Reportaj

Apicultura, intre pasiune si afacere. O familie de apicultori le livreaza clujenilor miere 100% naturala

Dragostea pentru apicultura a aparut in familia Semidei Cacoveanu in urma cu cateva generatii. In timp, albinele au ajuns sa ocupe un loc important in viata lor si in timp si-au deschis o mica afacere prin intermediul careia le asigura clujenilor miere 100% naturala si produse pe baza de miere.

Apicultori din generatie in generatie, familia Cacoveanu se ocupa de 100 de familii de albine. Nu lucreaza la scara industriala, nu au angajati, iar pentru ca albinele sa aiba cele mai bune conditii, socrii Semidei merg cu stupii in pastoral sute de kilometri in fiecare an. Astfel, isi asigura miere si produse din miere de cea mai buna calitate.

„Avem in jur de 100 de familii de albine si cat permite sezonul sunt in pastoral in zona Alba, Transalpina. Socrul meu merge in fiecare zi la albine, povesteste cu ele, are o relatie speciala cu ele. Din pacate nu a fost suficienta miere anul acesta, asa ca trebuie sa vindem de anul trecut. Tocmai din aceasta cauza au crescut si preturile. Am preferat varianta aceasta ca sa nu facem rabat la calitate”, povesteste Semida.

Anul acesta mierea lipseste de pe rafturi

Intr-un an in care vremea este de partea lor, productia de miere ajunge la o tona. Anul acesta, mierea de salcam este aproape inexistenta, iar familia Cacoveanu a fost nevoita sa le suplimenteze hrana albinelor cu miere de anul trecut. Cu alte cuvinte, vara capricioasa le-a dat peste cap planurile, iar de profit nici nu poate fi vorba. Chiar si asa, pasiunea pentru apicultura ramane la fel de puternica, iar riscurile sunt asumate.

„Tot ce facem, facem din pasiune. Nu cred ca se poate trai numai din apicultura pentru ca nu sunt doi ani la fel. Noi am inceput acum trei ani cu un magazin mic, pe care l-am si inchis intre timp. Apoi am inceput sa mergem la targuri, unde e mare impactul. Pe langa targuri, am decis sa abordam altfel lucrurile. Am ales sa vindem online, in loc sa le cerem clientilor sa vina la noi, mergem noi la ei, astfel oferim livrare gratuita in Cluj”, dezvaluie tanara.

Colaborare de succes

Familia Cacoveanu produce, pe langa miere, polen crud, pastura, propolis si laptisor de matca pur. Pentru a le asigura clientilor o gama cat mai larga de produse, Semida a inceput sa colaboreze si cu alte firme care realizeaza produse cosmetice:

„Nu le poti avea pe toate, ne trebuia si miere, si laptisor de matca, si suplimente nutritive. Am preferat sa cautam furnizori ca sa ne asiguram ca produsele noastre raman la aceeasi calitate. De-a lungul timpului am lucrat cu mai multi furnizori, dar intre timp s-au mai reziliat contracte pentru ca raportul calitate pret nu era corect. Acum lucram cu doua firme, una din Dambovita si una din Blaj”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *