Din oras

Aplicatii free pentru iOS si Android, de la Cluj. Doi tineri si-au investit banii castigati in SUA pentru asta

Au absolvit Facultatea de Constructii, insa nu s-au sfiit sa isi lanseze o afacere indrazneata in alt domeniu, cu toti banii castigati la Work & Travel. Este vorba de crearea de aplicatii pentru iOS si Android, iar temerarii sunt doi baieti absolventi ai Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN). 

Compania are nume care suna a formula magica din Harry Poter: anapdat. Este noul brand de aplicatii mobile care s-a nascut la Cluj-Napoca, din initiativa a doi tineri temerari. 

“Numele brandului a suferit cateva schimbari, dar un ultimele doua luni ne-am hotarat asupra „anapdat”. Ideea a venit de la „an app that” (o aplicatie care), si am incercat sa cream un joc de cuvinte”, explicat Stefan Sut, co-fondator al proiectului. 

Peter Szasz si Stefan Sut au fost colegi la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, insa nu la Calculatoare, cum ar fi de asteptat, ci la Facultatea de Constructii. 

“Amandoi ne-am inscris la un masterat la aceeasi facultate, Managementul Proiectelor si Evaluare Proprietatii. Ne-am inscris in principal ca sa ne putem inscrie intr-un program Work and Travel in SUA. In vara anului 2013 am mers amandoi, dar in state diferite. Peter a fost in Atlantic City iar eu in San Antonio, Texas”, a povestit Stefan pentru Ziar de Cluj. 

Ideea proiectului i-a venit in timp ce se afla in SUA.

“Ma tot gandeam intr-o dimineata ce voi face cand ma voi intoarce in Romania. Uitandu-ma la iPhone-ul cumparat, mi-a venit ideea sa dezvolt aplicatii pentru platforma iOS. L-am sunat pe Peter sa-i zic ideea, si i-am propus ca el sa dezvolte cu mine aplicatiile pe platforma Android”, adauga baiatul. 

Cum Peter a fost de acord, dupa intoarcerea in Romania, la inceput de octombrie, au inceput sa isi faca planurile. 

“Ideea e ca nu aveam cunostinte pentru a dezvolta aplicatii. Ne-am documentat despre ce avem nevoie si ne-am pus de studiu. Din momentul acela studiem si dezvoltam proiectul/brandul in fiecare zi. Lucram 8 ore pe zi”, a completat Stefan Sut. 

Peter Szasz, celalalt tanar implicat in proiect, spune ca ceea ce l-a facut sa participe la fondarea acestui proiect este faptul ca are in spate „cativa ani destul de colorati”. 

„Am studiat de la filosofie la marketing economie programare,si astfel s-a acumulat in mine o cantitate mare de energie, care trebuia canalizata cumva. Si iata rezultatul: deocamdata 6 luni de anapdat, si speram ca vor fi multe proiecte pe care ne vom incerca puterile mentale si de ce nu cele fizice:).Lucrez cateodata 12 ore si nu ma simt obosit, rezulta ca nu e greu!”, declara Peter. 

Prima aplicatie este deja finalizata si urmeaza sa fie lansata in cursul acestei saptamani. 

“Este o aplicatie de motivare, se numeste 3Objectives – Motivational App si este disponibila pentru Android si iOS. E free, e deja pe store-uri. Inca lucram la site, din cauza asta nu am lansat-o inca”, explica baiatul. 

Cei doi sunt intr-un stadiu avansat si cu cea de-a doua aplicatie a firmei lor, insa nu vor inca sa dea prea multe detalii. 

“Atat va pot spune ca va fi destinata oamenilor care au tendinta sa uite ce au de facut intr-o anumita zi”, rezuma Stefan. 

In privinta primei aplicatii, tanarul spune ca “toata lumea are obiective setate pe un an”. 

“Poti insera trei obiective pentru anul curent. Aplicatia iti va afisa numele obiectivului data adaugata, data plastificata (due date), zilele trecute si timpul ramas”, detaliaza el. 

Pe Android, aplicatia arata astfel, iar aceasta este varianta pentru  iOS. 

Aplicatia este la prima ei versiune (1.0). 

“Procesul de design, plus cel de dezvoltare a durat cam o luna. Mai exista aplicatii in genul acesta, dar par complicate si urate. Urmeaza sa mai introducem functionalitati, cum a fi: to  do list, progress bar in urmatoarele versiuni. In aplicatiile care exista se poate introduce un numar nelimitat de obiective. Noi ne-am limitat la 3 deoarece e mai probabil sa indeplinim 3 decat 10-15 obiective si asa ne putem concentra mai bine asupra lor. Daca utilizatorii vor vrea mai multe obiective si cererea va fi mare, putem implementa si asta”, justifica tanarul. 

Momentan, baietii nu au un birou. Lucreaza de acasa, din biblioteca, si, uneori, din cafenele. 

“A fost un pic mai dificil sa ne apucam, deoarece am studiat 5 ani domeniul constructiilor si ne-am reprofilat pe programare. Nu ne-am inscris la facultate de programare, dar am absolvit amandoi licee de informatica. Suntem, insa,  foarte motivati si lucram cel putin 8 ore pe zi la proiect. Un impediment a mai fost la inceput procurarea aparaturii. Eu personal am investit in proiect peste 3000$, castigati in SUA, iar Peter la fel”, marturiseste tanarul. 

Cei doi baieti lucreaza acum la o strategie de dezvoltare. Primele versiuni ale aplicatiei vor fi gratuite. 

“Cand vom implementa celelalte functionalitati, userii vor trebui sa dea update – in app purchase, prin care cumpara functionalitatile. Fiind la inceput, nu ne permitem sa cerem bani pe aplicatii, inca nu stie multa lume de noi. Momentan, vrem sa ne pozitionam pe piata cu aplicatii care sunt uzuale, si oamenii le-ar folosi pentru activitatile lor zilnice si pentru dezvoltarea lor personala”, detaliaza Stefan. 

La finalul verii, baietii planuiesc sa lanseze si un joc, de unde sa le vina principalele venituri. 

 “Planuri avem multe, avem si propunerea de a dezvolta aplicatii pentru persoane cu autism, mai ales ca sora mea este psiholog terapeut si lucreaza cu persoane cu autism, dar momentan nu ne permite timpul pentru a ne implica”, spune Stefan Sut. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *