Din oras

Auschwitz-ul câinilor fără stăpân din Apahida. Primăria se crede mai presus de lege – FOTO – VIDEO

În Apahida, câinii fără stăpân sunt luați de pe domeniul public și sunt ținuți în curtea Primăriei, în cuști de 1 mp, printre utilaje și scule de lucru, deși legea spune că trebuie duși într-un adăpost special amenajat. Primarul Grigore Fati recunoaște senin că nu există un adăpost pentru animale în localitate și că așa cum oricine are dreptul să țină unul sau mai mulți câini la curte și Primăria poate ține un câine în propria curte.

O întâmplare recentă cu mai multe personaje (un câine maidanez, un angajat al Primăriei Apahida, primarul din localitate și o doamnă care vrea să adopte animalul respectiv) arată că localitățile mici, mai ales satele, sunt la ani distanță de gestionarea situației animalelor fără stăpân. Povestea următoare a început în 24 mai și nu are nici acum un final. Grigore Fati promite totuși un happy-end.

“Totul s-a întâmplat în parcul din Apahida, care este și parc pentru copii. Acolo se afla o doamnă cu câinele ei personal, iar în apropiere era și un câine fără stăpân. Polițiștii locali i-au spus doamnei să iasă din parc, în caz contrar va fi amendată. Atunci doamna a întrebat că dacă ea va fi amendată, pe câinele celălalt cine îl sancționează? Trebuie menționat că acesta nu este un câine agresiv, toată lumea avea grijă de el. Atunci polițiștii locali au sunat-o pe viceprimăriță, care a luat decizia să fie ridicat câinele. Problema este că ei nu pot ridica câinele, potrivit Legii 155/2001 pentru că ei nu au un adăpost pentru animale, nu au nimic. Asociațiile de protecție a animalelor au fost în litigiu cu Primăria, acum câțiva ani, pentru că au luat câini și i-au dus la stația de epurare, unde au fost chinuiți din cauza condițiilor proaste.
Ce au făcut ei cu acest câine? L-au băgat într-o cușcă de 1 mp, în curtea lor, unde țin scule și alte lucruri, și timp de o săptămână acolo l-au lăsat. Îi dădeau apă într-o sticlă de plastic tăiată. L-au mutat între timp de acolo pentru că a sunat domnul doctor Sârbu de la DSV și le-a spus că va merge în vizită”, povestește Teodora Cozma, o femeie din Apahida, care din 24 mai se chinuie să adopte câinele.  

Când s-a prezentat la Primărie să adopte câinele, conducerea administrației publice locale i-a comunicat că îi va da animalul dacă se angajează că nu va mai ajunge niciodată pe stradă. Teodora Cozma explică de ce a refuzat propunerea Primăriei:

“Eu am depus cerere de adopție la Registratură, prin care am cerut să îmi fie dat mie câinele. Eu am găsit deja stăpân pentru câine, dar voi fi doar intermediarul până ajunge la adevărații stăpâni. Cei de la Primărie mi-au spus că îmi dau câinele, dacă eu voi face o cerere de mână în care să scriu că câinele nu va mai ajunge în stradă. Legea nu spune așa, ci spune că instituția care îmi dă mie câinele spre adopție trebuie să mi-l ofere microcipat, castrat și vaccinurile la zi, cu carnet de sănătate. Altfel, nu ai dreptul să mi-l dai. Nu au vrut să facă așa ceva. Au spus că trebuie să se informeze pentru că nu cunosc legea. Păi dacă tu nu cunoști legea, în baza a ce ai ridicat cățelul?”

Ea spune că Primăria nu este la prima abatere de acest fel, au mai avut două abuzuri.

Din punct de vedere legal, Primăria Apahida nu are dreptul nici să țină câinele în curte, nici să îl dea în adopție și să aibă pretenția ca animalul să nu mai ajungă în stradă.

Contactat de Ziar de Cluj, Grigore Fati a precizat că patrupedul “este ținut la gospodăria comunală, i se dă mâncare, apă, este îngrijit”.
Cât despre adăposturi pentru câinii fără stăpân, ridicați de pe domeniul public, primarul afirmă că pe viitor are în vedere o astfel de investiție. Deocamdată, deși este ilegal, ține câinii în curtea Primăriei pentru că altă variantă nu are. Mai și pasează situația la cetățenii care pe propria cheltuială adună câini maidanezi de pe stradă și ulterior îi dau în adopție.

“Noi am încercat să facem contracte cu adăposturi, nu vrea nimeni să ne preia câinii, nici Clujul, nici Gherla, nici Dejul, nici Turda. Avem în vedere pe viitor să construim unul, deși costă foarte mult. Doamna care ne-a reclamat ce nu spune este că i-am oferit posibilitatea să se ocupe de problemă, în sensul că i-am propus să îi dăm spațiu, unde avem câteva adăposturi amenajate, neautorizate și să încercăm să colaborăm. Avem câteva adăposturi improvizate pentru acei câini care sunt violenți. I-am propus să vină la colaborare, nu dorește, cred că dânsa suferă de mania reclamațiilor. I-am propus această soluție temporară pentru că și dânsa are câțiva câini adunați de pe stradă”, afirmă primarul din Apahida.

Cum explică Grigore Fati situația cu câinele ținut ilegal în curtea Primăriei? Cam în felul următor:

“Un adăpost autorizat costă mult, trebuie să fie la o anumită distanță de localitate, trebuie să asiguri apă, curent. Noi căutăm teren acum. În curtea fiecărui cetățean nu este reglementat câți câini ai voie să ții. Ca atare avem în Dezmir o situație a unei doamne care are 20-30-40-50 de câini, situația este variabilă. Ca atare acolo este o curte a Primăriei, cred că putem ține și noi un câine”, declară Grigore Fati.

Primarul a promis că Primăria va steriliza și va microcipa câinele ținut în gospodăria comunală, apoi îl va da pe bază de contract de adopție, Teodorei Cozma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *