In vizor

Arhitect clujean: „Aglomerări de construcții sunt numite cartiere, deși nu au niciun fel de atribut al unui cartier”

Arhitectul clujean Eugen Pănescu consideră că s-a ajuns la o dezvoltare imobiliară haotică în Cluj din cauza faptului că interesul privat primează în fața interesului public. Astfel s-a ajuns ca grupări de construcții să fie numite cartiere, deși nu aveau aributele necesare precum drumuri, creșe, grădinițe sau parcuri.

„Trebuie să înțelegem că interesul comun, interesul public nu este suma intereselor private. E mai mult de atât. Noi acum suntem în momentul în care constatăm că diferența aceasta între suma intereselor private până la interesul comun ne dă cu minus. Din cauza aceasta, grupări de construcții sunt numite cartiere, dar nu au nici un fel de atribut al unui cartier. Atributul unui cartier nu este numai aglomerarea de populație care stă în apartamentul propriu și eventual primește un magazin pentru nevoile de bază. Vorbim de cartiere demare prestigiu și unde locuințele sunt foarte scumpe. De exemplu Borhanci sau Bună Ziua. Toate zonele de extindere sunt aglomerări de construcții pentru nevoile primitive. Nu există infrastructură de acces bună, nu există infrastructură verde, Nu există cultură, educație, sănătate. Aceste atribute fac un loc să fie numit cartier”, a declarat arhitectul Eugen Pănescu la Via Cluj.

Cum s-a ajuns în această situație?

Eugen Pănescu crede că s-a ajuns la astfel de situații din cauza lipsei planificării, dar și din cauză că legislația permite să fie aduse modificări drastice PUG-ului. Astfel dezvoltatorii imobiliari au căutat să își maximizeze profitul fără să fie interesați să ofere condiții minime pentru un trai decent. 

„Astfel s-a obținut foarte mult profit. Diferența dintre costurile de realizare și cele de vânzare este foarte mare la Cluj. Dar această diferență nu se ocupă de a produce calitate. Reglementările legislative permit ca PUG-ul să fie modificat drastic prin planuri locale care trebuie negociate cu autoritatea locală și fiecare este aprobat. Frica de planificare sau negarea ei ne-a adus la aceste situații. Între timp pe baza nemulțumirilor și a constatării lipsei de calitate și din cauza atenției mass media, toate aceste situații devin mai transparente. Ședințele comisiei de urbanism unde se negociază aceste modificări de la regulament sunt publice, așa cum nu sunt în multe alte orașe. Administrația locală a fost fericită. I-a pus Dumnezeu mâna în cap. Să câștige atât de multe taxe din impozite și să ai activitate și creștere demografică ce îți vine cadou, dar din păcate nu faci nimic. Nu ai niciun fel de coordonare și nu îți pasă de noii locuitori care vin să locuiască la tine”, a explicat arhitectul clujean.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *