In vizor

Armata a băgat motorină la liber în fântânile oamenilor din satul Ghorgheni. După trei zile autorităţile locale conjugă măsurile luate la viitor: Se „va proceda, va identifica, vor verifica, vor evalua, va monitoriza”. Cine plăteşte?

Aproximativ 600 de gospodării din satul Gheorghieni de lângă Cluj-Napoca s-au trezit cu motorină în rețeaua de apă, după ce o cisternă a Armatei s-a răstunat pe Centura de Diamant Vâlcele-Apahida.

CITEŞTE: O cisternă a armatei s-a răsturnat pe centura Vâlcele – Apahida. Putem vorbi despre un dezastru ecologic la Cluj

Luni, 18 iulie, un camion al Armatei încărcat cu combustibil a ajuns în șanț pe Centura Vâlcele-Apahida, după ce șoferul a pierdut controlul volanului.  Potrivit Prefecturii Cluj, în urma accidentului a fost afectată rețeaua de alimentare cu apă potabilă care deservește satul Gheorgheni, comuna Feleacu. Prefectul județului Cluj, Irina Munteanu, a convocat într-o reuniune de urgență reprezentanți din conducerea instituțiilor responsabile în gestionarea situației. Potrivit procesului verbal întocmit în data de 19.07.2022, Primăria comunei Feleacu a anunțat prin 112 prezența de motorină în rețeaua de apă a circa 600 de gospodării.

Joi, 21 iulie (la trei zile de la dezastru), Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj a fost convocat on-line în ședință extraordinară pentru stabilirea măsurilor în vederea asigurării apei potabile necesare locuitorilor din satul Gheorgheni, comuna Feleacu. 

Măsuri luate de autorități cam seamănă cu un fel de naţi-o ţie, dă-mi-o mie, poate intervine Nea Ilie. Totul se conjugă la viitor: Se „va proceda, va identifica, vor verifica, vor evalua, va monitoriza”. Bine că nu e caniculă şi-au să bea mororină vitele să dea lapte cu cifră octanică până se mişcă autorităţile. Cine plăteşte?

În cadrul ședinței de joi, 21 iulie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj a hotărât mai multe măsuri pentru asigurarea apei potabile necesare locuitorilor:

  • Primăria comunei Feleacu, cu sprijinul Companiei de Apă Someș S.A. Cluj, va proceda, de îndată, la identificarea și achiziționarea serviciilor unui operator economic de profil – cu respectarea prevederilor legale în vigoare – specializat în dezinfecția/decontaminarea rezervorului de apă și a infrastructurii adiacente (canale, conducte etc.)
  • Sistemul de Gospodărire a Apelor Cluj și Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj vor verifica potabilitatea/calitatea apei prin analize succesive, și vor sprijini, în limita posibilităților, Primăria comunei Feleacu cu materiale de decontaminare
  • Autoritățile administrației publice locale din comuna Feleacu vor evalua posibilitatea achiziționării/închirierii unor rezervoare supraterane mobile de apă pentru consumul casnic
  • Compania de Apă Someș S.A. va asigura zilnic apa necesară consumului populației satului Gheorghieni
  • ISU Cluj va asigura zilnic apa necesară pentru animale, după un grafic orar stabilit de comun acord
  • Societatea Electrica Furnizare S.A. – sucursala Cluj va proceda, în regim de urgență, la aprobarea/emiterea documentației legale necesare pentru realizarea de către Primăria comunei Feleacu a unui branșament electric care să permită – prin instalarea unui echipament adecvat (sistem de pompe) – scoaterea și utilizarea apei din fântâna existentă în satul Gheorgheni
  • Agenția pentru Protecția Mediului Cluj va monitoriza în permanență situația din teren