Sanatate

Andropauza: barbatul de 60-65 de ani

Andropauza este o punte pe care barbatul o constientizeaza, deoarece, adesea, ea este sinonima cu declinul. Totusi, nu corespunde nici unei modificari brutale a functiilor fizice sau sexuale; este vorba mai mult de o stare psihica decat de o reala problema fiziologica. Atunci cand incepe sa se indoiasca de potenta sexuala, barbatul incepe sa aiba reale probleme. Risca sa se instaleze impotenta.

 

Semne ale imbatranirii

 

Pana la o varsta foarte avansata, barbatul poate si trebuie sa desfasoare o activitate care cere efort psihic, psihic si o activitate sexuala pentru a-si conserva echilibrul. Desigur, nu va avea toata viata prospetimea de la 20 de ani. Totusi, la aceasta varsta incep sa se manifeste primele semne ale imbatranirii. Progresiv, apar cateva modificari care sunt normale, variind in functie de igiena de viata si de potentialul vital ramas: diminuarea tonusului psihic si fizic, diminuarea rezistentei, slabirea muschilor, uscarea pielii si aparitia petelor maro, tasarea vertebrala, dificultatile la urinare.

 

In aceasta etapa pastrati-va energia vitala! Capitalul vital ramas este proportional cu viata dusa de fiecare. Modul de viata, igiena si absenta toxicomaniei sporesc anii si au o mare importanta in calitatea vietii. Semnele de uzura se manifesta pe diferite planuri. Mai mult ca niciodata, trebuie sa reactionam si sa luptam impotriva imbatranirii prin mijloace naturiste.

 

Asumati-va varsta din punct de vedere psihologic!

 

Trebuie sa va asumati varsta pe care o aveti si sa n-o simtiti ca pe un bluestem sau ca pe un handicap. Foarte multi barbati – mai ales cei care au avut functii de raspundere in societate – suporta cu greu sa vada cum li se diminueaza puterile. Trebuie sa va alungati din minte frica de moarte si de decadere. Fiecare varsta are placerile ei, avantajele si inconvenientele ei. Oricare v-ar fi norocul, nu puteti evita efectele trecerii timpului. Traiti-va deci viata cat mai bine si veti deveni un filozof. Sunt atat de multe de facut, atate lucruri de facut, atatea lucruri de invatat si descoperit, atatea lucruri minunate care va pot umple viata!

 

Sfaturi: gasiti-va tot timpul o ocupatie, fiti util celorlalti, faceti-va intotdeauna proiecte, cautati compania tinerilor, cultivati-va, visati. Nimic nu este mai rau pentru moral decat sa asculti povestile despre bolile altora. Fugiti de pisalogi, de pesimisti si de materialisti. Invatati limbi straine, invatati sa lucrati cu calculatorul, invatati sa gatiti, faceti calatorii in tari de vis. Calitatea vietii nu se masoara in a avea mai mult, ci in a te simti bine, iar clipele placute nu se cumpara, ci se castiga in fiecare zi prin raporturile pozitive pe care le intretinem cu ceilalti si cu natura din jurul nostru.

 

Luptati impotriva artrozei si a descresterii in inaltime

 

Alungiti-va corpul pentru a va lungi viata, astfel spus, nu lasati coloana vertebrala si organele sa se taseze. Aspectul exterior al corpului reflecta starea de spirit interioara si conceptia de viata. A imbatrani inseamna sa cedezi in fata fortelor distrugatoare care, inevitabil, va indoaie spre pamantul din care ne-am nascut. A ramane tanar din punct de vedere fizic inseamna sa ne mentinem corpul drept, luptand in fiecare zi impotriva fortei gravitationale care tinde sa taseze coloana vertebrala, sa provoace ptoza, sa micsoreze inaltimea. Luptand impotriva fortelor negative, facilitati irigarea organelor, a oaselor si a articulatiilor, ameliorand functia inimii si irigarea cerebrala, sistemul digestiv si sistemul nervos. Mergeti la un osteopat care va va supraveghea si va va ingriji coloana vertebrala si va va remonta in momentele dificile din viata.

 

Artroza constituie un fenomen normal de imbatranire, dar gimnastica regulata si intretinerea osteopatica vor putea sa-i minimalizeze efectele si sa-i incetineasca evolutia. In afara de malformatiile congenitale (la sold, la genunchi) si a traumatismelor articulare severe, artroza nu este o boala ca toate celelalte. Ea nu se instaleaza decat daca o lasam sa se instaleze, ca o rugina pe o piesa de metal.

 

Miscarea este cel mai bun mijloc de a evita sau de a incetini instalarea ei. Abonati-va la o sala de gimnastica si faceti exercitii de gimnastica cel putin de doua ori pe saptamana, exercitii de intindere (stretching) sau de yoga, sub supravegherea unor profesori competenti. Completati-va tratamentul acasa, practicand miscari cu capul in jos, fie prin tehnica planului inclinat, fie cu ajutorul unui aparat care inverseaza forta gravitationala. Acest aparat de care sunteti suspendat cu picioarele in sus permite decompresia vertebrelor, reasezarea organelor si practicarea unor exercitii de atarnare.

 

O nutritie echilibrata

 

Echilibrul nutritional nu trebuie neglijat: imbatranirea pandeste oasele, arterele, inima si creierul. Echilibrul nutritional trebuie sa fie supravegheat in mod special pentru a furniza micronutrientele esentiale antioxidante si regenerante. Vegheati in permanenta si nu lasati ca organismul sa fie antrenat intr-un proces de degenerare; nutritia constituie cheia ce va va permite sa va mentineti echilibrul si sa luptati impotriva carentelor si a agresiunilor venite din mediul inconjurator.

 

Ca sa evitati demineralizarea, ca sa preveniti osteoporoza, ca sa va pastrati oasele si articulatiile suple si solide consumati produse lactate degresate, peste (de doua ori pe saptamana), legume proaspete in fiecare zi (preparate sau in salate), germeni de cereale; pentru incetinirea procesului de imbatranire a pielii si a tesuturilor evitati grasimile animale, mancati peste, fructe proaspete (cu vitaminele C si P); pentru conservarea fortei musculare: regim echilibrat in proteine slabe: carne slaba (de pui), peste, iaurt, branza alba, lapte batut; pentru a conserva arterele in buna stare: untura de peste din marile reci, somon, ulei de cartham, lecitina de soia; pentru pastrarea unei bune memeorii si a unui bun tonus intelectual: lapti de peste, gomfrena, legitina de soia; pentru o activitate sexuala regulate: stridii (de doua ori pe saptamana).

 

Viata sexuala

 

Este tributara imbatranirii arterelor, a venelor si diminuarii cantitatii unor hormoni. Dorinta este determinata de rezistenta testosteronului care stimuleaza zonele erogene ale creierului. Erectia este mai lenta, trebuie mai multe minute de excitare sexuala pentru a ajunge la o penetrare normala.

 

Faza de inertie dureaza mai mult; poate sa fie prelungita destul de mult, ceea ce nu poate decat sa dea un plus de calitate raporturilor. In timpul ejacularii, numarul de contractii se micsoreaza, la fel ca si volumul spermei. Faza refractara, de dupa orgasm dureaza mai mult: ea poate atinge mai multe ore sau mai multe zile.

 

Daca barbatul are o partenera care stie sa se plieze ritmului sau, el poate avea o viata sexuala normala, pana la 80 de ani sau chiar mai mult. Calitatea vietii sexuale a barbatului care imbatraneste este la fel de buna ca si cea a unui tanar. Pentru aceasta functie, antrenamentul  este un lucru bun. Atentie la medicamentele cu efecte secundare periculoase, mai ales la medicamentele hipotensive care influenteaza potenta sexuala.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *