In vizor

ANSVSA, executant pentru ministrul Oros? Proiect OUG: Maxim 6 porci în gospodăria țărănească. Vânzarea și reproducerea, interzise

După ce ministrul agriculturii Adrian Oros i-a asigurat pe țăranii români că va retrage ordinul care limita numărul procilor dintr-o gospădărie, iată că interdicția este asumată de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

În textul Ordonanței de Urgență se menționează: creșterea porcinelor poate fi făcută de către persoane fizice neînregistrate la ORC în cadrul exploataţiilor noncomerciale, care cresc până la 6 capete porcine. Porcinele sunt crescute numai pentru îngrăşare, nu se comercializează iar 6 reproducția acestora în aceste exploataţii este interzisă. Carnea și produsele din carne rezultate în urma sacrificării porcinelor sunt destinate exclusiv consumului în gospodaria proprie (familial).

De asemenea, în perioada în care pe teritoriul României este confirmată pesta porcină africană este interzisă creșterea porcinelor în exploatații în aer liber tip stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri, societăți agricole vegetale, precum și activitățile mijlocitorilor de afaceri cu animale vii privind cumpărarea şi vânzarea porcinelor.

Practic Ordonanța de Urgență este foarte asemănătoare cu Ordinul pe care ministrul Oros s-a grăbit să îl retragă, susținând că nu este datoria Ministerului Agriculturii să reglementeze creșterea suinelor. El doar a vrut să provoace o discuție legată de creșterea pocului. Și a reușit să provoace discuții aprinse în spațiul public și să stârnească nemulțumirea țăranilor români. Dar le-a și oferit material de lucru celor din ANSVSA. Pentru a părea că sunt două lucruri diferite, Ordonanța de Urgență a crescut numărul de porci care pot fi crescuți în gospodărie de la 5 la 6, dar a menținut ceea ce e mai importat: interzicerea comercializării porcilor din gospodăria proprie. 

„Voi retrage ordinul privind creșterea porcilor, a anunțat ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Șeful de la Agricultură a spus că mult dezbătutul act normativ cu noi reglementări în sectorul creșterii suinelor nu este decât un proiect pe care umează să îl retragă din dezbaterea publică. Conform ministrului Adrian Oros, Ministerul Agriculturii nu trebuie să reglementeze sectorul de creștere a suinelor în sensul de a sancționa creșterea ilegală a suinelor întrucât alte autorități ale statului – ANSVSA sau ANAF, trebuie să acționeze pentru a stopa atât pesta porcină africană, cât și creșterea în afara normelor a suinelor.Ordinul de care povestim este un proiect de ordin, nu are niciun efect. Am vrut doar să provoc o discuție legată de creșterea porcului în România și problema pestei porcine africane. Eu am să retrag ordinul, pentru că este în dezbatere, nu este treaba mea. Cei care au treabă (ANSVSA, Ministerul Finanțelor – ANAF – n.r.), să își facă treaba, iar eu să îi sprijin pe crescătorii de animale care respectă regulile făcute de cei care trebuie să le facă”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros în cadrul unui interviu acordat la Agro TV. 

Păi dacă nu era treaba lui, atunci de ce s-a hărnicit Ministrul Oros să pună în dezbatere publică acel ordin? Doar de dragul discuțiilor, sau scopul a fost să le spună celor din ANSVSA ce au de făcut? Cum ANSVSA nu se află în subordinea Ministerului Agriculturii, Oros nu putea să le impună modificarea reglementărilor privind creșterea suinelor. Așa că a lansat un proiect, „doar așa pentru discuții”, pe care l-a retras când a primit sute de plângeri din partea crescătorilor, dar scopul a fost atins. ANSVSA a priceput mesajul și a și venit cu o Ordonanță de Urgență prin care se limitează numărul porcilor dintr-o gospodărie. Oros iese basma curată în fața fermierilor care au acum altă instituție împotriva căruia să își îndrepte nemulțumirile. 

Senatorul PSD Călin Gheorghe Matieș a inițiat și o petiție prin care solicită retragerea acestei Ordonanțe de Urgență, care a adunat peste 700 de semnături. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *