Rautacisme

Apă de ploaie de la Boc cel Milostiv: bani puțini pentru tratamentele stomatologice ale clujenilor săraci, dar laudă mare!

„Nimeni nu este uitat, nimeni nu este abandonat! Servicii stomatologice gratuite pentru clujenii cu venituri reduse”, a anunțat triumfal Boc cel Milostiv pe pagina sa electorală de Facebook.

Din zecile de mii de clujeni care trăiesc din bani de semințe, în 3 ani de zile doar 343 au beneficiat însă de tratamente complete. Mulți au fost abandonați, fiind neeligibili în cadrul acestui program care prevede plafoane extreme de sărăcie. Pot beneficia de serviciile stomatologice gratuite doar: pensionarii cu venituri care nu depășesc 1000 de lei lunar, persoanele cu grad de handicap grav și accentuat, șomerii neindemnizați sau care beneficiază de indemnizație până în 700 de lei, persoanele fără venituri sau cu venituri reduse, care beneficiază de venit minim garantat.

„Nimeni nu este uitat, nimeni nu este abandonat”, așadar, însă numai ca target de marketing politic. Nicio pomană nu este uitată și abandonată, orice picătură de apă de ploaie acordată de Boc cel Milostiv celor necăjiți devenind obiect de autoelogiu feisbucistic, pentru pregătirea din vreme a realegerii Excelenței Sale pentru cel de-al șaselea mandat (Clujul încă mai având suficient teren pentru blocuri).

Practic, anual, Primăria alocă câteva sute de mii de lei pentru ca studenții UMF să aibă „material de practică”. Câștigă UMF, câștigă studenții experiență, câștigă primarul capital electoral.

Potrivit proiectului de hotărâre de Consiliu Local, care va fi votat în data de 2 septembrie, în perioada de implementare a programului stomatologic (noiembrie 2017 – 31 decembrie 2020), au fost înregistrate 659 de solicitări, din care, pentru 343 de persoane au fost finalizate lucrările stomatologice, 49 de persoane erau cu lucrări în curs de finalizare, 158 nu s-au prezentat, 30 persoane au fost eliminate din program, 23 persoane au fost respinse ca neeligibile.

În această perioadă, din bugetul municipiului Cluj-Napoca a fost asigurată decontarea sumei de 668 086 lei pentru cheltuieli materiale necesare serviciilor stomatologice, bani repartizați după cum urmează:

– 224 157 lei în 2018
– 274 914 lei în 2019
– 169 015 lei în 2020

Pentru anul 2020 au fost alocați din bugetul local 300 000 de lei, însă banii nu s-au cheltuit din cauza restricțiilor pandemice – anul trecut, activitatea cabinetelor stomatologice a fost oprită din luna martie până în mai, iar ulterior tratamentele au fost efectuate cu măsuri de siguranță sporite și cu precauții care i-au ținut pe unii pacienți la distanță. Primăria a profitat de acest lucru și supune aprobării în anul 2021 un buget redus, de numai 200 000 de lei, cu toate că deja cabinetele stomatologice funcționează la capacitatea de dinainte de pandemie (cu respectarea unor măsuri profilactice), așadar și tratarea nevoiașilor Clujului ar putea reporni corelat cu nevoile lor de sănătate.

Practic, cu 40 000 de euro, cât oferă Primăria, pot beneficia de tratamente complexe și de calitate doar câteva zeci de clujeni. Ceilalți, care ar avea nevoie, cu toate că trăiesc la limita sărăciei, ori nu se încadrează în plafoanele „generoase” ale Primăriei, sau mai stau fără dinți o tură, până la următoarea alocare bugetară, din cauza fondurilor austere.

„Mdaaa… cei cu 1200 sunt bogați… dupa 35 de ani de muncă…”, a comentat, sub postarea primarului, Niculescu Eugenia.

„Ma întreb dacă un pensionar cu venit de 1300, chiar 1800, își permite o plombă de 2-300 lei sau alte lucrări… nici cu 2000 nu-ți ajung bine banii pentru trai, medicamente, plătit consum și facturi….”, a comentat Lorena.

„Boc la ce mai candidează, că văd că își face numai reclamă în ultimul timp…”, a remarcat Camelia Dimulescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *