Diete

Apa potabila si minerala

Apa este un element indispensabil vietii. Toate reactiile vitale au loc in prezenta apei, care permite transportul si distributia tuturor substantelor din organism. Apa nu se gaseste niciodata in stare pura (H2O); in natura, traversand solul, se imbogateste cu substante si saruri minerale. Prin definitie, apa potabila este un lichid limpede, inodor, incolor, insipid si inofensiv, lipsit de microorganisme patogene si de substante chimice daunatoare omului.

De ceste necesara?

Apa este necesara pentru desfasurarea tururor proceselor metabolice din organism; in particular, permite:

-digestia;
-dizolvarea si transportul substantelor nutritive, enzimelor si hormonilor prin tot corpul;
-eliminarea tuturor produselor reziduale prin rinichi, pamant si piele;
-mentinerea temperaturii corecte a corpului datorita evaporarii ei prin epiderma;
-mentinerea echilibrului dintre acizi si baze in organism.

Cata apa trebuie sa bem?

Cantitatea de apa necesara zilnic depinde de factori precum varsta, activitatea fizica, alimentatia si clima. In general, se poate afirma ca necesarul zilnic de apa este, in medie, de circa 2,5 l. Aceasta cantitate, primita fie band apa, fie prin intermediul alimentelor, echivaleaza cu cantitatea eliminata prin urina, fecale, respiratie si sudoare.

In conditii normale, e un obicei bun sa se bea 1 – 1,5 l de apa de-a lungul intregii zile (intre 6-8 pahare), cu conditia sa nu fie prea rece, si sa fie redus consumul ei in timpul meselor, pentru ca sucurile gastrice sa nu se dilueze in mod excesiv.

Ape minerale

Desi toate apele contin minerale, conform legislatiei, sunt considerate ape minerale apele care – avand originea intr-un filon sau intr-un zacamant subteran – provin din diverse surse naturale sau forate si au caracteristici igienice speciale si efecte pozitive asupra sanatatii. In plus, trebuie sa fie potabile chiar la izvor si sa fie imbuteliate de aici.

 

Eticheta unei sticle de ape minerale trebuie sa contina, printre altele, mentiunea “apa minerala naturala” si sa precizeze daca are sau nu adaos de bioxid de carbon, ori daca este vorba de “efervescenta naturala”.

Clasificarea apelor minerale dupa cantitatea de saruri minerale

O prima distinctie intre diferite apa minerale se poate face pe baza cantitatii de saruri minerale continute. Un parametru foarte important este reziduul dens la 180º C, cu alte cuvinte, continutul total de saruri exprimat in grame, obtinut dupa evaporarea unui litru de apa minerala. Pe baza valorilor reziduului dens, se fac urmatoarele diferentieri:

 

Ape minim mineralizate: reziduu dens, mai putin de 50 mg / litru; au cel mai mic continut de saruri; absorbtia lor pe cale gastrica este, prin urmare, foarte rapida. Aceste ape determina o crestere marcata a diurezei si sunt indicate in special in tratamentul litiazei renale. Sunt utilizate in pediatrie pentru prepararea laptelui praf, precum si in toate situatiile in care este necesara reducerea consumului de sodiu (de pilda, in cazurile de hipertensiune).

 

Ape oligominerale sau slab mineralizate: reziduu dens, putin de 500 mg / litru; se caracterizeaza printr-o concentratie mica de saruri, urme de metale grele, oligoelemente si degajare de gaze. Aceste ape au o actiune diuretica si ajuta la prevenirea formarii calculilor renali.

 

Ape bogate in saruri minerale: reziduu dens, mai mare de 500 mg / litru; in acest grup intra apele medicinale; consumarea acestor ape trebuie sa se faca sub control medical direct.

 

Clasificarea apelor minerale dupa concentratia predominanta:

Ape bicarbonate: nivelul bicarbonatului trebuie sa fie peste 600 mg / litru dar, in general, sunt incluse in aceasta categorie toate apele in care bicarbonatul este componenta majora. Acest tip de apa daca este bauta in timpul mesei, favorizeaza digestia, deoarece accelereaza golirea stomacului; pentru a atenua aciditatea gastrica, se va bea pe stomacul gol. Pentru actiunea lor diuretica si spasmolitica sunt indicate disfunctiilor hepato-biliare si al cistitelor cronice. Majoritatea apelor bicarbonate sunt bicarbonate calcice.

 

Ape sulfatate: concentratia sulfatilor depaseste 200 mg / litru; pe piata sunt prezente ape sulfo-calcice, sulfo-sodice si sulfo-magnetice. Sunt ape usor laxative, folositoare persoanelor care sufera de colita spastica, cu alternare de constipatie si diaree; au efect relaxant asupra musculaturii biliare si o actiune echilibranta asupra ficatului si asupra colecistului.

 

Ape clorurate: in acestea predomina clorul si sodiul; compozitia lor este compatibila cu cea a lichidelor din organism  si prin aceasta favorizeaza buna functionare a intestinului, a cailor biliare si a ficatului.

 

Ape magnezice: concentratia magneziului depaseste 50 mg / litru. Sunt ape care produc o actiune purgativa si ajuta la prevenirea aterosclerozei, deoarece favorizeaza dilatarea arterelor.

 

Ape calcice: concentratia calciului depaseste 150 mg / litru, in general sub forma de bicarbonat. Actioneaza in mod benefic asupra stomacului si a ficatului si ajuta la prevenirea hipertensiunii si a osteoporozei.

Ape florurate: contin fluor, in concentratie  de peste 1 mg / litru. Ajuta la prevenirea cariilor si a osteoporozei.

Ape feruginoase : contin fier in concentratie de peste 1 mg / litru. Sunt indicate pentru cei care sufera de anemie feripriva.

Ape sodice : contin sodiu in concentratie de peste 200 mg / litru. Influenteaza pozitiv excitabilitatea neuromusculara ; sunt contraindicate pentru persoanele hiperternsive.

Atentionare : persoanele care beau ape minerale este bine sa le consume alternativ.


.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *