte prajite!

 

Vom analiza in parte FIECARE firma, in transe de cate 10, ca sa nu plictisim.

Este timpul sa dam jos perdeaua de fum care incojoara acest subiect, aceste firme, dintre care cele mai multe pozeaza in nestemate ale business-ului clujean. In ceea ce priveste acest top 150, discutam de companii care au un istoric larg de anuntare a unui profit mic, nu cele care au doar pe 2016 profit mic. 

Clujul a devenit casa unor companii care se comporta foarte straniu din punct de vedere fiscal. Facand o medie a procentului de profit pe care aceste 150 de firme il declara (ea iese 0,93 la suta!) am ajuns la concluzia ca Clujul este pur si simplu batjocorit de aceste companii. Am adunat sumele din cifrele de afaceri ale celor 150 de companii din topul nostru inedit de trist si am ametit: aceste 150 de firme au impreuna o cifra de afaceri cumulata de 9.136.992.660, adica 2 MILIARDE DE EURO! Daca, facand o proiectie, procentul de profit ar creste de la media de 0,93% la 10 la suta, cat ar fi MINIMUM de bun simt, Clujul ar fi mai bogat cu multe zeci de milioane de euro. 

Sunt companii foarte mari la Cluj care au cifre de afaceri ametitoare si care traiesc pe pierderi sau pe profituri de 4000 de euro ani de zile. De ce aceste firme nu sunt luate la purecat de catre institutiile statului?

Astazi, episodul doi, locurile 11-20.

Si o veste extrem de importanta: Directia de Finante si ANAF „s-au autosesizat in privinta aspectelor semnalate si a trimis articolele Ziar de Cluj catre structurile specializate pentru verificare”. Ziar de Cluj se dovedeste inca o data a fi o publicatie influenta care pune pe tapet problemele societatii clujene. Iar problema firmelor gigant cu profituri mici este una reala.

 

11. AUTOWORLD – 1,8% profit

 

Domnul Janos Mezei, prin firma AUTOWORLD, vinde marcile Volkswagen si Audi de decenii. Si s-a facut aproape un deceniu de cand Autoworld nu a mai declarat profit sanatos. La 2016, rata de profit este de 1,8 la suta, ceea ce este foarte putin, ca sa nu zicem nesimtit, stiind marginile pe care Porsche le da dealerilor. Dar si mai interesant este ca in ultimii 7 ani, dl. Mezei a declarat profit atat de mic, incat credem ca abia a putut dupa ce bea apa.

Bine, dumnealui pozeaza in rest ca milionar, are chiar o viata de milionar, dar banii ii vin de la Domnul Iisus, nu din masinile vandute, ca acolo ii merge tare tare greu. dupa cum se vede mai jos:

Traim vremuri moderne si ne-am interbat daca nu cumva domnul Mezei o fi traind din banii sotiei. Niet! Desi sotia, Ioana Mezei, are firma de „dizain” interior si se chinuie prin agentia sa de „piar” sa isi construiasca o imagine de femeie de afaceri, nu de nevestica de milionar, ei bine, nici ei nu ii merge prea bine.

In ciuda cifrei de afaceri babane, Primera Interiors a doamnei Mezei abia are cu ce sa isi plateasca gazul… O fi invatat de la domnul Mezei niste obiceiuri fiscale.

 

12. Tirrena Scavi Condotte G.I.E – 0 % profit

 

Eu, daca as fi inspector ANAF sau ofiter SRI, si as vedea cifrele de afaceri de mai jos de la firma asta m-as intreba serios oare unde se duc banii astia din cifra de afaceri cand se duc. Om fi noi prieteni cu italienii, sange latin, dar mi se pare ca aici sangele se cam fura. 

 

Interesant este ca omul de afaceri de origine albaneza Moren Dakoli, aflat la carma imperiului Tirrena, mai este administrator la o firma cu denumire ultra similara ca cea de mai sus, doar ca asta se numeste TIRRENA SCAVI CONDOTTE COSSI GIE. Insa ca firma-sora, are aceleasi apucaturi fiscale. Prin firma asta ce are numai un COSSI in plus la denumire au trecut aproape 100 de milioane de dolari in 2014. Pai, tesoro, cum e possibile?

 

13. SORTILEMN – MINUS 2,11 % profit. Adica pierdere babana

 

Compania Sortilemn din Gherla este unul dintre cei mai importanti furnizori locali ai grupului suedez IKEA. 

Pana in anul 2020 toata productia fabricii (umerase, in principal) din Gherla va merge catre concernul suedez. Pe de alta parte, anual, 50-60% din productia totala de mobilier a Sortilemn merge catre IKEA.

Produsele design IKEA fabricate de Sortilemn sunt comercializate atat pe pietele din Europa (Suedia, Germania, Franta sau Marea Britanie), cat si in Arabia Saudita, Japonia, SUA si Canada, precum si in magazinul IKEA din Bucuresti. Compania produce fotolii, tabureti, scaune si mese de bucatarie, mese de cafea, elemente mulate pentru scaune de bucatarie sau scaune pentru spatii publice.

Sortilemn a fost infiintata in anul 1961 cu principal domeniu de activitate producerea de placaje, furnire, PAL si scaune. Sortilemn a fost privatizata in luna noiembrie 1999, in prezent actionarul majoritar fiind omul de afaceri Michael Brandhuber cu o participatie de 64%, 35% din actiuni apartinand lui Ghisa Ludovic, iar 1% din titluri fostilor sau actualilor colaboratori si angajati ai companiei.

De peste 5 ani de zile, in ciuda faptului ca este una dintre cele mai puternice firme din judet, Sortilemn declara cifre de profit minuscule. Jenant de minuscule. Iar culme obrazniciei este ca in 2016, Sortilemn a marcat o pierdere de 3 milioane de lei. In oglinda, alti furnizori din Cluj ai IKEA au cifre de afaceri mari, dar si profituri mari declarate. Fiidnca cine face afaceri cu Ikea e ca si cum ar fi catsigat la loterie.

 

CH Industrial Prod este o alta firma in care ii regasim pe cei doi – Michael Brandhuber, un austriac cu domiciliul la Cluj ce in curand va implini 56 de ani si Ludovic Ghisa. Lucrurile sunt si aici similare: au o cifra de afaceri mai mult decat consistenta, dar se chinuie intre pierderi si profit mic mic. Pai, nu mai bine ii impusca Fiscul sa nu se mai chinuie?

 

Michael Brandhuber – administrator si actionar principal

 

14. Baladei Thirdway Transport – 0,89%

 

Numele acesta cocofletz v-ar putea induce in eroare, caci pana in 2015 firma se numea Trota. Se ocupa cu transport rutier international, postura din care la cei peste 450 de angajati, face o ciffra de afaceri babana si un profit mai mic ca un ac de gamalie. TROTA SITJAR FRANCESC este proprietarul, spaniol de origine, si, ca orice strain, este obisnuit sa smantaneasca tot ce poate din cifra de afaceri facuta in Romania. Da-i dracului de clujeni, lui Trota sa ii mearga bine. Dupa cum observati, in ultimii 5 ani, domnul Trota, 43 de ani, domiciliat in Lleida, efectiv era sa moara de foame cu profitele sau pierderoaie consistente.

Genul acesta de firme sunt demne de dispret. Pentru ele, Clujul este un off-shore unde practica sclavia moderna facand tone de bani. Implicare in comunitate? ZERO.

 

 

15. MMM Autoparts aniverseaza 10 ani de cand se prefac ca fac profit

 

Alti doi spanioli care cred ca judetul Cluj e ceva El Dorado fiscal, si nu se inseala, sunt PRIU PONT JORDI, care pe 12 iulie va implini 43 de ani, si PRIU BAIXERAS MIGUEL.

MANUFACTURA MODERNA DE METALES S.A., cu sediul in Spania, localitatea MOLINS DE REI (Barcelona), str. Miguel Torello I Pages, nr. 25, este actionarul principal al sereleului MMM Autoparts care la 136 de milioane a „tusit” cu mare greu un profit de numai 2,77 la  suta in conditiile in care ei produc tubulatură pentru motoare auto și diverse alte sisteme ale mașinii pentru care este nevoie de astfel de componente, pe o industrie in explozie de cerere.

4 17 34

 

 

16. SANEX – gresie placata cu tupeu – 0,02 la suta profit

 

Producătorul de plăci ceramice Sanex din Cluj-Napoca, parte a grupul austriac  Lasselsberger, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 128 mil. lei.
 
Profit? 5000 de euro. Bataie de joc!
 
Capacitatea de producţie a fabricii Sanex din Cluj este de peste 6,5 mi­lioane de metri pătraţi de plăci ceramice anual. Administratori? Slovacul MOLNAR PETER, neamtul HOFMANN MARTIN ERNST, austriacul BAUMGARTNER GUNTHER RUDOLF. Ei cred ca Romania ar trebui probabilsa propuna ceva OG prin care sa acoperim noi de la bugetul statului pierderile bietelor companii care functioneaza pe pierdere de atatia ani. De ce sa se osteneasca Fiscul sa demonstreze ca multinationalele isi exporta profiturile in patriile mama si achita acolo impozitul pe profit, aici la noi platind doar ceva TVA si impozite pe salariile mizere pe care le ofera, cand pot sa capatuiasca firmulite mici care comit acte de indisciplina fiscala si si-au facut norma? Ca doar multinationalele isi permit sa plateasca o armata de avocati daca e necesar, insa cei mici platesc si merg mai departe.

SANEX a fost un brand simbol al Clujului, acum insa este o rusine a Clujului. Implicare in comunitate? ZERO.

 

17. Mobile Distribution – MINUS 1,11 la suta. Bataia de joc fiscala a sotilor Silvia si Zsolt Fodor

 

Marta si Zsolt Fodor sunt unii dintre cei mai ciudati, abili si low profile oameni de afaceri din istoria Clujului. Ei fac cifre de afaceri de zeci de milioane anual de peste 14 ani si putem dovedi jos asta. Ultimele 12 luni au fost tare incarcate pentru Zsolt Fodor, anchetat de DNA pentru dare de mita la fostul viceprimar Anna Horvath. 

Dar ultimul an a fost tare greu si pentru cele doua firme etalon ale grupului lor: Mobile Distribution care se ocupa cu partea de vanzare de aparatura si conectica pe partea de telefoane marcheaza al doilea an de pierdere groaznica. Insa pierderile sunt foarte suspecte, fiindca in ultimii 10 ani, Mobile a scazut ca cifra de afaceri de la 494 de milioane la 123 de milioane pe 2016. Indiferent de an INSA, acelasi tipic: sub 1 la suta profit.

 

 

Despre sotii Zsolt se spune (si putem si dovedi) ca detin o gramada de proprietati ultravaloroase in zona istorica a Clujului. Ne intrebam din ce bani le-au cumparat (ca suntem convinsi ca nu serviciile maghiare ii sponsorizeaza). Spunem asta fiindca nici firma EURO GSM IMPEX SRL pe care se desfasoara dealership-ul cu firma de telefonie Orange nu o duce mai bine. La 96 de milioane cifra de afaceri, au marcat cam 300 de mii de euro profit pe 2016. Bietii de ei! Insa mai e ceva…

 

… un analist fiscal putin mai curios ar putea observa ca a mai existat o firma cu titulatura asta: EURO GSM 2000 SRL – azi radiata. Urmarindu-i cadavrul fiscal, observam ca in trecut sotii Fodor aveau mult mai mult chef sa isi declare profiturile din telefonie mobila. In anii trecuti. Bine, nu sareau calul, dar erau oricum mai mari.

 

 

Pasiunea pentru profiturile mici e una tot mai solida. Doamna Silvia Fodor are un mic business de conceptie: Chic Ville, o retea de magazine cu obiecte de decoratiuni interioare inimaginal de scumpe, dar pe care de patru ani de zile marcheaza pierderi in continuu. Poate isi face cineva pomana cu doamna Fodor sa o imprumute pana la chenzina…

Home Decostyle SRL

 

18. IQUEST Technologies SRL – tupeu de tupeu in IT

 

IQUEST este uan dintre marile firme de IT din Cluj-Napoca. Mare la cifra de afaceri, mica la profitul declarat. In ultimii ani, profitul i-a intrat companiei la apa, mai ales dupa manevrele cu actiuni si imobiliare pe care le-a performat BRODY CORNELIUS, persoana fizica de cetatenie romana si germana, care va implini curand 54 de ani, si care papusareste managementul sereleului din Romania prin intermediul IQUEST HOLDING GmbH, persoana juridica germana, cu sediul in 60329 Frankfurt pe Main, str. Wilhelm Leuschner nr. 72, inmatriculata la Registrul Comertului Mannheim sub HRB 716921, reprezentata tot de BRODY CORNELIUS.

Brody e sarac lipit pamantului, abia tine firma din Romania. Cu micile sale economii, a reusit in 2014 sa dea 10 milioane de euro pe terenul fostei fabrici Flacăra din Cluj-Napoca, unde dezvolta un proiect imobiliar de mare amploare. „Proprietatea achiziţionată are o suprafaţă aproximativă de 18.000 metri pătraţi, iar tranzacţia am finalizat-o de curând. Proprietatea a fost achiziţionată de la firma LBBW Immobilien, însă din motive de confidenţialitate pentru părţile implicate în tranzacţie, nu putem preciza valoarea achiziţiei”, spunea pentru prosti Brody in 2014.

 

19. VLG – 2,25 % pe o bobina mica

 

Prezenta în România încă din anul 2000, firma VLG are ca principal obiect de activitate comertul tuturor categoriilor de cabluri si conductori precum si a sarmei de bobinaj. Actionar principal este o firma maghiara, VLG Kft, administrator Alexandru Domocos. Priviti parcursul fiscal al acestei companii din ultimii 10 ani si intrebati-va, caci noi o facem, din ce traieste aceasta firma, de vreme ce are cifre de afaceri enorme, dar profituri mai mici ca o bobina?

 

20. Compania de Transport Public SA – 2,42 %

 

Desi e vazuta ca o regie a Primariei, CTP (fosta RATUC) e azi o companie in toata regula. Asa cum Compania de Apa condusa de Ceataris declara profit sanatos dupa activitate, ne intrebam oare de ce Liviu Neag, seful CTP, nu reuseste nici chip sa faca profit mai mare pentru oras?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *