Reportaj

Andrei Sovereșan, clujeanul care va alerga 1.500 de kilometri prin munți pentru a ajuta la construirea unui spital de oncologie pentru copii

Andrei Sovereșan a început de la alergări ușoare și a ajuns să își transforme hobby-ul în performanță. Tânărul clujean va ajuta la construirea unui spital prin parcurgerea unui traseu de alergare inedit, prin munți, între Sighetul Marmației și Dunăre. Clujenii vor putea urmări traseul maratonistului și să pună umărul la cauza lui. 

Să construiești un spital pentru copii numai din donații e o provocare uriașă, dar Andrei Sovereșan alături de cei de la Asociația 1 leu, lucrează la acest vis de doi ani. La doar 25 de ani, Andrei care e originar din Cugir și a venit la Cluj pentru facultate, are un palmares bogat de maratoane și competiții și va pleca în luna iulie într-un traseu lung în care va putea fi susținut de noi toți prin donații SMS. Deși a absolvit Facultatea de Geografie și nu se consideră sportiv de performanță, tânărul participă de regulă la competiții de două ori pe lună. Anul trecut a avut în total 7 curse de 100 de kilometri sau puțin peste.

Un om obișnuit își va testa limitele la vară și va aduna fonduri

Cursa Sighetul Marmației – Dunăre e puțin mai altfel pentru că necesită multă pregătire psihică, pe lângă antrenamentul obișnuit. E ideea lui Andrei și el o vede ca pe o provocare. Într-un interviu pe care ni l-a acordat, tânărul a spus de ce vrea să alerge 1500 kilometri și care e motivația din spate. Pe șleau spus, sunt în joc bani dar nu pentru Andrei, ci pentru o cauză umanitară. Fiecare kilometru parcurs va însemna poate o cărămidă din viitorul spital pentru copii.

”Nu știu câți kilometri or să fie în final, pentru că o să am abateri de la traseu, acuma sunt în perioada în care studiez locurile pe unde ar trebui să trec. Poate sunt 1.500, poate ajung la 2.000, poate reușesc să scurtez. O să încep pe 1 iulie pentru că atunci nu am alte competiții importante la care aș vrea să particip, și sper să reușesc să termin într-o lună. Antrenament oricum fac pentru mine și competițiile la care particip. Această cursă e un pic mai altfel. Mă motivez prin cauza pe care o susțin, e o cauză în care cred din mai multe motive și e o chestie care mă ține oarecum la suprafață. Eu la șase luni am fost operat de ocluzie intestinală și dacă nu erau niște doctori buni și nu aveam posibilitatea să ajung la Spitalul de Copii din Cluj, poate în momentul de față nu aș fi alergat sau nu reușeam să fac ceea ce am ajuns să fac. Din acest motiv, e o cauză în care cred foarte mult. Există o Asociație numită 1 leu  înființată în București care are mai multe evenimente. O dată pe lună, alergătorii și oricine vrea aleargă simbolic 200-300 metri într-un anumit loc și fiecare donează 1 leu, 10 lei cât poate. Așa i-am cunoscut eu pe cei din Asociație, au avut evenimente de doi ani încoace și în Cluj, și mi-a plăcut de ei că au fost tot timpul foarte transparenți. Asociația strânge bani prin evenimentul pe care îl ține lunar pentru construirea unui spital de oncologie. Locația s-a ales în București pentru că cei care au venit prima dată cu ideea sunt de acolo și șansele sunt mai mari. Deja s-au strâns ceva bănuți și ei cred că dacă fiecare român ar dona în fiecare lună câte 1 leu, în 4 ani s-ar putea construi spitalul doar din donații, fără să fie nevoie de intervenție din partea statului. Ideea e că vreau ca în perioada în care voi alerga pe traseu să punem la dispoziție un număr de telefon și să se doneze prin SMS. Deocamdată nu e stabilit exact, dar așa cred că ar fi cel mai ok,” a povestit Andrei Sovereșan pentru Ziar de Cluj.

Cum se pregătește Andrei pentru o lună de efort intens

Andrei Sovereșan ne-a spus că a început să se pregătească din decembrie pentru această provocare și aleargă zilnic cât îi permite timpul. Deși va fi o bucată din traseu un ”lup singuratic” prin munți, va avea nevoie și de sprjin emoțional și material ca să reziste.

”Voi avea nevoie de foarte mult sprijin, o să am un bagaj cât mai minimalist ca să pot să alerg cât mai mult și o să mă întâlnesc măcar o dată la 2-3 zile cu prieteni care să îmi aducă ceva de mâncare, un tricou de schimb și ce mai am nevoie. Efortul pe traseu va fi mult mai mare decât într-o zi obișnuită. Nu sunt un sportiv neapărat. Fac lucrul ăsta în timpul liber. O zi obișnuită pentru mine înseamnă că mă trezesc, mănânc ceva, stau un pic, după care ies și alerg 20-25 de km după care vin acasă, fac un duș și plec la servici. În condițiile astea nu ard foarte multe calorii. Nu am o dietă specială. Am foarte mulți prieteni alergători care mănâncă doar semințe, eu mănânc efectiv ce simt că-mi cere corpul și am poftă. Sunt și un pofticios. În timpul traseului o să am nevoie de mai multă mâncare, și de suplimente, minerale. Toți ultramaratoniștii încearcă să vadă care e limita corpului uman și cam asta o să vreau și eu, să văd dacă corpul o să ducă așa distanță,” a explicat tânărul.

El nu este la prima provocare. La prima cursă de ultramaraton la care a participat, Andrei a alergat aproape 30 de ore prin Munții Bucegi și spune că ”a avut noroc să o câștige.” A câștigat de două ori cel mai greu ultramaraton din România și recompensele au fost: șampanie, medalii și o cupă. Tânărul e animat de pasiunea pentru alergat, nu de posibilitatea îmbogățirii prin sport.”Din chestia asta nu se câștigă. Am premii puține în bani, mai mult în echipament sportiv. Noi investim în echipament, deplasări, în taxe de participare la concursuri, cazări și suntem oarecum în minus,” a punctat alergătorul.

Traseul lui Andrei de la Sighet la Dunăre va putea fi urmărit online

Andrei are nevoie de bani totuși ca să poată pleca pe un traseu atât de lung. Clujeanul e sponsorizat de o companie din Cluj care se va ocupa și de monitorizarea traseului prn GPS astfel încât cei de acasă să vadă online locul unde a ajuns Andrei. 
”Probabil o să facem un site și prin intermediul unei aplicații, o să apară efectiv o hartă și poziția unde sunt. O să fac și fotografii, o să am o cameră de acțiune și o să încerc să filmez. Să rămân cu cât mai multe amintiri” a afirmat Andrei. El solicită sprijin și altor alergători și deja s-au oferit câteva persoane să alerge alături de el când va fi prea obosit. Va fi interesant de urmărit un astfel de maraton, care nu se vrea a fi o competițe, ci o luptă cu propriile limite pentru folosul celor suferinzi; o faptă bună care cu siguranță i se va întoarce lui Andrei și celor care vor dona.

Mesajul alergătorului pentru clujeni

”Sper doar să îmi iasă și lumea să fie foarte receptivă. Lansez oarecum o invitație în două sensuri: primul ar fi pentru alergători în special, să mă ajute pe traseu. Dacă ar putea să vină să alerge cu mine o porțiune, 5-10 km, pentru mine ar fi extraordinar. Sau pentru cei care nu pot să alerge dar ar vrea să ajute, există varianta de donare sau să ajute efectiv cauza” a transmis Andrei Sovereșan.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *