In vizor

Ascensiunea lui Bogdan Buta, presedintele Federatiei SHARE, descrisa de un fost partener de-al acestuia

Ziar de Cluj publica, mai jos, o scrisoare deschisa venita pe adresa redactiei, semnata de un fost partener de-al presedintelui Federatiei SHARE, Bogdan Buta, si care descrie cum a ajuns acesta sa-i controleze pe cei 80.000 de studenti din Cluj-Napoca. Sub protectia anonimatului, semnatarul scrisorii deschise descrie ascensiunea lui Bogdan Buta, de la un simplu voluntar in primul an de facultate, la un personaj care controleaza evenimentele publice organizate in Cluj-Napoca. “Cine e Bogdan Buta? Ce inseamna Omnipass? Ce face StudCard? Cine sunt liderii studentilor?”, sunt doar cateva intrebari la care se raspunde in scrisoarea de mai jos.

 

STUDCARD – o idee pentru a jecmani studentii

 

“Bogdan Buta e un tanar <> stabilit in Cluj-Napoca prin anul 2004. S-a nascut pe 8 martie (de acolo vine si partea lui feminina), in Aiud, judetul Alba. Din primul an de facultate (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca) s-a apucat de voluntariat.

Prin 2007 a fost ales presedinte la Organizatia Studentilor din Universitatea Tehnica avand deja foarte multi sustinatori din randul decanilor si rectorului de atunci. In scurt timp devine membru COS (Consortiul Organizatiilor Studentesti Cluj), unde se cunoaste cu Iancu Serbanescu, care este membru fondator.

In 2008 Iancu Serbanescu, fiu de medici si profesori in UMF, vine cu o idee extraordinara: “Hai sa facem un card al studentilor care sa le ofere cele mai tari reduceri din oras”. Si s-a nascut Studcard-ul, care avea sa jecmaneasca inca de pe atunci zeci de mii de studenti. Dadeai 20 de lei si primeai un card, plus un cont bancar la Volksbank.

Ideea cardului a fost buna, insa Buta nu a fost de acord sa faca bani pe spatele studentilor. S-a facut comisie, iar ideea lui Iancu a fost respinsa. In cele din urma acesta paraseste COS si isi intemeiaza CSR (Consortiul Studentilor din Romania), un nume asemanator vechiului “job”, ca sa poata induce in eroare institutiile publice si sa se poata folosi in continuare de imaginea COS. In CSR urma sa se lanseze noul card al studentilor, iar Iancu sa isi formeze un mic “imperiu” financiar avand o echipa de 5-6 angajati, cativa voluntari si studentii care cumparau cardul – adica imi cer scuze! – studentii care donau 20 de lei si in schimb primeau carduri.

 

Alta porcarie – OMNIPASS

 

In 2009 ia nastere “Omnipass” – cardul studentilor conceput de Buta, Ciubuc, si alte personaje care se prezentau drept lideri ai studentilor. Ca sa intre intr-o rivalitate eterna cu vechiul prieten de la COS, Buta se foloseste de Primarie ca sa obtina “reducere” la CTP (fostul RATUC), iar studentii de la buget sa circule “gratis” pe 2 linii ale companiei de transport public. Bineinteles, cardul Omnipass se elibera <> si era <> de acest gen. Insa si acesta te obliga sa iti faci un cont la BT (administrare cont, alte taxe, etc.,  plateai undeva la 18 lei pe an, adica tot un fel de Studcard).

Buta incepe sa creeze o legatura tot mai stransa intre ONG-urile studentesti din Cluj si isi formeaza cea mai tare echipa de voluntari. Adica fiecare ONG studentesc era “obligat” sa faca parte din COS daca dorea sa obtina ceva de la primarie, Casa de Cultura a Studentilor etc. Pe langa asta, presedintii de organizatii trebuiau sa isi trimita 5-6 voluntari  de fiecare data cand erau solicitati. Pe atunci erau aproximativ 28 de ONG-uri studentesti care faceau parte din COS, insumand un minim de 140 de voluntari care “lucrau” pentru Buta.

Intre timp, Bogdan paraseste OSUT si se axeaza tot mai mult pe COS. La OSUT vine presedinte Radu Rus, care dupa ce “castiga” alegerile isi incepea bucuros mandatul. Dupa prima luna de presedinte OSUT, reuseste si Radu sa isi schimbe vechea Dacie cu o masina putin mai noua si mai buna (nu comentam mai multe, era noul presedinte si avea nevoie), Buta lasand dupa el un buget atat de mare incat OSUT era mai puternic financiar decat COS.

Dupa primul an se schimba toata situatia…..OSUT pierde sediul, banii sunt tot mai putini, iar oamenii buni au plecat sa lucreze pentru Buta.

Revenind la Consortiu, in fiecare an se organiza “Luna Studentului Clujean”. Era o luna plina de evenimente pentru studenti – parteneri si organizatori- COS plus ONG-urile studentesti din Cluj. Primaria a sustinut mereu aceste demersuri, asa ca, inca de pe atunci Buta era favorizat la castigarea proiectelor depuse pentru obtinerea de finantari.

 

Comisioanele lui Iancu Serbanescu si Buta

 

Din aceste proiecte, baietii destepti au inceput sa aiba anumite comisioane. Iancu (Serbanescu, n.r.) nu a stat nici o data de o parte, asa ca si Studcard-ul organiza evenimente pentru studenti si depunea proiecte la primarie pentru a primi finantare. De multe ori, proiectele nu erau aprobate asa ca Iancu ameninta in dreapta si in stanga pe ideea: “de ce Buta primeste bani si noi nu primim?, de ce il favorizati pe el si noi suntem lasati balta?, si noi reprezentam studentii” – si uite asa Primaria a fost nevoita sa imparta in mod frateste 70% pentru COS – OMNIPASS – Buta  si  30 pentru CSR -Studcard-Iancu.

Dupa ce COS-ul prinde putere, Buta incepe promovarea agresiva a Omnipass-ului cu ajutorul organizatiilor studentesti. Fiecare ONG era obligat sa elibereze cardurile Omnipass in sediile acestora.

Buta, baiat venit de la Aiud, inteligent din fire, dar fara sa fie atent la detalii, anticipeaza toate aceste lucruri asa ca prin 2012 el avea deja 2 ani de cand isi infiintase propria firma “Dettra Organization SRL”, asa ca incepe sa apara tot mai des sigla “Dettra” pe afisele COS si/sau Omnipass.

Buta si Ciubuc dau ultima lovitura studentilor si ii obliga sa detina Omnipass ca sa poata intra in caminele UBB (Ciubuc fiind in ultimul an al mandatului de prefect al studentilor din UBB). Unii studenti s-au revoltat, dar deja era prea tarziu – baza de date era creata, Ciubuc a plecat si nu putea fi tras la raspundere, Marga (rectorul UBB pleaca si el la Minister), studentii isi revin si isi vad de ale lor.

 

Aproape ca facem de un dosar la DNA…

 

Cu o baza de date si o imagine puternic promovata, Buta lanseaza “Absolvire de la A la Z” dupa o discutie de colaborare nereusita cu cei de la “TocaRoba” care aveau monopol pe acest segment de piata. In acel moment Buta decide sa dea cu ei de pamant, asa ca isi foloseste toate relatiile si tot ce avea la indemana ca sa ii scoata de pe piata pe cei de la “TocaRoba”. Reuseste acest lucru in mai putin de un an. Cum? Mintind studentii ca le ofera anumite avantaje si beneficii, mituind sefii de an ca sa semneze cu ei etc. Dupa cateva absolviri organizate, Buta isi cumpara 2 “Mercedesuri Vito” pe care le branduieste cu sigla lor.

Treptat isi dezvolta propriul business si se foloseste de toti oamenii cu influenta din jurul lui. Are relatii in primarie, a creeat mai multe ONG-uri prin care ruleaza banii (de exemplu Omnipass are forma juridica pe ONG-ul “StudentPlus”, “Asociatia Leaders Alliance” se ocupa de biletele de intrare in clubul Euphoria Music Hall).

Toti banii se invart intre firma lui Buta si ONG-urile create de acesta, ca sa ii fie foarte usor sa faca rulaj. “Dettra Organization” elibereaza facturi pentru “consultanta in marketing” la diferite evenimente organizate tot de el si ONG-urile lui.

Buta e presedinte la Fundatia SHARE, care va conduce tot ce inseamna “Capitala Europeana a Tineretului 2015” si tot el va oferi si consultanta in organizarea evenimentelor, iar TIMAF probabil va fi “cel mai cotat” eveniment al anului 2015.

TIMAF a fost conceput prin anul 2011 avand ca scop eliminarea TIFF-ului pe motivul ca primeste finantare prea mare de la Primarie si nu are concurenta (exact acelasi lucru in cazul “absolvire de la Al a Z” si “TocaRoba” ) – facem un proiect asemanator ca sa ii dam jos. Buta se pricepe foarte bine sa omoare concurenta si nu vrea sa accepte ca sunt tineri care fac business din placere si pentru ca vor sa dea o altfel de fata orasului Cluj-Napoca. Tineri care creeaza locuri de munca si care stau in chirie pentru ca nu isi cumpara apartamente si masini pe spatele voluntarilor. Sau alti “lideri” ai studentilor isi fac partie de schi la Buscat, sau castiga licitatia pentru curtea Palatului Banffy si isi deschide cafenea. Este vorba de Iancu Serbanescu, care isi promoveaza afacerile pe fatada “Casei de Cultura a Studentilor”, sau cel putin, isi promova, acum cu noul director s-au cam schimbat lucrurile.

Intrebarea mea este: Cate firme au participat la licitatia pentru “James Blunt”?  Cate firme pot primi finantari de la Primarie, tinand cont ca Buta primeste finantari prin cel putin 4 ONG-uri? Cine este de fapt in spatele lui Buta si de unde are el atat curaj sa batjocoreasca mii de studenti?”

 

Ziar de Cluj l-a contactat pe Bogdan Buta, presedintele Federatiei SHARE, care a acceptat sa raspunda acestor acuze intr-un viitor interviu.

Precizam ca problema cardurilor studentesti este puternic dezbatuta in Cluj-Napoca. In urma unor initiative, printre care cea avansata de consilierul local Ioan Bildea, s-a cerut Primariei Cluj-Napoca sa elimine obligativitatea cardurilor studentesti, care ii conditioneaza pe studenti sa beneficieze de gratuitati si reduceri pe mijloacele de transport in comun. De asemenea, toata atentia opiniei publice este indreptata spre activitatea Federatiei SHARE, condusa de Bogdan Buta, federatie care este insarcinata sa implementeze programul “Capitala Europeana a Tineretului – 2015”.

Puteti citi si cateva materiale publicate de Ziar de Cluj:

Generatia noua a „baietilor destepti” din Cluj: lideri de organizatii studentesti, care capuseaza banii alocati pentru evenimente

Cat de generoasa a fost primaria lui Emil Boc cu organizatiile studentesti, in ultimii patru ani

Bogdan Buta il inlocuieste pe Andras Farkas la conducerea Federatiei SHARE

Bogdan Buta a pus monopol si pe serviciile de absolvire ale studentilor

Razboiul orgoliilor in Federatia SHARE

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *