Din oras

APM spune că au fost probleme minore de poluare după incendiul de la Tetarom. Măsurătorile independente arată un nivel foarte mare de substanțe toxice în aer. Care este cauza fumului dens

Măsurătorile independente privind calitatea aerului arată o depășire majoră a nivelului particulelor în suspensie (un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid), după incendiul de la o hală din Parcul Industrial Tetarom I. Agenția de Protecția Mediului (APM) spune însă cu totul altceva, mai exact că au fost depășiri minore ale valorilor concentrațiilor de poluanți din aer. Vă reamintim că marți dimineața, în jurul orei 06.30, a izbucnit un incendiu violent la hala Philip Morris. La această oră, pompierii încă sunt la fața locului pentru stingerea focarelor care ard mocnit.

Potrivit uRADmonitor, Stațiile din Gruia și Centru arătau imediat după izbucnirea incendiului de la Tetarom valori foarte ridicate ale nivelului PM1.0, PM 2.5 și PM 10:

PM 2.5 este considerat normal între 0 și 50, dar imediat după incendiu a înregistrat valori de peste 140.

Potrivit aerlive.ro, principalii poluanți sunt monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (NO2), ozonul (O3), particulele în suspensie (PM10, PM2.5), dioxidul de sulf (SO2), hidrocarburile și plumbul. Sursele pentru aceste substanțe sunt diferite, la fel și impactul asupra sănătății umane, ceea ce determină ca poluarea atmosferică să fie un proces greu de combătut și complex.

Citește și:

Agenția de Protecția Mediului: Fumul degajat de incendiul de la Tetarom a fost ușor toxic. RO-ALERT a avertizat populația să rămână în casă

Condițiile atmosferice influențează foarte mult distribuția substanțelor chimice în atmosferă. De exemplu, umezeala și temperaturile mici determină concentrații scăzute de substanțe chimice în atmosferă, acestea fie sunt îndepărtate de vânt, fie elimitate din aer de ploaie. Temperaturile ridicate păstrează în interiorul orașului substanțele chimice și contribuie la atingerea unor praguri critice pentru sănătatea umană.

Pe site-ul calitateaer.ro sunt explicate mai multe aspecte legate de particulele în suspensie PM10 și PM 2.5. Acestea sunt un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Aceste particule provin din surse naturale (erupții vulcanice, eroziunea rocilor, furtuni de nisip și dispersia polenului) și surse antropice (activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice). Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora cât și datorită arderilor incomplete.

Dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.

Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.

Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.

Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.

Citește și:

VIDEO INCENDIU de proportii la o hala din TETAROM 1 (Taietura Turcului). Mesaj RO-ALERT: ramaneti in incinte, inchideti geamurile si nu va expuneti la fum!

EXCLUSIV Depozitul Philip Morris din Tetarom 1, afectat de incendiul de proporții. Prefectul: Am înțeles că toată hala este compromisă!

Flăcările incendiului din Parcul Industrial Tetarom au fost lichidate în jurul orei 11.00, astfel încât o parte dintre forțele de intervenție s-au retras la bază.

„Se lucrează în continuare la fața locului pentru stingerea focarelor care ard mocnit, respectiv mai multe stive de materiale de natură celulozică, care vor trebui desfăcute după ce se va putea asigura accesul în siguranță și se va putea înlătura structura metalică, deformată de căldură până la nivelul solului. Încă intervin trei autospeciale de stins incendii cu apă și spumă și o autoplaformă pentru intervenții și salvări de la înălțimi. Intervenția este asigurată de un echipaj de prim ajutor SMURD”, au transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, astăzi, în jurul orei 14.30.

Conform aceleiași surse, până în acest moment nu s-au identificat în interiorul halei elemente sau materiale care să degaje gaze nocive, în urma arderii, iar mesajul de avertizare Ro-Alert a fost transmis către cetățeni, având în vedere cantitatea mare de fum degajată după izbucnirea incendiului, pentru a se putea proteja împotriva inhalării acestuia.

„Cel mai probabil, fumul dens a fost favorizat de arderea izolației halei metalice, respectiv polistiren, care a fost adusă la punctul de aprindere de către temperaturile ridicate generate de arderea generalizată a materialelor celulozice și produselor de menaj depozitate în cantități mari acolo”, au precizat reprezentanții ISU Cluj.

Referitor la cercetarea cauzei, deocamdată sunt în desfășurare operațiuni de stingere a focarelor, care încă ard mocnit, dar și pentru înlăturarea efectelor negative ale incendiului. Accesul în perimetrul halei rămâne deocamdată limitat, ceea ce împiedică avansarea cercetărilor privind stabilirea cauzei incendiului. Imediat ce accesul va fi sigur pentru forțele prezente la fața locului, cercetările vor avansa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *